Asi jsem už starý člověk a začínám být unavený z pitomosti jednoho vymírajícího druhu, k němuž patřím od narození.

Lidé před 30 lety zacinkali klíči a mysleli si, že tím dostali demokracii. Pak odmítli ve svobodných volbách ve vládě slušné lidi, jako byli bývalí disidenti. Pak vše veřejné odevzdali zlodějům. A po třiceti letech, když už nic nemají, protože jim legálně zvolení mafiáni všechno ukradli, zase mávají klíči na Letné s tím, že chtějí něco jiného, než co dostali vinou vlastní politické nečinnosti a zbabělosti. Tak kvete politický show-byznys placených agentů všeho druhu, protože občané nechtějí sami dělat politiku. A tak jsme přišli o demokracii a dostali korporátní fašismus.

Navíc jsme dostali korporátní eko-terorismus, který je provozovaný v úplně stejném globálním scénáři ekologického show-byznysu. Opět platí to, co použili komunisté při převratu v roce 1948. Vždycky najdete užitečné idioty a nespokojené lidi, kteří se připojí ke zdánlivě správné kauze.

Kdo znečišťuje

Jednomu promile už nyní patří polovina bohatství planety. Nejbohatších 10 % bude v USA v roce 2052 vlastnit 100 % bohatství v tomto státě, pokud se budou nůžky mezi bohatými a chudými rozvírat dnešním tempem. Podle studie Carbon-Majors-Report-2017 je celkem 100 světových společností zodpovědných za celkem 71 % světových emisí . A celkem 90 společností odpovídá za dvě třetiny klimatických změn daných emisemi, viz tento článek.

To znamená, že jako spotřebitelé můžeme přímo ovlivnit pouze těch 30 %. Jak sami vidíte, hlavními tématy v našem tisku jsou prdění krav a pojídaní masa. Já však maso jíst budu, protože skutkem (a taky slovem) podporuji našeho ruprechtického řezníka v lokální ekonomice. Tím mu pomáhám, aby se nezavřela poslední lokální jatka v Mimoni. K tomu mi řeznický mistr řekl, že pokud ta jatka zavřou, tak končí, protože nemá kvalitní české maso do klobás, které mu vyhrávají regionální soutěže u nás i v příhraničním Polsku. A také prý mohu zapomenout na čerstvá játra, domácí uzené a na jeho tlačenku. Tak to ne, korporátní soudruzi, je třeba být solidární s živnostníky, kteří něco umějí.

Korporace na těžbu fosilních paliv neuvěřitelně lžou a manipulují už 30 let všechna data ohledně globálního oteplování. K tomu viz kauzu s firmou Exxon (ExxonMobil climate change controversy). Klikněte na náš článek o tom, jak hlavní korporace znečišťující životní prostředí zmanipulovaly konferenci o klimatu v Paříži (Korporátní eko-divadlo v Paříži). Eko-šoubyznys vypadá v reálu takto.



Následující analýza výsledků této konference přesně ukazuje divadlo, které hlavní znečišťovatelé provozují kolem tohoto tématu (Výsledky COP21: Mnoho povyku pro nic). V článcích je popsán mechanismus manipulace ohledně ekologie. Dále se podívejte na článek Analýza dárců a organizací popírajících globální oteplování. Tato temná síla peněz (dark money) korporátního bloku nazvaného The climate change counter-movement (CCCM) je skutečně impozantní. Je formovaná na způsob mediální show s hlavními hvězdami, režiséry, muži v pozadí a pochopitelné i skrytými organizacemi financujícími celou kampaň. Vědci znázornili základní investory v podobě tohoto pavouka.



Nyní je jasné, že nám někdo zdatně blbne hlavu. Je tedy třeba odlišit dvě věci - pojmy a dojmy. Základní studie naprosto jednoznačně ukazují na hlavního viníka katastrofy současné epochy antropocénu, což je člověk. Globální oteplování je jen jeden z celoplanetárních problémů. Hlavní ekologický problém je exponenciální růst bohatství jednoho promile, kterému patří hlavní světoví znečišťovatelé. Tyto korporace už prakticky neplatí daně, mají v hrsti koupené politiky a vlády, vedou proxy-války, způsobují okyselení oceánů a mají hlavní podíl na mizení téměř poloviny rostlinných a živočišných druhů. A tento stav věcí manipulují tak, aby se o tom nikde nepsalo. Proč se o tom v korporátkách mlčí? Aha, ona jsou to korporátní média. A proč se o tom mlčí v těch alternativních? Protože jejich jedna část se nechala zblbnout tak, že oteplovávání popírá a dělá užitečného idiota jednomu procentu. A ta druhá část zase oslavuje mediální pubertální mesiáše, čímž dělá užitečného idiota jednomu procentu.

Monako, plachetnice Malizia II

Pokračujme rozborem ekologického showbyznysu, který cíleně provozují hlavní korporátní znečišťovatelé. Aktivistka Greta Thunbergová je současným mesiášem, který nám odhalil smysl eko-bytí. Tedy podle hlavních světových médií, které tuto komedii s dotyčnou aktivistkou globálně organizují a propagují.

Proč?

