Říjen 15, 2012


Minulý týden se příznivci současné vlády radovali z údajů o trhu práce, které zveřejnil Úřad pro práci a statistiku (Bureau of Labor and Statistics - BLS). Poprvé od té chvíle, kdy se současná vláda dostala k moci, klesla oficiální nezaměstnanost pod 8 %. Všichni příznivci keynesianismu prohlašovali, že to znamená, že jsme nepochybně na cestě k hospodářskému oživení, a to jak na vánoce, tak k volbám. Ostatní však tento trik prohlédli.

Celková situace totiž ukazuje všechno možné, jen ne oživení. Bez práce nebo na trvale zkrácený úvazek je stále 23 milionů lidí. A příští rok se očekává dramatické navýšení tohoto čísla.

Ani situace ve Washingtonu by nikoho neměla naplňovat optimismem. Politici se odmítají čestně a s plnou znalostí věci zabývat příčinou naší ekonomické mizerie, takže návrhy na skutečné řešení nejsou brána vážně a nejedná se podle nich. Je mnohem jednodušší a méně bolestivé jednoduše znova přepočítávat čísla a měnit definice pojmů takovým způsobem, aby z toho vyšel růžovější obrázek reality. Je marnou nadějí, že se v určitém okamžiku mohou věci z nějakého důvodu změnit. Nic se však k lepšímu nezmění, pokud budeme pouze pokračovat v nastaveném kurzu.

Pravdou je, že dlouhodobé řešení naší ekonomické šlamastyky vyžaduje jistou krátkodobou bolest. Přehodnocení ekonomické role instituce tak zákeřné a monstrózní, jako jsou Federální rezervy, bude pro některé lidi nepříjemné, tito lidé totiž mají velikou moc. Podobně někoho naštve nepříjemná idea ukončení vládních programů a rušením zbytečných vládních úřadů, protože by to znamenalo, že mu někdo zastaví přísun vládních peněz.

Nikdo nechce vyklopit tu káru, přestože všechno ovoce na ní je shnilé.

Do statistik o nezaměstnanosti, jež vydává BLS, nejsou započteni všichni nezaměstnaní. To není žádné tajemství. V roce 1994 přišli vládní statistici s termínem "rezignovaný pracovník", aby mohli odstranit celé zástupy lidí ze statistiky nezaměstnaných. Vláda pro zkrášlování čísel o nezaměstnanosti teď nemusí dělat nic jiného, než odrazovat lidi od hledání práce.

Ve Washingtonu vzniká daleko více nezamýšlených důsledků než ty týkající se pracovních míst.

Podnikatelská sféra by se za ideálních okolností měla být schopna spoléhat na platná čisla z BLS, ale chytří manažeři vědí, že důvěra v tato čísla vede ke špatným rozhodnutím a neúspěchům. Investor Jim Rogers v souvislosti s posledními údaji o trhu práce nedávno uvedl: „Naučil jsem se nebrat v úvahu vládní rady, obzvláště ty od vlády USA, která své občany často mystifikuje.” Poznamenal také, že volby na krku představují další důvod pro překrucování statistik.

Je obtížné přijmout tento výrok jako pravdivý. Ale kdyby to politici udělali, lidé by konečně požadovali skutečné změny a skutečná řešení.

Lidé, kteří opravdu řídí produktivní ekonomiku, si nemohou dovolit riskovat na podkladě falečných údajů, a proto ekonom John Williams vytvořil web Shadow Government Statistics s využitím tradičnějších metodik a definicí, aby těmto lidem nabídl skutečný a neretušovaný obraz národního hospodářství. A ukázal, že skutečná nezaměstnanost je neuvěřitelných 22,8 %.

Přijmout tohle číslo jako skutečnost je obtížné, ale možná, že kdyby to politici udělali, lidé by konečně začali požadovat skutečnou změnu a reálná řešení. Možná, že by lidé pochopili, že všechny ty tzv. stimulační balíčky, všechno to kvantitativní uvolňování a všechny ty haldy regulací z Washingtonu pouze mrzačí ekonomiku. Možná by lidé pochopili, že čím méně peněz bude předáno veřejnému sektoru, tím více jich zbyde pro privátní sektor a obrat od iluzorní prosperity k té skutečné.

Překlad: Clair

Převzato z www.ronpaul.com


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ekonomika" najdete zde.