Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Ruská olympijská vítězka si rýpla do MOV
Olympijská vítězka v běhu na lyžích Veronika Ščepanová odsoudila Mezinárodní olympijský výbor (MOV) za jeho "doporučení" ruským sportovcům a navrhla, aby "šli někam". MOV mimo jiné vyzval Mezinárodní federace (IF), aby zřídily zvláštní komise pro analýzu veřejných prohlášení ruských sportovců. Každý, kdo by nějakým způsobem projevil podporu vojenské operaci Moskvy proti Ukrajině, by byl vyloučen ze závodů. Ščepanová, zimní olympijská vítězka z Pekingu ve štafetě žen na 4x5 km, uvedla, že toto ustanovení je zcela nepřijatelné. "Běž se vycpat (go to hell) se všemi svými podmínkami a doporučeními, drahý MOV. Nenechám žádnou "mezinárodní komisi" analyzovat mé názory a přesvědčení a rozhodovat, zda mě pustí na mistrovství světa. Běžte si tam závodit sami. A mohu jen zopakovat to, co jsem říkala celý rok: překonáme všechny potíže, zcela jistě." Viz Ščepanová na Telegramu. (RT News)

PS. Připravuje se nové sportovní grémium na způsob Asijských her a jiných kontinentálních soutěží. Pak na transatlantických OH klidně mohou závodit i EU-starci na chmelu, to už bude všem úplně fuk.

De-dolarizace světa pokračuje
Dohoda mezi centrálními bankami Ruska a Íránu je dalším krokem v procesu de-dolarizace světové ekonomiky. Na základě této dohody bude 52 íránských bank propojeno se 106 ruskými bankami. Vzhledem k tomu, že používání rublu a riálu představuje více než 60 % obchodu mezi oběma zeměmi, pomůže dohoda vyhnout se západním sankcím a vyřešit obchodní problémy mezi oběma zeměmi. Centrální banky obou zemí pracují na zavedení společné obchodní měny, která by nahradila americký dolar. Jednalo by se o digitální měnu krytou zlatem. Díky těmto opatřením se Rusko stalo největším investorem v Íránu, který se na celkových zahraničních investicích podílí 45 %. Rusko investuje do energetických projektů, železnic, výroby automobilů a zemědělství. (Reseau international)

PS. A Saúdská Arábie na popud Číny znormalizovala vztahy s Íránem, chce vstoupit do bloku BRICS a začala brát za ropu čínské juany.

Američtí okupanti to vzdávají, válka v Sýrii se chýlí ke konci
Turecko váhá v situaci, kdy ostatní západoasijské země normalizují své vztahy s Damaškem. Asad pro obnovení vztahů s Ankarou požaduje nejprve ukončení turecké okupace syrského území. Nyní se objevuje stále více náznaků, že Erdogan možná bude ochoten kousnout kyselého jablka. Jako zkušený pragmatik musí jednat v souladu s náladami veřejnosti. Kromě toho hlavní opoziční strana CHP (Republikánská strana) vždy tvrdila, že ukončení syrského konfliktu musí být zakotveno na principech jednoty a územní celistvosti Sýrie. Vlivný bejrútský list Al-Akhbar s odvoláním na zdroje blízké Damašku uvedl, že Erdogan zvažuje možnosti, které by splnily Asadův požadavek na obnovení vztahů. Deník uvedl, že jednou z možností je, že Turecko navrhne časový plán stažení svých jednotek v Sýrii. (Consortium news)

PS. Tímto krokem skončí nadvláda USA na Blízkém východě.

Australský farmaceutický regulátor potlačil znepokojivou zprávu o vakcíně COVID-19 společnosti Pfizer
Australský úřad pro léčivé přípravky (Therapeutic Goods Administration, TGA) nedávno zpřístupnil veřejnosti zprávu z roku 2021. Dokument s názvem "Nonclinical Evaluation Report BNT162b2 mRNA COVID-19 Vaccine (COMIRNATYTM)" poskytuje vstupy z předklinických prací zahrnujících mRNA vakcínu BNT162b2 (Comirnaty) společnosti Pfizer-BioNTech prostřednictvím společnosti Pfizer Australia pty Ltd. Skandál je v tom, že TGA, agentura, která má "chránit a zlepšovat zdraví australské komunity prostřednictvím účinné a včasné regulace léčebných přípravků". Ale v tomto případě zřejmě nechala diktovat analýzu rizik a přínosů od farmaceutické společnosti. V době vrcholící pandemie a zahájení masového zavádění očkování proti kovidu, které začalo 22. února 2021, nebyly údaje v tomto dokumentu sděleny veřejnosti. (Trialsite news)