No proto, že příští generace už na této planetě možná nebude moci normálně žít a korporace si chtějí i za těchto dramatických okolností podržet svůj vliv na lidi. Greta se plachtila z Evropy do New Yorku v době, kdy její spolužačky chodily do školy. Zajímalo mne, kde na to vzala. To jsem se sice nedočetl, ale tady jsou parametry luxusní jachty Malizia II, která jí dělala taxíka. Domovský přístav této milionářské hračky je Monako, kam jezdí na dovolenou všichni chudáci světa. Ekojízda na této závodní jachtě vypadá takto.


Luxusní jachta dovezla hlavní hvězdu na byznys-schůzku do New Yorku, pak se otočila a chtěla plout zpět. Ale ještě v New Yorku se srazila s nějakým velkým americkým svinstvem plovoucím v moři těsně pod hladinou. Milionářská hračka se po nárazu vážně poškodila. Předpokládám, že opravu jsme už nejspíš zaplatili z našich daní a ani o tom nevíme. Nezávislý tisk téměř neexistuje, takže nevíme, kdo a jak tuto kampaň platí. Mnohem horší věc je rozhovor, který Thunbergová dala nezávislému levicovému médiu Democracy Now!. Mladá aktivistka věděla, že jde do zcela nezávislého levicového média a mohla otevřeně říci, co si doopravdy myslí. Jenže si nemyslela nic. Tady je přepis hodinového rozhovoru. Dejte do textového vyhledávání slovo "corporations" nebo jeho ekvivalenty. Pubertální aktivistka mluvila hlavně o sobě, což je v jejím věku pochopitelné ...a pro korporace zcela přijatelné.

Našel jsem v rozhovoru jediné pozitivum. Gréta zmínila, i když jen obecně, že jsou zabíjeni ekologičtí aktivisté. Tak to jsme byli na e-republice adresnější, viz článek Pozadí vraždy ekologické aktivistky Berty Cáceres. A současný korporátně-fašistický režim v Brazílii, který se dostal k moci soudcovským a parlamentním pučem organizovaným z USA, ten už otevřeně mluví o tom, že po vypalování Amazonie je třeba tuto enklávu obsadit armádou, aby se mohla v klidu vyplundrovat pro neoliberálně zdatné jedno procento. Brazílie a další země tohoto subkontinentu tvoří zadní dvorek USA, kde se občanští a dnes i ekologičtí aktivisté zabíjejí už odjakživa. K tomu jsme psali článek Zapomenuté oběti globalizace. Zpráva neziskovky Global Witness upozorňuje na dramatický růst vražd aktivistů bránících životní prostředí. Oběti jsou často úplně anonymní a viníci unikají bez trestu.

Neoliberální masakr soudnosti

Vraťme se teď z mesiášského ekotřeštění zase na zem. Fakt mne rozesmály články pseudolevice o tom, že my, staří, se máme učit od těchto mediálních pubertálních hvězd. Kdo neskáče podle korporátních ekoteroristů, ten není pokrokový levičák. Ano, opravdu jde o ekoteroristy, protože velké korporace nechávají vraždit skutečné ekologické aktivisty pracující v pralese. Druhá věc je stav planety. Pro mne jsou směrodatné světově uznané vědecké zprávy, o kterých pravidelně referujeme už několik let. Kde je problém hloupé pseudolevice, která naskočila do korporátního vagónu Grétologie? Hana Arendtová popsala současnou krizi vzdělání a výchovy v eseji Mezi minulostí a budoucností velice přesně. Naše generace je politicky hloupá a pasivní, čímž ztratila společný svět budovaný aktivitou svobodných lidí. A jiný společný svět pro lidi už neexistuje, protože sociální zájmy mají i zvířata. Sociální vztahy a takto daný společný svět není svobodný. To je Tesco a jeho věrnostní karta, která, jak zbožně doufám, platila tu plachetnici Grétě.

Svět animální nutnosti slouží podle klasických politických filosofů jako Aristoteles pouze k uspokojení pudu sebezáchovy. Tento svět máme společný všichni, protože jsme animal sociale. Jenže osudem člověka je nebýt zvíře. Dnešní hloupí staří už nevědí, co je společný svět daný ze svobody. Proto nemají mladým co předat, protože tomuto světu už nerozumí. Společný svět daný ze svobody už staří nemají, protože v jejich korporacemi řízené sociálce u tyče tancují ekomaskoti, nebo jim korporacemi řízené neziskovky organizují mávátkové průvody na Letné. Arendtová správně říká, že nová generace nemůže být sama od sebe svobodná, protože k tomu potřebuje již existující svobodný svět politicky jednajících moudrých lidí.

Povinností nás, starých, je uvést mladé do tohoto světa svobody. Neoliberální starci na chmelu k jejich zbabělosti a hlouposti ještě přidali milosrdnou lež nazvanou "liberální výchova". Prostě mladým řekli, ať jsou takzvaně "svobodní", protože staří už nevědí, co je politická svoboda doopravdy. No a poslední stádium ekotrotlovství je v tom, že úplně pitomí staří zahodí do kýblu i zbytek soudnosti a veřejně prohlásí, že nás spasí jen pubertální ekomesiáši. A že je naší svatou povinností zapomenout na 40 let našeho života a radostně a progresivně skákat podle korporátních not Grétologie. A to už je doopravdy konec starých časů zdravého rozumu.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!