Patřím ke skupině lidí, kteří zatím nenosí na klopě žlutou a přeškrtnutou injekční stříkačku, ale pomalu se k tomu schyluje. Jako filosof pozoruji nástup nové iracionality a honu na čarodějnice, který provozují globální korporace. Ty si už dávno koupily politické šašky všeho druhu a neštěstí je na světě. Kovid jako virus a vědecky zkoumaný fenomén zmizel, protože každý politik a demagog věří jen těm statistikám a zprávám, které osobně zfalšoval. Vzniklo nové náboženství vaxerů a antivaxerů, protože místo klasické léčby vážné chřipkové epidemie se zavedlo nové korporátní náboženství. Že bude přísnost na neočkované s přirozenou imunitou, to se pak rozumí samo sebou. Nejsme přece Švýcarsko, abychom ji uznali.

Člověk odchovaný Kritickou školou a Marxem musí sledovat zájmy korporací, které tlačí kovidovou agendu jako nástroj globalizace. Kdo a proč potřebuje epidemii? Kdo nechává běhat bez větších omezení a kontrol očkované lidi, kteří prokazatelně roznášejí virus, končí po neúčinném očkování v nemocnicích, a nakonec i umírají? Kdo nechává zmizet údaje o vedlejších účincích vakcín a jejich reálné účinnosti? Kdo potřebuje nové nástroje na totalitní kontrolu společnosti a proč? To jsou dobré otázky a je třeba se jimi zabývat.

V minulé trilogii věnované zelenému údělu byla z pohledu kovidu jako korporátního nástroje důležitá druhá část (Zelený úděl II - Komu se zelení na poli ekologické pomatenosti). Článek popsal strategii korporací ohledně surovin, jejichž globální kontrolu už ztratily. Nikdy ji nedostanou zpět, jedině za cenu Třetí světové války. Jenže tuto válku už nemohou vyhrát, protože prohrají všichni. Takže je jasné, že v nové rovnováze sil a bloků (USA + EU // Rusko // Čína) musí korporace zvolit k udržení staletého vlivu a imperiální moci novou taktiku, která jim přinese neomezený zisk, právní beztrestnost a neomezenou kontrolu společnosti novými prostředky. Mnohé z těchto strategií jsme už popsali: korporátní smlouvy typu TTIP; degenerace EU na služku korporacím; machinace s deriváty, války v zastoupení za suroviny, ropovody a plynovody; degenerace našich politických elit na služky imperiálních mocností.

Za sebe tvrdím, že kovid vznikl přirozeně jako každá jiná epidemie předtím. Další vlna virových onemocnění jistě znovu přijde, rytmus je zhruba 10 let. Otázka vztahu kovidu a korporací je jiná, ale v principu stále stejná. Korporace musí na kovidu vydělat, jako na všem. Je to normální obchod se smrtí a války všeho druhu jsou hnacím morem každého imperialismu. A druhá otázka je na místě. Když už na mrtvých slušně vyděláváme, tak musíme efektivně kontrolovat dobyté impérium a kolonie. Británie za celou dobu koloniální minulosti nevedla válku pouze asi s 20 zeměmi světa, jinak se všemi ostatními. Imperialismus je, jak je dobře dokázáno od jednoho dnes již zapomenutého autora, nejvyšší stádium kapitalismu. Tak se podívejme, jaké místo má kovidová epidemie v korporátní agendě.

Korporátní ráj na zemi

Bezos plánuje život na Zemi jen pro pár vyvolených. Amazonský miliardář nadšeně vykládal, jak bude lidská civilizace v budoucnu vypadat. On sám prý dělá, co může, aby to už nastalo. Podívejte se na jeho veřejnou besedu na každoročním fóru Ignatius ve Washingtonu.


Podle tohoto hlavního miliardáře se makající lidstvo přesune s většinou průmyslu do vesmíru. Země se promění v přírodní ráj, kde zůstane jen malá skupina lidí, hádejte kterých. Na oběžné dráze budou vesmírné kolonie v rotujícím válci, který vytvoří umělou gravitaci pro miliony obyvatel. Tito mravenci budou dělat většinu průmyslové výroby pro jedno promile. Země se mezitím promění v přírodní rezervaci s omezeným přístupem, podobně jako dnes národní parky. Škoda, že nejsem roztomilá panda v té Bezosově budoucí rezervaci. To bych měl maximální šanci k přežití, a ne jako nějaký neočkovaný člověk z miliardy zbytečných krků, které korporace už nikdy nebudou potřebovat k výrobě a udržení nové totality.

