EU chce uzákonit, abychom za chyby privátních bank platili svými úsporami

Evropská komise předložila návrh, jak bude vypadat v budoucnosti záchrana privátních bank. Jedná se v podstatě o nové dogma typu: "Krvácet musí všichni!" Novinkou je, že i úvěry, které si banky navzájem poskytují v rámci svých mezibankovních obchodů (založených na bázi oné manipulované LIBOR sazby), budou moci být odepisovány do ztrát.

Na výši podílu úspor malých střadatelů při "zachraňování bank" se budou muset dohodnout ministři financí jednotlivých zemí. Evidentní je, že výše 100 tisíc eur už nebude tou hranicí, na které se toto "vyvlastňování" nevztahuje. Víra, že vklady do výše 100 tisíc eur jsou pojištěny, vzala rovněž za své, poněvadž pojistný fond nedisponuje odpovídající výší prostředků, které by mohl všem vkladatelům v případě pádu banky vyplatit.

Tikající bomba v derivátech a sázkách evropských bank už začíná ohrožovat samotné německé banky

Podle zdrojů v německých médiích by měly mít evropské banky ve svém portfoliu riskantní deriváty v hodnotě 200 bilionů eur. Můžeme se dohadovat, zda je tato informace relevantní. Jenom Deutsche Bank, která vězí až po uši ve špinavých obchodech a manipulacích (LIBOR sazba), má podle DWN 48 biliónů eur v cenných papírech, které by spíš patřily do šrotu. Přitom má tato banka velmi nízký podíl vlastního kapitálu. Němečtí občané mají tedy nejvyšší důvod mít velké obavy z návrhu nového zákona EU o podílu "všech těch, kteří musí krvácet" pro záchranu bank.

Zdroj: Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 11.4.2013

Berlínští studenti se naštvali

Německý ministr obrany Thomas de Maiziére měl mít na berlínské Humboldtově univerzitě přednášku na téma "Role armády ve společnosti". Protesty studentů mu však vůbec neumožnily, aby promluvil. Studenti svými transparenty a cedulemi dali najevo: "Válku válce. Už nikdy Německo!"

Chudák Maiziére! Má proti sobě nejenom německé studenty, ale i vlastní vojáky z řad Bundeswehru. Ty totiž nedávno kritizoval za "přehnanou touhu po více uznání", což vojenští veteráni, ale i mladí příslušníci považují za pokořující. Jak je vidět, v době bezpilotních dronů, které zabíjejí zmáčnutím tlačítka, ztrácí i "lidská pracovní síla" na významu.

Zdroj: Focus.de, 11.4.2013

Off-Shore Leaks a radost Wolfganga Schäubleho

Německý ministr financí W. Schäuble (CDU) má radost a očekává od nejnovějších odhalení kolem daňových úniků do off-shore zemí, že se podaří posílit boj proti těmto daňovým rájům.

Rakušané zatím neví, jak řešit problém zrušení bankovního tajemství, protože jeho existence je zakotvena v rakouské ústavě. Však také mají máslo na hlavě, společně se Švýcary. Minimálně 20 miliard eur nezdaněných v zemích svého původu, by mělo připadat na Rakousko a Švýcarsko.

Frederik Obermayier, novinář ze "Süddeutsche Zeitung", prováděl dlouhé měsíce rešerše datových souborů. Potvrdil, že v seznamu jsou Rakušané, ale ještě neměl čas se tomuto segmentu věnovat. Soustředil se na německé státní příslušníky a poplatníky, což mu zabírá veškerý čas. Rakušané prý přijdou na řadu v dalších měsících.

(Pozn. redakce: Škoda, že se neraduje také náš ministr financí a nezřídí pro tento účel zvláštní oddělení na ministerstvu jako Němci a Francouzi!)

Zdroj: Profil at. 11.4.2013

Bývalý EU komisař: "Holandsko, ven z eurozóny!"

Holandsko by mělo co nejrychleji vystoupit z eurozóny a zbavit se eura, požaduje dřívější evropský komisař Bolkenstein, který dříve působil jako komisař pro vnitřní trh. Podle něj projekt eura prostě zkrachoval.

Zdroj: DWN, 11.4.2013