Po debaklu v Sýrii, Libyi a Afghánistánu spustil Západ a Izrael studenou válku s Íránem. Zda a jak bude horká, o tom jsem psal v minulém článku Mediální harašení USA, strategická výhoda Íránu. Problém ale je v tom, že z korporátní propagandy vůbec nevíme, jaké názory má íránské vedení země a jak argumentuje. A to je zajímavá věc. Saker a mnoho dalších nezávislých komentátorů se zásadně shoduje na tom, že současné Rusko a Írán řídí vůdci, kteří dlouhodobě říkají, co si myslí a dodržují závazky, které přijali jako zásadní typy zahraničních smluv či politické orientace. A dokud druhá strana tyto smlouvy a závazky tak či onak zásadně a evidentně nezradí, tak je považují za závazné.

Nejvyšší vůdce islámské revoluce ajatolláh Chamenejí nedávno mluvil na veřejném shromáždění Teheránu, viz tento článek v angličtině. Vůdce země přímo a jasně definoval íránskou pozici ohledně vztahů k USA. Nejprve zmínil západní mlžení o tom, že jednání s Íránem mají běžet bez předběžných podmínek nebo s těmi podmínkami, které Íránu diktují Američané a Izraelci skrze Trumpovu administrativu. Chamenejí řekl, že Írán sleduje linii, kdy nebude ani válka, ani nebude s USA jednat na úrovni hlav států, jak to navrhoval Trump po severokorejském vzoru. Šéf revoluce charakterizoval Trumpovu pozici následovně:

Američané spoléhají na peníze a moc a považují jednání na úrovni států za jinou formu komerčního byznysu. Američané při jednání s jinou stranou určí svůj základní cíl a pak z něj neustoupí ani o píď. Druhá strana se musí vzdát okamžitě všech svých výhod. A pokud to nedělá, tak Američané začnou dělat povyk a nutí druhou stranu, aby ustoupila. A pokud Američané udělají nějaké sliby a ústupky, tak je stejně nehodlají dodržet a tím zavazují jen druhou stranu. A pokud již jednostrannou výhodu získají, tak hned poruší své sliby a závazky.


Jinak řečeno, Chamenejí považuje USA za vyděrače a lháře. A v rozhovoru uvedl jako příklad této US-taktiky způsob, jakým USA vyjednala a jednostranně zrušila smlouvu JCPOA. A z této pozice nejvyšší vůdce země určuje strategii jednání s USA. Pokud druhého považujete za podvodníka a lháře, tak s ním jednáte jinak než v případě, kdy si myslíte, že umí držet slovo. Výsledná strategie je jasná, tedy zákaz jakýchkoliv oficiálních jednání s USA na úrovni nejvyšších zástupců státu. A to je také důvod, proč se zástupce Íránu nesetká s žádným americkým partnerem při návštěvě sídla OSN v New Yorku. Chameneí jasně řekl, že s podvodníky nebude zacházet jako rovný s rovným, protože Írán je země, která má určitý styl a určitou morální úroveň. Výsledkem této argumentace je diplomatický bojkot USA na státní úrovni.

Jistěže je to diskutabilní pozice, protože mocenská politika a morálka jsou dvě různé věci. Ale tuto pozici je třeba znát a chápat její důvody. Než bědovat a obviňovat Írán ze všeho možného a nemožného, je dobré se podívat na to, zda jejich argumenty sedí, nebo ne. Obecně platí, že Západ a speciálně USA jsou po vojenských eskapádách na Blízkém východě považováni za vrahy, zloděje a lháře. A to je třeba vědět, když se jde jednat o míru na Blízký východ jako rovný s rovným. A pozice a argumenty Íránu také jasně vysvětlují, proč Lavrov a Putin bodují ve světě.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!