Neomezená chamtivost korporací a jimi zničený dolar jako světová měna

Představte si, že máte jediného kompletně kontrolovaného koně na cestě k těm zářným zítřkům, které tak skvěle popsal šéf Amazonu. To je dolar ovládaný skupinou bankéřů kolem Fedu, ECB a hlavních světových bank. K jeho osudu jsme už psali dost, viz dva klíčové články pro naše téma.


Božský dolar si tisknete v úzké partě a totálně manipulujete přes různé finanční nástroje, takže nad ním máte stoprocentní kontrolu. Skrze něj kontrolujete všechny, kteří s tímto božstvem tak či onak obcují. Jenže tento dobrý tažný kůň na cestě k Bezosem popsaným zářným zítřkům vám právě chcípá na cestě. A je jasné, že už nic neuveze a brzo přijde na imperiální jatka. A jako na potvoru vám zdechl v situaci, kdy za něj nemáte náhradu a zoufale ho potřebujete. Tak se na agónii dolaru podívejme v grafech. První graf ukazuje úroveň neoliberálního hospodaření v USA. Dovedli prosperující zemi na stejnou úroveň federálního (a v podstatě i domácího) dluhu, jaká byla po 2. světové válce.



Takže výborně, na koně jsme naložili všechnu globální chamtivost korporací. Ta je skutečně neomezená a sežrala by celý vesmír, kdyby mohla. No a kůň tažený normálně ekonomicky produkujícími lidmi se světově hroutí, viz tento graf.



Vybral jsem klesající podíl dolaru na světovém obchodu měn schválně ve zvětšení. Optimista bude po vyhození z okna mrakodrapu tvrdit, že zatím letí v padesátém patře a že všechno je OK. Dolar má přece pořád 60 % v rezervních světových měnách, tak proč se plašit. Jenže minulý článek o plynu a ropě ukázal, že korporace už nebudou ovládat světové zásoby surovin. Jejich hlavní držitelé jsou nepřátelé impéria a nebudou obchodovat za dolar. A suroviny jsou hlavní oběživa dolaru, hlavně ropa. A nyní se podívejme na země, které mají suroviny a jsou mimo impérium. Takže to máme špatné, viz měnový kurz kurzu dolaru a rublu.



Rusko má interní zájem na posílení rublu, aby jeho korporátní zloději nevyváželi bohatství ze země. Nakradené by měli investovat doma, aby na tom něco trhli i ostatní ruští chudáci. Jak je vidět, zatím se posilování rublu daří. Mnohem složitější vývoj je vztah dolaru a jüanu, který ukazuje tento graf.



Vybral jsem dlouhodobé kurzy hlavních zemí BRICS vůči dolaru (zelená Brazílie, červená Rusko, žlutá Indie a modrá Čína). Tyto země si dlouhodobě chtějí udržet ekonomický odstup nebo přímo nezávislost na dolaru, proto se spojili do politického bloku. Ale proč nestoupá kurz jüanu proti dolaru? Tady máte jeho detailní průběh.



Rozkolísanost odpovídá spekulativním vlnám útoků na renminbi, který funguje jako světová rezervní měna v koši měn. Dolaroví válečníci se pokusili v několika vlnách ovládnout čínskou měnu a podřídit ji dolarové politice. To se nepodařilo, protože Čína vždy devalvovala a revalvovala kurz podle vlastních potřeb. Obecně platilo, že držela jüan podhodnocený, aby mohla snadněji vyvážet na světový trh. Ale tlak na růst platů a razantní zvýšení životní úrovně v Číně znamená, že jejich měna bude vůči dolaru posilovat a USA bude muset za čínské výrobky platit stále více. Takže dluhový dolar nemůže expandovat do nových kolonií, které měly za zelený papírek prodávat svá aktiva. Jeho pád bude pokračovat, až do konečného zhroucení dolaru jako hlavní světové měny. Ve zbídačelých USA může fungovat až do zániku této země, ale to už bude jedno.

Derivátový trh, poslední hřebík do dolarové rakve

Článek Pohádka o hypotéční Karkulce a nenažraném Vlkovi-Banksterovi vysvětlil fungování trhu s deriváty. Jednoduše platí, že na jakoukoliv komoditu nalepíte lístek s virtuální cenovkou a začnete obchodovat nikoliv s danou materiální komoditou, ale s tím ratingovaným lístkem o její hodnotě. Pak je vám úplně jedno (na nějakou dobu), jestli byty a hypotéky jsou v korelaci, nebo ne. Jenže každé finanční letadlo jednou spadne, což byla gigantická krize let 2006 až 2009, kterou západní média perfektně zamaskovala. Žádný bankéř nebyl za největší finanční skandál v historii lidstva vůbec potrestán. Neuvěřitelný rozhovor tohoto typu probíhal přímo v americkém kongresu: Chybí 2 bilióny dolarů? Nevím. Můžete s tím něco udělat? Ne. Ekonomika přišla ve spekulativní krizi o cca 14 biliónů dolarů, které se musely uhradit vydáním dalších dluhopisů k těm existujícím. Takže anti-ekonomické základy dolaru jsou dané dluhem, inflací a finančními spekulacemi. Rozsah nového typu spekulací ukazuje trh s deriváty.



