Září 30, 2012


Zaujal mne soupis polistopadových atentátů na politiky, který publikoval podle zdroje z ČTK Idnes.


...


11. června 1998 - Předseda ODS Václav Klaus byl na předvolebním mítinku v Praze trefen vajíčkem do hlavy. Útočník je neznámý.

...

24. dubna 2006 - Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš se stal obětí útoku neznámých pachatelů, když ho u stanice metra v Praze 6 povalili na zem a kopali do něj. Dolejš se musel podrobit operaci oka. Pachatel nebyl zjištěn.


2. června 2009 - Poslance ODS Vladislava Vilímce pozdě večer v Plzni zbil podnapilý muž. Poslanec z incidentu vyvázl pouze s pohmožděninami.


...


Hození vajíčkem po Klausovi v roce 1998 bylo jasně označeno za zlý fyzický útok na politika. Tři tečky znamenají různé další události a poté máme podle novinářů dva incidenty za sebou, jeden v roce 2006, druhý v červnu 2009. Předtím, dokonce ani přímo v roce 2009, podle našich mediálních prostitutek nic nebylo, i když se v jejich soupisu vajíčko dříve rovnalo atentátu.


To je také celý problém aktuální aféry. Nehodlám rozebírat ochranku. Bez pochyb pochybila... Chci připomenout něco málo z první poloviny roku 2009. Tehdy se cílem vajíčkových útoků stali politici ČSSD. Média poté spustila naprosto nadšený vřískot, jak jde o pravou demokracii a vyjádření názoru, za který si socani a hlavně Paroubek můžou sami. Pár hlasů decentního nesouhlasu, které připomínaly, že takto se debata vést nemůže a že místo vejce mohl být kámen nebo granát, byly umlčovány univerzální odpovědí, že je to normální projev nesouhlasu a navíc to nebyl kámen ani granát, takže nějaké coby-kdyby je pouze nepovolená demagogie či přímo komunismus potlačující svobodu vyjadřování. Mladá fronta tehdy také natočila speciální video, kde ukazovala jak se správně hází. Vyvrcholilo to "andělskou smrští," kdy i části novinářů došlo, že asi mírně přepískli (O. Neff). Téma vajec šlo raději k ledu, omluva žádná, šlo vlastně o prinicp a .... stejně si za to Paroubek mohl sám.


Dneska je situace úplně jiná. Podle původního vajíčkového vzoru by novináři měli věnovat co největší prostor politickým názorům útočníka. Případně mezi řádky čtenáře vyzývat k opakování. Atentátník by měl být téměř zbožštěn. Místo toho se Lidovky v rámci co největší objektivity začaly vyptávat, jestli jako je to adekvátní (nestydíš se) útočit plastovou kuličkou na prezidenta? Pocit viny a správné naladění čtenáře utvrzovali novináři opakováním otázky. A pak už se jen rozebírá chování a zodpovědnost ochranky, místo zkaženosti politických elit a toho, jak si za to Klaus přece může sám - a s ním i zbytek politické scény. Tentokrát také není možno narazit na jasnou tezi "nebuďte demagogičtí, byla to jen pistolka na kuličky a ne skutečná zbraň," neustále se rozebírá, coby-kdyby šlo o pravou pistoli či nůž. Nu což, máme rovné a rovnější, na to by si člověk už asi měl zvyknout. Ale nějak to pořád nejde.


P. S.

Zajímavý je profil útočníka na Facebooku. Po založení pouhé dva příspěvky, jeden revolučně naladěn, plný hrubek a druhý propagace KSČM. To vše z února. Pak nic. Moc velké preference? Předvolební akcička?


---------

Facebookový profil "atentátníka" byl zaktualizován po propuštění z vazby tímto vyjádřením:


''To co jsem provedl,jsem neudělal na nějakou obědnávku ani pro vlastní zviditelnění.


Chtěl jsem pouze poukázat na zhoršující se kvalitu života obyčejných lidí a velký problem s mafianskými praktikami v české republice ktere decimují národ.


Nechtěl jsem házet s nejakými vajíčky, nebod vuči tomu jsou politici hluší a slepí.


Použil jsem maketu z braně,né proto,že bych chtěl nekoho zabít či zranit,ale proto že tento čin bude mit věči váhu než rajčata a vajíčka. Chtěl jsem aby se politici zamysleli nad svím chováním vuči lidu ale vidím,že se spíše zamyslejí nad lepší ohranou. Jsem ochotný poskytnout vysvětlení všem mediim...mimo TV NOVA nebod si myslím že překrucuji zpravy a špiní lidi aniž by si ověřili všechna fakta!!!! Děkuji Všem za podporu a nebojte se bojovat proti křivdám.


Pavel Vondrouš''


Převzato z Modré Šance