Je nade vší pochybnost, že fašanky jsou pro mne nejlepší svátky v roce. Mohou být i námitky. Jinověrec by mohl prosazovat na první místo obchodně úspěšné vánoce. Nesouhlasím. Pro křesťana nejsou vánoce žádná sranda. Běháte z kostela do kostela, ani si nestačíte dát po štamprli. Na Štěpána to chcete konečně rozjet. A ta, co její slova beru vážně, vám ráno řekne: „Ve čtyři je živý betlém, nezapomeň dovést babičku.“ A co s tím naděláte, když vaša má řidičák enem na léto. Najdou se tací, kteří by mohli prosazovat velikonoce. Nesouhlasím. Beze zbytku platí výše uvedené. I to je pro křesťana těžký čas. A když už konečně přijde to šlahačkové Pondělí, tak máte jet druhý den autem do práce. A tož tvrdím, že jedině ty fašanky. Konečně fašanky přišly, jako každý rok, a sněhu tentokrát nebylo. Naštěstí zamrzlo tak, že motyka dávala silný zpětný ráz. Na poli nic, to sami uznáte. Sedět v kuchyni bylo mnohem bezpečnější. Jedna, nebo dvě velké pomohly ukrátit čekání na fašankový průvod. Ráno jsme viděli folklórně provedenou akci ve městě. Mělo to všechno, co má být. Basa, housle, zpěvy s tanci, bohatý průvod masek. Prošli ulicí, zahráli a šli, co taky mohli víc. Tolik baráků přece nejde obejít. Tolik velkých by složilo i slona. A jak to vypadá, když to složí i slona, tož to vidíte na fotce ze Študlova.
<a title="Študlov.info/cs/fotogalerie-fašanky-5-3-2011" href="http://www.studlov.info/cs/fotogalerie-x-x/fasanky-5-3-2011-"><img border="1" align="right" alt="Študlov-fašanky-2011-fotogalerie " style="margin: 10px; width: 400px; height: 218px;" src="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/clanky/image/741_Slon-Studlov.jpg" /></a> Každá dědina má svoje, a maska patří k člověku.

U nás v&#160;kuchyni jednoznačně vyhrál doktor. Chodil vždycky poslední a býval tradičně nejvíc zmožený. Děcka ho měly nejraději, a proto otravovaly. Když si chtěl vydechnút, tož rozdával barevné pilulky-lentilky, nadělal pár fleků na nosy zelenkou nebo fialkou, pohrozil koňskou injekcí a šel dál. To nové obsazení nám nešlo z&#160;hlavy. Už nechodí medvěd, proto je na dědině málo děcek. Tradiční symbol plodivé síly&#160; nahradily uniformy vojáků. Kdo chce vidět starého dobrého medvěda, ten musí kliknout na fotku slona ze Študlova a prohlédnout celý archív. Kdo chce vidět ty impotentní vojáky, tak může kliknút třeba <a href="http://suirobil.rajce.idnes.cz/FASANKY_2011/#Pochod12.jpg">tady</a>.

Složení fašankového průvodu se opravdu hodně změnilo. Masky odráží realitu doby a k&#160;vidění byl letos i arabský atentátnický <a href="http://lutmat.rajce.idnes.cz/fasanky-masopust_5.3.2011_horni_lidec/#DSCF6757.jpg">sebevrah</a>. Lidová reflexe doby, to jsou ty pravé fašanky. Pravý smysl a účel důchodové reformy jsem pro vás <a href="http://beaute.rajce.idnes.cz/Masopust_-_Doubravy_5.3.20011/#IMG_0879.jpg">našel tady</a>. Kdo má čas, může si to virtuálně proběhnout, zaručeně bude spokojen, protože najde co nečekal, navíc v souvislostech zcela netušených. I to je smysl lidového fašanku.

Konec intelektuálních úvah, už jedou na mostek. Tož mladí to berou z&#160;ostra. Nemá to rozum. Ve vozíku už je naskládané gořalky z&#160;půlky dědiny, a ty nevycválané hovada bez dozoru by to klidně zvrhly a rozbily. Tady je máte.<img border="1" align="right" alt="1.armadní sbor" src="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/clanky/image/741_Armada-Podhradi.jpg" style="margin: 10px; width: 260px; height: 306px;" /> Elitu vám neukážu. Vůbec o to nestáli. Byli v&#160;práci, u stavební s.r.o. Mělo to jednu výhodu, ty přilby na hlavě. Stavby vedůcí chytl na mostku balanc, elektrikář ho včas nezachytil, a tož šel k&#160;zemi. A jak sa mu tá přilba hodila, když šla hlava na zábradlí. Jenomže jak šel k&#160;zemi, tým rusakem co měl na zádoch, vzal z boku harmonikářa. Ten pak neslušně mluvil v&#160;přítomnosti nezletilců o svém nadřízeném. Nasraně šel od kolektivu pryč, až za potok, opravovat harmoniku. To bylo jen takové malé extempore, jak říkají vzdělanci. O to hlavní jsme nepřišli. Byl to jako vždy test inteligence. Šel do toho náš nejmladší. Elektrikář měl na zádech na desce sestavený velmi sofistikovaný systém zapojení staré plechové baterky. Mladý to vzal metodicky od hlavního jističe a na první pokus rožnul. Byl jsem pochválený, že mám takového chytrého chlapca. Jak sa mu to bude hodit v téj zahraniční montovně! Už jsem nikomu nenaléval a poctivě jsem dal butelku do vozíka. Moja rozdala talíř koblih a šlo sa k sůsedom. Tož zas za rok.

Původně jsem měl rozebrat tam toho, no šak víte, no toho …no .. jak vydal zas tu bichlu,&#160; rok osmý. Viz TV Nova, <a href="http://voyo.nova.cz/multimedia/rok-vaclava-klause-3.html">Rok Václava Klause</a> (7.3.2011). Totálně servilní video. Tak jsem si řekl, že ještě počkám a napíšu, až tu hradební základku zmákne celou. To víte, no. Když to šlo odložit, tož zase až za rok.