K našemu redakčnímu článku ZDE bych rád dodal něco ryze svého. Celou aféru považuji za zbytečně nafouknutou, za plácnutí velryby do vody. Jde jen o sofistikovanější variantu „báby pod kořenem“ a obdobných „důležitých“ témat dokola omílaných v našich médiích:


Samotný objem dat na mě dělá dojem jako údaje o váze té velryby, co zrovna někde na druhé straně Atlantiku plácla ploutví do vody. Proč?

Kapitalismus

Systém, v němž žijeme, řídí staronový bůh Mamon skrze svého syna „Nedotknutelné soukromé vlastnictví“. Kdo nemiluje syna, nemůže milovat také otce. Kdo se neklaní „Nedotknutelnému soukromému vlastnictví“ nemůže dojít přízně u boha Mamona. Jinak řečeno, v našem systému vládne kapitál, čili prachy, a k tomu ještě spoustu dalších věcí, které umožňují jedněm užívat si života, co hrdlo ráčí, a používat k tomu jiné lidské bytosti jako své sluhy, otroky či prostitutky. Systém, v němž žijeme, je jak ve své podstatě, tak ve svých cílech nespravedlivý, nemorální a zločinný. Aféra „Panama Papers“ tak může sloužit jen právě zmíněnému bohu Mamonu a nikomu jinému. Jde jen o souboj vlků o kost, o souboj „pánů“ o nevolníky, o vládu mocných nad bezmocnými.

Panama papers a Černé jezero

Věrohodnost údajů z panamského úniku se se limitně blíží nule. Jde asi o stejně tak „seriózní“ informace, jako zjištění někdejších „investigativních“ novinářů „Rudého práva“ nebo sovětské „Pravdy“ ohledně válek ve Vietnamu, Koreji či Panamě. Jde jen o další, modernější variantu známé aféry z roku 1964.

Jak je vidět, dnešní CIA se dovede přiučit i u někdejší StB. Tehdy byly vyzdviženy za účasti a pozornosti „investigativců“ celého světa ze dna Černého jezera na Šumavě „zaručeně pravé“ dokumenty týkající se údajné sítě někdejších nacistů na Západě. Celá aféra však nepochybně měla své dopady, neboť jejím cílem bylo zasáhnout do dějin prostřednictvím vydírání a dehonestace nepohodlných osob.

Věrohodnost

Pro mě osobně je vždy věrohodnější Američan, kritizující válku v Iráku či Afghánistánu, navzdory režimu, v němž žije, než zprávy zdánlivě o tomtéž, ovšem hlásané redaktorem komunistických televizních novin v komunistické zemi. Prostě když dva říkají totéž, nemusí to být nutně totéž. Když nacistický ideolog Joseph Goebbels hřímal o nebezpečí bolševismu, neznamená to, že bych měl považovat všechny jeho informace za důvěryhodné. Je tomu právě naopak. Kdo nic neriskuje, kdo pochlebuje moci, je automaticky pro hledače pravdy nedůvěryhodným, protože se nalézá v konfliktu zájmů. Pro takového člověka neplatí presumpce neviny, ale viny. Mainstreamový novinář musí prokazovat, že je novinářem, a nikoliv koupenou loutkou. Svobodný tisk a svobodný novinář se prostě nestávají svobodnými jen proto, že se za svobodné prohlásí. Věrohodnost Snowdena, Juliana Assange, Chelsea Manninga, Mary Mapesové, o které jsme psali ZDE a dalších hrdinů naší doby, se potvrzuje jejich dalšími životy. Zatímco jedni jsou věznění, ve vyhnanství či jinak perzekvováni, druzí dostávají svou výplatu nepochybně včas. Slouží tomu také neprůhledný systém „neziskových organizací“. Tedy neprůhledný jen pro nás, avšak velmi průhledný a dobře sloužící pro své tvůrce a donátory.

Skutečný význam informací

Co nám mohou více či méně zmanipulované informace „Panama Papers“ napovědět? Že v kapitalismu jsou lidé, kteří chtějí minimalizovat odvody do státní pokladny a maximalizovat své zisky. Většinou jde o občany bohaté, až velmi bohaté. Z různých zemí. To je mi tedy neuvěřitelná novinka. Pro takové zjištění opravdu stojí za to pitvat se v několika terrabajtech dat. Černé jezero z Panamy jistě skrývá mnohá tajemství, a to i ta, která na svou výrobu teprve čekají. Korporátní média budou ovšem nadále přežvýkávat úžasné konspirační teorie a vydávat je za zaručená fakta. Podobně jako to činila naše StB a stejně tak, jak to už po staletí činí všechny tajné služby světa ve spolupráci s profesionálními pisálky všech zemí a dob.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!