Zeptali jsme se lidí nějakým způsobem spojených s nezávislými weby a občanskými iniciativami na 3 otázky v souvislosti s prvním kolem českých prezidentských voleb, které proběhne ve dnech 11. - 12. ledna 2013:

1. Které kandidáty nebudete v žádném případě volit?

2. Koho budete volit v 1. kole prezidentských voleb?

3. Pokud by se vámi preferovaný kandidát nedostal do 2. kola, kteří z ostatních kandidátů mají šanci dostat váš hlas?

Odpovídají:

Ilona Švihlíková - ekonomka:

1. V žádném případě nebudu volit kandidáty, kteří jsou spojeni s asociální a korupční politikou - tedy s Nečasovou vládou.
2. Jiřího Dienstbiera, protože v sobě kombinuje sociální pohled, to lepší a morálnější ze sociální demokracie a má reálnou šanci se dostat do druhého kola.
3. Pak je to pouze Táňa Fischerová.

Stanislav Blaha - středoškolský učitel, redaktor a editor:

1. Přemysla Sobotku a Karla Schwarzenberga kvůli jejich pokročilému věku, názorům, programu a především účasti na současné vládní politice, Vladimíra Franze pro politickou nevyhraněnost a mlžení v předvolebních debatách. Za vůbec nejhoršího z celého pelotonu kandidátů a kandidátek považuji Jana Fischera, ani ne tak kvůli jeho členství v normalizační KSČ, ale spíše kvůli tomu, jak se změnilo v současný antikomunismus, a kvůli podvádění ve volební kampani a prázdným frázím, kterými nás zásobuje.

2. V prvním kole stále ještě nejsem rozhodnut mezi Jiřím Dienstbierem a Táňou Fischerovou, které oba považuji za nejbližší mé představě o ideálním kandidátovi z hlediska schopností, politického programu a morální integrity.

3. S velkým sebezapřením Miloše Zemana, u nějž předpokládám, že je to v současnosti jediný kandidát s opravdu velkou šancí na účast ve druhém kole.

onlooker - důchodce, publicista a příležitostný překladatel:

1. Sobotka, Schwarzenberg, Fischer

2. Dienstbier

3. Zeman

orinoko - webový kušníř:

1/ Nikoho kromě Dienstbiera a Fischerové. Ten zbytek není alternativa k současným poměrům. Právě naopak - jsou to konzervy současné normalizace.k

2/ Dienstbiera. Levice potřebuje důrazný mandát.

3/ Ve druhém kole Fischerová, pokud by se do něj dostala. Pokud nikoli, tak ve druhém kole možná "menší zlo".