Jak pochopit průběh speciální operace prováděné Ruskem na Ukrajině
Na rozdíl od Surovikina generál Gerasimov nehnul ani prstem, aby zabránil přílivu bojového vybavení NATO z hranic Ukrajiny do přední linie. Tanky Leopard 2, bojová vozidla Bradley, Himars a rakety Harpoon křižují ukrajinské území jako na přehlídce. Každý mentálně retardovaný člověk, s výjimkou generálů, kteří se promenují po TV, musí pochopit, že cílem ruské speciální operace není okupace Ukrajiny, ale testování zbraní NATO používaných Ukrajinci. A NATO předá Ukrajincům i malý počet letounů F-16, F-15, Eurofighter Typhoon, Gripen, Rafale nebo Mirage. Gerasimov bude mít velkou radost, protože Rusové budou moci najít obranu i proti nim. Jakmile Rusko přizpůsobí svou bojovou techniku zranitelnosti zbraní NATO, Gerasimov dostane za měsíc zelenou k obsazení Ukrajiny. (Reseau international)

C'est la vie parisienne

Není nad posezení u romantického táboráku...
(RT_Odysee.com)

Referendum: Berlín odmítl přísnější ekologické zákony
Berlín si zatím neklade ambicióznější klimatické cíle: nedělní referendum (26.3.) ztroskotalo, protože nedostalo potřebný minimální počet kladných hlasů. Aliance "Klimatický restart" chtěla hlasováním dosáhnout změny zemského energetického zákona. Konkrétně se měl Berlín zavázat, že bude "klimaticky neutrální" do roku 2030, a ne do roku 2045, jak se dosud předpokládalo. V referendu hlasovalo pro 442.000 voličů (50,9%). Proti hlasovalo 423.000 voličů (48,7%). Tím však byla splněna pouze jedna podmínka úspěšného referenda. Druhá podmínka je kvórum nejméně 25 procent všech oprávněných voličů. Ta nebyla splněna, což by bylo 608 000 hlasů. Referenda se zúčastnilo 35,8% z 2,4 milionu oprávněných voličů. (DWN)

PS. Chudí lidé ve válečné ekonomice začnou myslet ekonomicky, a ne ideologicky. A ekologii to jenom prospěje.

Přehled bojů z Ukrajiny 26.3.2023 na interaktivní mapě
Pokračuje uzávěrka kotle v Bachmutu, boje se už vedou v městském centru. V Marience se kotel zatím neuzavřel, postup RF je pomalý. Laštočkino nedobyto, zabraná Kamenka.

Neúspěšný protiútok AFU v Záporoží u Ořechovky byl odražen, lehká obrněná vozidla byla rozstřílena. (Youtube)

Polsko účtuje EU 2 miliardy eur za zbraně odeslané na Ukrajinu
Varšava za poslední rok dodala Ukrajině zbraně a vojenské vybavení v hodnotě přes 2,3 miliardy eur, což ji řadí na třetí místo v oblasti zbrojní pomoci za USA a Británií. Nyní se Polsko snaží získat většinu těchto peněz zpět na přezbrojení země. Polsko fakturovalo Evropské unii drtivou většinu vojenského vybavení a zbraní, které převedlo na Ukrajinu, potvrdil Premiér Mateusz Morawiecki: "Vystavili jsme faktury za 2 miliardy eur, a to je velmi dobrá zpráva pro Polsko, pro polský rozpočet. A tuto dobrou zvěst do Polska přináším ze summitu Evropské rady," řekl Morawiecki v rozhovoru pro polskou televizi 25.3. v sobotu. (Sputnik news)

PS. To je pro nás Evropany opravdu potěšující zpráva, že chudneme zázračným tempem. Už jen zbývá vytáhnout na Rusa.

Trump: USA se stávají "banánovou republikou"
Bývalý prezident Donald Trump v sobotu (25.3.) řekl svým příznivcům, že prezident Joe Biden mění USA v "banánovou republiku". Trump slíbil, že pokud bude příští rok znovu zvolen, prý "zaručeně vyhodí tuto odpudivou politickou skupinu z úřadů". Trump údajně čelí zatčení kvůli obvinění z financování kampaně v New Yorku a uspořádal v sobotu svůj první předvolební mítink před volbami v roce 2024 ve Waco v Texasu. (RT News)