Srpnové srovnání úpadku naší ekonomiky s vývojem v sousedních zemích zcela zapadlo v prázdninovém mediálním provozu. Graf, který jsem vygeneroval na základě informací od Světové banky, však dává serveru iHned zcela za pravdu. Temný mrak pesimismu, jenž sedl na občany, tedy není nijak iracionální a má zcela jasně definované příčiny - nekompetentní vládnutí v zájmu zahraničních korporací, svobodu bez pravidel a pasivní občanskou společnost, která masivně nepovstala ani po noci modrých strak, při níž byla mimo dalších zrůdností definitivně odhlasována druhá Bílá Hora i další Kalouskova černá díra.

Za své vzala i "rozpočtová odpovědnost", schválené takřka šedesátimiliardové církevní restituce totiž správně budou muset být zaúčtovány do státního rozpočtu na rok 2012, takže deficit nebude činit schválených 3,5 procent, ale cca 5 %. A to se ještě můžeme těšit na dopady evropské dotační ostudy. Naštěstí máme nejlepšího ministra financí ve vesmíru, takže ratingové agentury a investoři jistě přimhouří oko a umožní mu si správně pravicově půjčovat na bobtnající český vládní dluh za úroky limitně se blížící nule. Zcela jistě tím společně s nejlepším premiérem, nejprotikorupčnější ministryní, nejlepšími sportovci, nejlepšími kmotry, nejlepší prokurátorkou a nejlepšími hlídacími psy demokracie na světě navrátí občanům ztracený optimismus a budovatelské nadšení. Pro začátek třeba snížením nezaměstnanosti, lepší evidenci zaměstnanců a tržními inovacemi zdravotnických služeb.

Prezidentská kampaň se rozjela naplno. O přízeň nejdynamičtěji rostoucí voličské skupiny se nepokrytě a na české poměry i odvážně ucházel Tomio Okamura. Jedna kandidátská beseda stíhá druhou, v zajímavou debatu se proměnil i transparentní účet Jana Fischera, jehož drobní "sponzoři" prokázali svébytný smysl pro humor, stejně jako ostatní internetoví vtipálci. A na konci měsíce se k tomuto zástupu humoristů nedobrovolně přidali i ministerští úředníci, kteří prezidentskou kampaň proměnili v dokonalou frašku už ve fázi sčítání a vyhodnocování petic na podporu zákonodárci nenominovaných kandidátů.

Pojďme na chvíli od české frašky k balkánské tragédii. Německý deník Spiegel se ve dvou článcích zabývá pseudostátem Kosovo, který je podle něj nejen v rukou organizovaného zločinu, ale stal se i centrem ilegálního obchodu s lidskými orgány. Příběh chudé Rusky, která emigrovala do Izraele, těžce nemocného německého podnikatele, izraelského zprostředkovatele, tureckého lékaře, kanadského vyšetřovatele a zkorumpovaných kosovských úředníků ukazuje ty nejstinnější stránky dnešního globalizovaného světa.

V trochu jiných souvislostech psala o Kosovu i česká média, která se zabývala nejen jednou zpackanou autogramiádou Madeleine Albraightové, bývalé americké ministryně zahraničí a dnešní úspěšné akcionářky odměněné věrnými Albánci za své balkánské "mírové úsilí", ale i neúspěšnou albánskou akvizicí společnosti ČEZ, jež hrozí udělat další průvan v peněženkách jeho zákazníků.

Prázdné měšce zákazníků a daňových poplatníků lze očekávat i po plánované realizaci dostavby JE Temelín. Podle frekvence lobbujících politiků lze usoudit, že tendr na zhotovitele jde do finále a že Američané nemohou vsadit na lepší cenu či kvalitu, takže se rozhodli, že se prosadí "geopoliticky". V době, kdy se do světa nekontrolovaně šíří radioaktivita z Fukušimy, a kdy v evropské ekonomice vznikají kvůli krizi a úsporám přebytky elektřiny, se však dostavba JE Temelín nejeví jako ten nejlepší nápad, obzvláště pokud jsou současně kladeny byrokratické překážky alternativním zdrojům energie a pozitivní informace o nich jsou zkreslovány či potlačovány. V masmédiích se totiž o obnovitelných zdrojích dozvíte maximálně to, že zdražují cenu elektřiny. Společnosti ČEZ se tak jako největšímu českému (a rumunskému) provozovateli OZE podařilo zabít hned tři mouchy jednou ranou - obnovitelnými zdroji zdůvodnit zdražování elektřiny, tím OZE naprosto zdiskreditovat a ještě na tom ohromně vydělat.

