Jiří Dienstbier představil novinářům svůj volební program, ve kterém klade důraz na několik okruhů. Tím hlavním je efektivní tažení proti korupci. Dienstbier připomněl, že boj proti korupci provází celou jeho veřejnou politickou kariéru. Zmínil každoroční zprávy BIS, které mají k dispozici prezident a premiér. „Nezaznamenal jsem, že by se něco z těchto zpráv promítlo do konkrétních trestních stíhání," zdůraznil Dienstbier.

Důležitým tématem je pro Dienstbiera rovný přístup k veřejným službám, a to nejen v oblasti zdravotnictví a školství. Vzdělání ovšem označil za předpoklad kvalitního života a kulturnosti společnosti, jejíž vzdělanost účinně brání jednoduchým řešením v podobě volby extremistických stran a podobně. Doplnil, že nechce být kandidátem jenom sociální demokracie, ale širšího společenského proudu.

Jan Fischer oznámil, že jeho tým zahajuje proces registrace ke kandidatuře, podpořené více než sto tisíci podpisy. Odmítl specifikovat podrobnosti programu a kampaně, jen velmi obecně zmínil, že je postavena na programu pro občany. Podle něj představuje potřebnou změnu a věří, že se občané u voleb rozhodnou správně. Potvrdil svoji poměrně úzkou specializaci, když jako nejdůležitější témata označil silnou, konkurence schopnou a prorůstovou ekonomiku. Zdůraznil také odpovědnost občanů a obhajobu národních zájmů.

Prezidentské volby se konají 11. a 12. ledna příštího roku, oficiální registrace kandidátů končí 6. listopadu


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzi k článku uvidíte kliknutím na odkaz: Momentky - diskuze.