Vím, že je válka a že musíme jíst svinstvo, nechat se okrádat a poslušně kývat na všechny lži, které nám shůry zvěstuje jedno procento prostřednictvím třídně uvědomělé umělé inteligence. Jenže jako bývalý kuchař jsem pracoval v brněnské socialistické pakárně v Černovicích. Zde jsme vařili z normálních surovin poctivé socialistické jídlo pro celou nemocnici, i se speciálními dietami. Takže nemohu jíst v závodkách, kde se nevyhlášená válka proti strávníkům stala denním chlebem neoliberálních vlastníků těchto lidových žrádelen. Vařím si sám a přitom pochopitelně rychlým tempem ucpávám odpad v kuchyni.

Původní zvon na čištění odpadu měl socialistický charakter, který se vyznačoval naprostou absencí reklamy na tento domácí produkt. Dřevěná tyč, která šla snadno uchopit, rostla původně v moravském lese. Stejně tak kvalitně a nenápadně fungovala klasická gumová vývěva, po celá desetiletí. Tento zcela funkční celek nebylo třeba píárovat a vylhaně vychvalovat z jednoduchého důvodu. Fungoval tak dobře, lacině a kvalitně, že neměl na socialistickém trhu absolutně žádnou konkurenci. Jenže neoliberální ekonomové za peníze ideologicky hlásají, že to bez konkurence nejde. Bohužel jsem nenašel žádný gumový zvon s dřevěnou rukojetí v německo-českém kvelbu narvaném čínským zbožím. Možná, že tato mytická entita ještě existuje, někde v kosmu bývalého socialistického spotřebního ráje. Ale nemohu bohužel strávit půl života tím, že si ji objednám na druhém konci světa u Amazonu, nechám za svou blbost vydírat skladníky, řidiče. A navíc tím budu živit maligní nádor Deep state, který za takto zmařené peníze vede proxy-válku na Ukrajině. Tato varianta pro mne připadá k úvahu, až budu senilní důchodce. Pak budu mít do smrti čas k čekání na korporátní dodávku s mou socialistickou objednávkou.

Takže jsem koupil za stovku PVC sračku-zvon, neznámého původu. Entita vynikala klamavou korporátní reklamou danou v nepřímé úměře k funkčnosti uvedeného bazmeku. A to tam, prosím, byly čtyři různě barevné exempláře téhož. Shrňme, velmi stručně, leč nezbytně, fyzikální vlastnosti bývalého socialistického monopolního produktu. Zvon musí být z pevné, vysoce přilnavé gumy, která je schopna kopírovat i nerovnosti výlevky. Musí být robustní a guma musí být natolik solidní, aby utáhla vysoký sloupec vody, jejíž pravidelná pulzace, daná mou intelektuální a jinou činností, vyčistí ucpaný odpad předtím na hodinu propláchnutý klasickým socialistickým chlórem. Jak sami vidíte na pozadí těchto fyzikálních daností, úplně stačí jeden kvalitní domácí výrobek tohoto typu, aby zcela a navždy vyplnil mezeru na zdejším spotřebním trhu. A navíc živí naše lidi, že ano.

A nyní k tomu bazmeku neznámého původu, bratru za stovku mého výdělku. Místo gumy je tam měkké PVC, které jednak nepřilne ke stěně výlevky a jednak neutáhne vodní sloupec. Takže ta moderní umělohmotná sračka je k ničemu, mám-li mluvit slušně. S velkou pravděpodobností procestovala asi půl zeměkoule, aby skončila u mně na záchodě a v tomto eseji. Princip její výroby je neoliberální produkce kapitálu pro jedno promile. Mimo vytváření finančních sraček už ten šunt jiný účel nemá. Ještě stačil nasrat i mne, jinak bych to nepsal. Takže dobře, existuje jeden pozitivní faktor tohoto produktu navíc.

Shrňme smysl celé akce. Použili jsme suroviny a energie z půl světa. Nefunkční výrobek objel tu zbylou půlku světa a skončil v neoliberálním megakvelbu. Celý tento cyklus globálních sraček potřebuje v rámci imperiální politiky Západu ještě jednu zeměkouli navíc. Je třeba si uvědomit, že tento spotřební nihilismus musí uživit nás, chudé lidi, postižené imperiálními proxy-wars. Ty jsou nutné k tomu, aby jedno procento nihilistů mělo zadarmo k dispozici suroviny a energie. A jednomu promile Deep state musí přitom tento bazmek vydělat pohádkové jmění. To je šílený systém. Nejen, že nefunguje, ale musí zotročit všechny lidi na Zemi, a tu musí nutně zničit.

Naštěstí skrze prohrané proxy-války Západu vzniká nový NWO, kde opět platí zákony fyziky a princip ekonomické reality. Osobně jsem pesimista a vím, že nejspíš se nedožiji vítězství zdravého rozumu. Ale snad budoucí generace přežijí toto nejhloupější období lidských dějin a vyhrají v pořadí Třetí velkou válku, aby si mohli koupit ten starodávný socialistický zvon. Bude vyroben podle výše uvedené technologie, která plně respektuje fyzikální principy reality. Pak zvon bude věrně a celoživotně sloužit šťastným majitelům tohoto geniálního produktu. Ti dají stovku za věc, která jim bude k dobru celý život. Místo tohoto eseje budou psát básně a přemýšlet o filosofii. To druhé bych dělal docela rád také. Ale nyní musím nějak vyčistit ten ucpaný dřez a chodit do práce, abych vydělal na nový zvon-bazmek.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!