Aktuální debata o tzv. fiskálním útesu v USA zná prozatím prvního poraženého, viz náš nedávný článek. Nezávislý web AlterNet využil mánii kolem uměleckého propadáku dalšího hobitího filmu a sestavil mapu republikánského Mordoru, který se zmítá v bratrovražedném boji kolem fiskálního útesů a snižování daní. Nestvůr je na republikánské straně přehršel, proto je autoři rozdělili do tří skupin. Republikánská strana je oslepena ideologickou omezeností a chamtivostí, proto se do sebe veřejně pustily celkem tři skupiny.

Orkové (orcs) představují nejprimitivnější variantu republikánské omezenosti a radikálnosti (Santorum, Gingrich, Bachmannová, Cains). Chtějí nechat spadnout vládu z fiskálního útesu. Následné masové nepokoje využijí k tomu, aby se přestaly platit federální daně a tím se naplnilo heslo: Vyhladov bestii!" ("starve the beast"). Tuto partu podporuje většina miliardářů z onoho pověstného 1 % nejbohatších Američanů. Přestali by platit pro ně relativně vysoké federální daně a všechna moc by jim spadla do klína sama od sebe. Orkové mají několik vlivných fondů a organizací, jejichž kritikou jsme se rovněž zabývali. Viz seriál ke Colbertově satiře.

Skřeti (goblins) jsou inteligentnější křídlo kongresových Republikánů vedených předsedou kongresu (Boehner). Tvrdě vyjednává každé snížení daní, ovšem v momentu volby mezi oním jedním procentem a střední třídou vždy neomylně volí variantu s větším žokem peněz. Demokratům sdruženým kolem manifestu požadujícího zásadní změny v Demokratické straně (viz článek Americký manifest pro českou levici) zásadně vadí Obamův vstřícný postoj ke skřetí skupině. Je jasné, že když Republikáni drží guvernérská křesla a ovládají Kongres, pak jsou kompromisy nutné. Ale demokratické a liberální kruhy znepokojuje Obamova militarizace, podepsání děsivých zákonů o zabíjení Američanů drony bez soudu (viz článek o zabijáckém matrixu) a udržování koncentračního tábora na Guantanámu. Všechny tyto body vřele podporuje ona skřetí parta Republikánů, která nemá daleko k fašismu a k rasismu.

Finanční kouzelníci (money wizards) představují skrytou sílu Mordoru, pod jejíž taktovkou jednají skřeti i orkové. Fungování Wall Streetu představuje kapitolu samu pro sebe. Je zajímavé, že skřeti i orkové mají povědomí o tom, že jsou manipulováni ve prospěch finančních kouzelníků. Ale bez nich by nemohli přímo lobbovat ve Washingtonu, ani by nemohli platit nákladné volební kampaně. Zejména ne ty, které mají cílené legislativní úkoly, jako zničit sociální výhody státních zaměstnanců nebo omezit vliv odborových hnutí.

Jak vidno, boj o kouzelný prsten zatím neskončil.