Vývoj v Saúdské Arábii dostal po květnové návštěvě Donalda Trumpa nečekanou dynamiku. Mohli bychom nad palácovými hrami o trůny mávnout rukou, kdyby současně s nimi nedošlo k jedné z nejostřejších eskalací v takřka čtyři desítky let trvajícím soupeření mezi sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem o převahu na Blízkém východě.

Oba státy proti sobě v Jemenu již přes dva roky fakticky vedou válku. Íránem podporovaní rebelové ovládají značnou část země, Saúdská Arábie a koalice sunnitských států se je snaží porazit. Jejich zatím zcela neúspěšná intervence způsobila dramatickou humanitární krizi: zemřelo přes deset tisíc jemenských civilistů, sedm milionů Jemenců je dle OSN ohroženo hladomorem a 900 tisíc se nakazilo cholerou. Saúdové se navíc dostávají do dalších konfliktů, tentokrát s Katarem a Libanonem.

Shrňme si časovou řadu událostí:

Květen 2017

  • "Šavlový tanec" Donalda Trumpa po boku prince Muhammada bin Salmána, při němž jistě nebyly dohodnuty jen dodávky zbraní a vojenské techniky saúdské armádě za stovky miliard dolarů. Ostatně, kdo ví, kolik dnes zadržovaných princů a vysokých hodnostářů se ho zúčastnilo a jak velké štěstí při tak vysoké koncentraci nespokojených princů a ministrů mávajících šavlemi při něm americký prezident měl?


Červen 2017


Srpen 2017


Září 2017

  • Saúdská Arábie přerušila veškerý dialog s Katarem. Média obou zemí přitom krátce předtím informovala o možném průlomu ve sporu Saúdské Arábie a dalších arabských zemí s Katarem díky telefonátu mezi jejich hlavami států.
  • Král Salman vydal dekret, v němž oznámil, že do června příštího roku zruší zákaz řízení automobilů pro ženy.


Říjen 2017


Listopad 2017


Seznam zatčených

Alwaleed bin Talal, owner of Kingdom Holding group
Prince Mitaab bin Abdullah, minister of the National Guard
Prince Turki bin Abdullah, former governor of Riyadh
Prince Turki bin Nasser, former head of meteorology, environment
Waleed al-Ibrahim, chairman of MBC media group
Khaled al-Tuwaijri, former president of the Royal Court
Adel Faqih, minister of economy and planning
Amr al-Dabbagh, former president of the General Investment Authority
Saleh Abdullah Kamel, chairman of Dallah al Baraka Group
Saud al-Tobaishi, head of Royal ceremonies and protocols
Ibrahim al-Assaf, state minister and executive of Saudi Aramco
Bakr Binladin, owner of construction company Saudi Binladin Group
Saud al-Dawish, former CEO of Saudi Telecom Company
Khaled al-Mulhem, former director general of Saudi Arabian Airlines

Zdroj: al-Džazíra

Ale zpět k Libanonu. Jedna z analýz amerického Carnegieho střediska pro Blízký východ už předem konstatovala: „Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty nyní hledají cesty, jak si vykompenzovat ztráty z prohry v Sýrii coby místa, kde mohly nechat Írán prohrát a vykrvácet. Obnovená touha získat zpět prohrané náklady je může vést k tomu, aby znovu upevnily svou moc v Libanonu. Perský záliv, Izrael a Spojené státy nechtějí, aby Írán získal benefity za své vítězství v Sýrii. A pokud někde budou chtít nastolit novou rovnováhu svých vztahů s Teheránem v Levantě, pak to mohou udělat jen v Libanonu, a to bez ohledu na mnohá rizika, která takový krok s sebou ponese. V takovém případě Hizballáhu nezbude než tuto výzvu přijmout, obzvláště pokud její součástí bude Izrael.“ Jinými slovy, „prohráli jsme Sýrii, tak navíc zničíme alespoň Libanon“. Jak prosté.

Tím skutečným důvodem pro novou válku s Hizballáhem může podle Zero Hedge být to, že přes Libanon by muselo vést jakékoli potrubí, jež by přivádělo íránský plyn do Evropy. To je důvod, proč se Západ rozhodl "osvobodit" syrský lid a bude to i důvod, proč se rozhodují přinést stejnou spásu i lidem v Libanonu. Saúdové, Západ, jejich sunnitští spojenci z Perského zálivu i Izrael, kterým se nepodařilo "osvobodit" Syřany, teď vidí, že jediné, jako mohou uspět v blokování íránských plynových ambicí, je osvobodit Libanonce od jejich vlastní vlády. Nebudeme tedy překvapeni, pokud už brzy uslyšíme, jak opoziční skupiny hlasitě ostouzejí vládu a Hizballáh. A lze očekávat, že lidé z těchto skupin se s pomocí Američanů náhle dostanou do globálního povědomí a současně získají mocné podporovatele v okolí v podobě Saúdů a jejich spojenců.

Válka v Jemenu, která stála Saúdy už stamiliony dolarů, se pro ně vůbec nevyvíjí dobře. Jejím výsledkem je smrt tisíců nevinných lidí, miliony uprchlíků a upevnění pozice Teheránu jako obránce utiskovaných na Středním východě. Muhammad bin Salman prokázal, že kvůli tomu, aby si na sebe mohl obléci královské roucho, je ochoten rozkolísat celý region. Jeho kroky v zahraniční oblasti zničily Radu pro spolupráci zemí Zálivu, udělaly z Jemenu nefunkční stát, z Egyptu časovanou bombu a přivedly Libanon na hranu nové občanské války. Požár se dále šíří a plameny zachvátily už i královský palác v Rijádu. Modleme se, aby kvůli mocenským ambicím saúdských princů neshořel celý Střední východ.

Další zdroje:

Respekt
Neviditelný pes
Zero Hedge


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 600 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!