Podle listu The Guardian (10.12.) vykoupila důlní společnost Eurasian Natural Resources Company (ENRC) za půl miliardy dolarů podíl od miliardáře jménem Dan Gertler.

Evropská společnost ENRC se dostala pod trvalý tlak vlád a veřejnosti, protože izraelský miliardář Gertler je obecně označován za jednoho z největších škůdců Demokratické republiky Kongo. Gertler je obviňován, že většinu ze svého 2,5 miliardového majetku získal tím, že "vydrancoval Kongo za účet jeho obyvatel". Tato nerostným bohatstvím bohatá země figuruje na nejnižším žebříčku všech statistik OSN. V krajích ovládaných milicemi a koncerny placenými soukromými armádami misionáři dokonce hlásili případy lidojedství.

Izraelský občan Gertler využil přízně konžského prezidenta Josepha Kabily a souhlasil, že prostřednictvím jeho rodiny prodá 49,5 % svých podílů těžařské firmy koncernu ENRC. Ten po převzetí nyní vlastní většinu firmy Camrose, která patří konžskému státu.

V Británii vzbudila tato transakce pobouření pro jasné podezření korupce v zemi, kde běží systematické vyvražďování obyvatel a občanská válka, která je financovaná podobnými lidmi, jako je Izraelec Gertler. Jeho chucpe se projevila pro rozhovor pro deník Bloomberg Market Magazine, kde prohlásil: "Měl bych dostat Nobelovu cenu. Ti potřebují lidi jako jsme my, kteří přijdou a dostanou ze země miliardy. Bez toho nemají jejich suroviny hodnotu ani jednoho haléře." Uvidíme, co na to Stockholm.

Je dobré vědět, že firmy podobného charakteru se trvale ucházejí o povolení těžby zlata, uranu, břidlicových plynů atd. v Česku. Otázkou je pouze to, zda politické poměry v Čechistánu už mají podobu "demokratické republiky" zvané Kongo. Pak by byl příchod loupežnických typů podobných Gertlerovi prakticky jistý.