Vyjmenujme dvěma větami znepokojující trendy v české ekonomice. ČNB má panickou hrůzu z volných dluhů a začala odkupovat státní dluh. Tím tzv. kvantitativně uvolňuje do ekonomiky inflační peníze a těm, kteří je ještě u nás na účtě mají, je trvale znehodnocuje tisknutím nových papírků. Tím roste míra inflace, o tom jsme psali v minulém článku. Za druhé trvale klesají příjmy do státního rozpočtu. Pořád kolem sebe slyšíme, že stát je špatný hospodář. A pořád volíme ty samé hlupáky. Takže stát konečně neoliberálně vykradněte a zvyšte nám daně, milí neo-soudruzi.

A nyní za třetí, podívejte na tento zajímavý graf o vývoji zaměstnanosti (zdroj zde). Začněme klíčovým grafem o vývoji počtu osob v hlavním zaměstnání.



Z grafu jasně vyplývá, že došlo k trvalé změně ekonomiky koncem roku 2008 a počátkem roku 2009. Z ekonomiky zmizelo takřka ze dne na den téměř 100 tis. stálých pracovních míst. Uskutečnil se neoliberální sen. Všichni mají mít krátkodobé úvazky a mají přešlapovat před úřady práce a vzít cokoliv za cokoliv, aby uživili rodinu. Tato stálá pracovní místa se tedy rozdrobila na částečné pracovní úvazky.

A nyní se podívejme na temnou stánku této hloupé politiky. Kalousek jak známo přestal vybírat daně a stát jde, slušně řečeno, do kytek. Koalice vlivných mafiánů nemůže danit bohaté kamarády a korporace v Česku. Beztak mají všechny jejich firmy sídla na Panenských ostrovech nebo aspoň v Holandsku. Kalousko-Nečasovci nemohou danit ani německé montovny, protože ty zde jen proplachují dílčí meziprodukty a neplatí ani DPH. Exportní mateřskou zemí, kde se platí daně z hotových výrobků, je pochopitelně Německo. Takže důsledkem devastační politiky ohledně zaměstnanosti je drastický výpadek příjmů do státní kasy. Podívejte se na následující graf ČNB (ARAD).



Vzali jsme schválně propad příjmu státního inkasa, který jasně souvisí s propadem stálé zaměstnanosti. Podívejte se na výpadek let 2010 a 2011. Důsledkem devastační politiky zdejších ekonomických neumětelů je faktický výpadek státních příjmů. Podívejte se na starší článek Kalouskův závod ke dnu. Koaliční vláda prostě z ekonomiky odsála peníze přes zvýšené DPH, protože musí financovat provoz státu, který vykradla přímo nebo nechala nepřímo vykrást. Tyto klíčové peníze se už nemohou vrátit do ekonomiky, přinejmenším nikoliv za této hloupé vlády. Je to nad slunce jasnější: když není práce, nejsou peníze, a tím ani není z čeho vybírat daně. A ochuzování běží dvojnásobně rychleji, pokud vytáhnete z vany špunt. To jest, pokud necháte ze země volně odtékat kapitál bank a podniků, pokud zrušíte korporátní daně a když se nestaráte o dlouhodobé investice.

A nyní začal další devastující trend vinou zničených dlouhodobých zaměstnání, zvýšené inflace a růstu cen. A stabilní pracování místa se neoliberálové snaží systematicky rušit, protože lidi je třeba držet v ekonomickém otroctví.