Jak sami vidíte, na světě se vyprodukuje zhruba 10krát méně ekonomických hodnot v rámci světového HDP, než je derivátový trh. K tomu viz grafy v článcích:


Takže je jasné, že toto finanční letadlo se musí brzy zhroutit. Bankéři Fedu sice mohou spustit rotačky a tisknout inflační papírky s dluhovou hodnotou. Pro uklidnění střední vrstvy, kterou už jedno bankovní promile kapitálně okradlo na hypotékách, je třeba udržet zdání hodnot. Dolar je v krizi dané dluhem USA a jeho "woodoo ekonomikou" spuštěnou neoliberálními Republikány a pak udržovanou Demokraty. Dolar nemá prostor k expanzi, protože státy mimo dolarové impérium odmítají fungovat na povel podle taktovky Washingtonského konsensu, který vytvořil kapitalismus na našem divokém Východě. Jediná Čína na Východě odmítla diktát MMF a Světové banky a dnes ekonomicky poráží Spojené státy. Rusko je z toho ekonomicky zničené dodnes, i když je nezávislou mocností. Takže dolarové impérium nemůže expandovat a jediný zisk z kapitalismu je plundrování kolonií všeho druhu. Článek Banksterské praktiky současné ČNB ukázal, za co ČNB utratila naše poctivě vydělané peníze v době, kdy jiné státy nakupují zlato. Nákupní potenciál finančních kolonií závislých na dolaru ale rychle klesá a dolarový kůň USA chcípá na vlastní dluh. To ukazuje tento graf.



Nyní je jasné, že podíl dolaru na obchodu je jen zdánlivý, protože dolary se obchodují hlavně dluhy. Dolarového koně nekrmí normální ekonomický oves a seno, ale virtuální derivátový trh, takže nemá šanci přežít. O tom je článek Pánové, zavíráme krám, aneb Helikoptérové peníze.

Fenomén cyklonu B

Z výše uvedeného je jasné, že potřebujeme funkcionáře Deep state a domácí ekvivalent české chobotnice k produkci simulákra finanční reality. Tuto produkci nazývám "fenomén cyklonu B". Jde o obchodní název dezinfekčního prostředku masově vyráběného německou firmou IG Farben, který uvolňoval smrtelně jedovatý kyanovodík (HCN). Od roku 1941 se tento výrobek začal používat v plynových komorách vyhlazovacích táborů Auschwitz-Birkenau a Majdanek. Kdo z techniků a vědců se podílel na výrobě cyklonu B a věděl o jeho použití ve vyhlazovacích táborech, ten nese politickou vinu. Aktivně pomáhal budovat systém, který zabíjel. Kdo cyklon B házel do plynových komor, ten nese kriminální vinu, viz rozsudky Norimberského tribunálu (1945–46). Rozlišit politickou a kriminální vinu vědců a byrokratů napojených na zločinné režimy a korporace je velmi obtížné a málokdy úspěšné.

Když vím, že dělám cyklon B, tak je třeba veřejnosti vysvětlit, že tato látka na potírání škůdců nemá co dělat v plynové komoře Osvětimi. To je osobní občanská povinnost vědce či úředníka a nikdo ho z ní nemůže vyvázat, protože nikdo není na jeho místě. Zatím je jasné, že produkce inflační měny a bankovního šrotu se může spolehnout na mlčení a tichou spolupráci hlavních aktérů bankovního debaklu. O to horší bude pád do zoufalství zbídačelých mas.

Shrňme první závěr. Naučili jsme neoliberální ovčany vidět jen peníze a peníze, ale vůbec žádné hodnoty. Ty hodnoty jsme jim už vzali nebo privatizacemi státu bereme, takže je ani nesmí vidět. Místo peněz jim v kolonii servírujeme bankovní šrot zatížený cizím imperiálním dluhem a inflací. A teď si představte, že těm dobrákům řeknete, že jsou vlastně úplní chudáci, protože "jejich" peníze nemají žádnou cenu. No, to se celé stádo zblázní panikou. Nyní se podívejme, jak to vypadá s průmyslovou výrobou a korporátním impériem, kterému, jak už nyní víme, havaruje dolarová spekulace.


Kovid a globalizační agenda I - Tragédie dolaru
Kovid a globalizační agenda II - Tragédie výroby
Kovid a globalizační agenda III - Tragédie boje s kovidem


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na bankovní spojení. Děkujeme!