Nejprve to byl jen Peter Bofinger z Německa, který volal po zvýšení základní mzdy jako prostředku, jak posílit kupní sílu a zvýšit otáčky ekonomiky. Nyní se k těmto argumentům postupně přidávají další ekonomové. Mnozí z nich v podstatě kompletně obrátili kabát a od krácení mezd přešli k jejich navyšování. U nás to zatím nehrozí, jsme baštou ideologie tvrdého vykořisťování a zaručené ekonomické krize.

Vraťme se k jeho receptu, který je velmi jednoduchý. Totální nerovnováha mezi Jihem a Severem v EU způsobuje dosavadní krizový průběh Unie. Jižní státy získají konkurence schopnost tím, že by devalvovaly euro. To ovšem nedovolí Němci, kteří by tím obětovali své úspory a svůj hospodářský blahobyt. Ten třetí vzadu jmenuje Mario Draghi a věren svým bývalým chlebodárcům Goldmanům seká dluhy a devalvuje euro emisí bezcenných obligací v rámci ESM a EFSF a nákupem amerických dluhů skrytých ve Španělsku a v Řecku. Devaluace měny je ovšem cesta do pekel a vedla k pádu Výmarské republiky a ke Druhé světové válce.

Peter Bofinger a další ekonomové jako Heiner Flassbeck jednoduše navrhují, aby zvýšením základní mzdy Německo uvolnilo ve vlastní zemi peníze do spotřeby, kterou pochopitelně využijí i okolní státy jako Řecko a Španělsko. Kam by jinam také Němci jezdili na dovolenou a jaké potraviny nakupují, že ano. Zvýšením základní mzdy by Němci tiše devalvovali "vlastní měnu" s tím, že by zásadně pomohli sami sobě i jiným zemím.

V Německu koluje známý vtip, který z ekonomického hlediska není vtipem. Stamiliardy sebrané pilnými podnikateli v rámci nízkých mezd německým pracujícím a pak následně prošustrované v amerických hypotékách (bez náhrady!) ekonomicky vzato skončily v pekle. Lépe by bylo, rozhazovat tyto peníze jako sto eurové bankovky z vrtulníků po celém Německu, aby si je lidé nasbírali a šli je utratit do nejbližšího obchodu. Nastartovaná poptávka po zboží a službách by zásadním způsobem pomohla německé ekonomice, místo černé díry amerických obligací.

Třeba se finanční génius a chemik Kalousek nechá poučit, zvedne telefon a zavolá svým kamarádům, aby méně kradli a připravili ty vrtulníky...