Podobně jako ČEZ se v celosvětovém měřítku chovají i další korporace. Mohli jsme si tedy přečíst, že banka HSBC byla nachytána při praní peněz z drog, že vědec, který zpochybnil nezávadnost GMO potravin, byl okamžitě vyhozen a jeho tým rozpuštěn, že značkoví výrobci oděvů je impregnují vysokými dávkami jedovatých látek, nebo že Londýn čelí podobným problémům jako Česko poté, co zprivatizoval svoji vodárenskou infrastrukturu. A tak jediná optimistická zpráva z korporátního světa pochází překvapivě od nás - bývalý právník Petr Němec se rozhodl zažalovat svoji banku kvůli nesmyslným poplatkům a uspěl! Nechcete to taky zkusit?

Na Blízkém a středním východě jede vše podle letitého plánu Západu, takže jsme se dočkali zabití šéfa bezpečnosti v Benghází (ten bláhový člověk chtěl mezi místními islamisty dělat pořádek po zavraždění amerického velvyslance) i likvidace vojenského šéfa Hamásu v Gaze (což je zcela obvyklé zvyšování pokleslých preferencí vládních stran v rámci předvolební kampaně v Izraeli). Logicky a zcela předvídatelně následovaly raketové útoky Hamásu na Izrael a odvetné bombardování Gazy s obvyklými "kolaterálními ztrátami". Potomci starozákonních válečníků nejprve bodovali v poměru 168 párů palestinských očí proti 6 izraelským, ale pak bylo velmi rychle uzavřeno příměří. Že by rakety Hamásu tentokrát létaly dále a zasahovaly přesněji než obvykle?

Boje v Sýrii neustávají a přestože se objevují stále nové důkazy o válečných zločinech povstalců, Francie jako první země Západu uznala protivládní Národní koalici, v jejíž režii údajně vznikla u Aleppa islamistická "osvobozená zóna", za oficiálního představitele syrského lidu. Krátce řečeno, v arabském světě nic nového pod sluncem.

V Číně proběhl 18. sjezd Komunistické strany Číny, který předznamenal další změny a dal impuls k velkému kádrovému zemětřesení. Na první pohled se asi nejvíce projeví změny přístupů v geopolitice, významnější však budou ty, které dnes a denně probíhají v čínských ulicích.

Velkou obměnou prošlo i ruské vedení, po korupcí načichlém Anatoliji Serďjukovovi nastoupil velmi schopný a úspěšný Sergej Šojgu, odvolán byl i šéf generálního štábu Makarov a komentátoři ČRo v této souvislosti spekulovali o zdravotním stavu samotného Vladimíra Putina. A podle tohoto videa to vypadá, že s Ruskem máme společného více, než jen výměnu na postu ministra obrany.

Ve Spojených státech padl po milostné aféře s novinářkou David Petraeus, bývalý vrchní velitel amerických sil v Iráku a šéf CIA. Aféra vzbudila velký rozruch, méně už se hovořilo o tom, že v notebooku sličné (a neprověřené) novinářky byly nalezeny "top secret" materiály. New York Times si navíc všímají vlny odvolání a rezignací vysokých důstojníků americké armády, většinou z "etických důvodů". Za naprostého nezájmu západních masmédií naopak probíhá proces s Bradley Manningem, který je "preventivně" vězněn od května 2010, přitom byl podle něj a jeho obhájců vystaven psychickému i fyzickému týrání. Čeští političtí vězni dostávají za nezákonnou vazbu potichu odškodnění, co čeká Manninga?

A na závěr si dáme jeden pozoruhodný rozhovor o mocenských elitách a českých pravicujících studentech s Noamem Chomskym, jeden úžasný den pod Lukašenkem, celou četu vojenských Sexy Zombies a jednu vánoční píseň v naprosto neobvyklém prostředí.