Německý spolkový prezident Joachim Gauck se rád prezentoval v minulosti jako „přítel lidu“. Poté, co byl vybrán za prezidenta Německé spolkové republiky, však zřejmě otočil a lid považuje za masu neschopných jedinců, která by neměla mít právo se vyjadřovat v referendu k důležitým otázkám. Prý kvůli komplexitě politiky, do které jsou zasvěceny pouze politické partaje. Pro Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl doslova.

Joachim Gauck wrote:
Po mnoha letech, strávených ve Spolkové republice Německo, a také s ohledem na vývoj za našimi hranicemi, si neumím plebiscit na spolkové úrovni v Německu představit. Reprezentativní demokracie má značné přednosti.

Gauck si tedy myslí, že když nejde o hlasování o vytvoření životních podmínek pro netopýry pod mostem nebo téma žabích cestiček, aby žáby mohly bezpečně přecházet silnici na druhou stranu, je moudrost politických stran ta jediná a nejlepší pro občany. Referendum ale redukuje komplexní otázky na "ano-ne", což nabízí populistům stále méně prostoru pro jejich lži.

Nyní se v Německu dostává na pořad dne diskuse o snížení 5% hranice pro vstup do parlamentu na 3 %. Tento „komplexní problém“ je na pořadu dne hlavně nyní. Jde totiž o volby do Evropského parlamentu. Při posledních parlamentních volbách kvůli těsnému výsledku pod 5 % neuspěly dvě politické strany: FDP a AfD (Alternativa pro Německo). Samozřejmě se prezident Gauck vyjádřil po volbách nahlas veřejně, jak moc je rád, že se do parlamentu eurokritická strana nedostala. Ještě to tak!

Prezident Gauck se sám označuje za bývalého bojovníka za občanská práva v dřívější NDR. Ukazuje, jak málo je schopen inovace, když se jedná o prohlubování demokracie na „demokratickém“ Západě. A přímá demokracie je i v Německu na pořadu dne, což každý ví. Do Švýcarska jezdí kde kdo, a jak tato země funguje, to také každý vidí na vlastní oči. Referendum je nutným doplňkem dominantní politiky, postavené pouze na politických stranách. Zvláště, když se ve skutečnosti za zavřenými dveřmi politiků přijímají jednoduchá řešení opravdu komplexních problémů z hlediska dopadů na život celé společnosti. Bohužel jsou to často řešení vedoucí ke katastrofě a úpadku celé společnosti. Dnešní realita to dokládá.

Zdroj článku najdete zde.