Syriza vyhrála loňské volby tím, že nabízela společenskou změnu, ale místo toho aplikuje brutální úsporná opatření. Zaměstnanci se rozhodli, že vrátí úder generální stávkou příští měsíce a spojili svůj boj s rostoucím protirasistickým hnutím. ADEDY, Konfederace odborů veřejné správy, oznámila, že tisíce zaměstnanců budou stávkovat 24. listopadu. Prohlášení přijaté jejím výkonným výborem uvádí, že stávky a demonstrace zdravotnických pracovníků, učitelů a důchodců se musí stupňovat. Vyzývá odbory ze soukromého sektoru, aby se připojily ke stávce a bojovaly za kolektivní vyjednávání, práci na plný úvazek a proti ořezávání benefitů. Zdravotníci udeřili už tento měsíc a zorganizovali masovou demonstraci, která pochodovala Athénami k ministerstvu zdravotnictví. Protestu se zúčastnily skupiny zaměstnanců ze všech nemocnic. Podobné demonstrace jsou teď plánovány po celé zemi.

Důchodci, kteří protestovali proti novému kolu škrtů, byli rozehnáni slzným plynem. Během posledních šesti let přišli o 45 procent svých důchodů. Zaměstnanci vodáren vystoupili proti plánům na privatizaci veřejných společností. Učitelé požadují více zaměstnanců a zvýšené financování škol. Školství postihly jedny z nejhorších škrtů. Trojka z EU, ECB a MMF požaduje, aby všechny společnosti, půda a korporace vlastněné státem byly přetvořeny v "supefond" ovládaný věřiteli Řecka. A vláda vedená Syrizou to připustila.

Policie

V Řecku je teď méně učitelů základních škol než policistů. Požadavek na více učitelů je propojen s bojem za právo dětí uprchlíků chodit do školy. Odhaduje se, že v Řecku uvízlo více než 20 tisíc dětí uprchlíků. Vlády zemí EU jim nepovolují jejich rodinám, aby odcestovali do zemí, v nichž by chtěly být.

Většina je držena v táborech izolovaných od měst. Vláda vedená Syrizou vytvořila podmínky pro to, že pouze 1200 dětí uprchlíků může navštěvovat odpolední vyučování. Protirasistické organizace, například KEERFA, i učitelské odbory říkají, že je to příliš málo a požadují plný přístup k řádné výuce pro všechny děti. Společně s asociacemi rodičů se již vytvořily hnutí, které brání skupinám fašistů pokoušejícím se zablokovat dětem uprchlíků přístup do školy. Protirasističtí a protifašističtí aktivisté se spojili se stávkovým hnutím, aby se postavili na odpor úsporným opatřením a rasistické politice.

Premiér Alexis Tsipras měl projev na nedávném kongresu Syrizy. Tvrdil, že tato strana představuje moderní levici, která má odvahu zavádět tvrdá opatření k udržení Řecka v EU a přinést oživení. Zaútočil na ty na levici, kteří jsou v opozici k jeho vládě. Podle něj jsme izolacionisté a defétisté. Podle AVGI, novin Syrizy, však pouze třetina tradičních členů Syrizy obnovila své členství v období mezi jejím prvním a druhým kongresem.

Znovu vybudovat levici, která bude podporovat zaměstnance bránící se proti politice Alexise Tsiprase je teď ten nejnaléhavější úkol.

Panos Garganas je editor Dělnické solidarity, řeckých sesterských novin Socialist Worker.

Zdroj: Socialist Worker
Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 250 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!