Poté co dvě krysy (a ne pouze jedna, jak náš redaktor hrozným omylem uvedl ve svém článku) málem poslaly již tak pocuchanou atomovku do kytek, přišla z Fukušimy další špatná zpráva.

Dekontaminace zamořené elektrárny bude trvat 30-40 let, vinou náročnosti celého úkolu. Uvedl to nukleární hlídací pes (watchdog) International Atomic Energy Agency (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) čili organizace, která má celoplanetární dozor nad mírovou jadernou energií. Inspekce IAEA ve zdevastované atomovce trvala celý týden. Kromě této jobovky navíc publikovala seznam problémů a závad, včetně kritiky pomalé práce společnosti TEPCO.

K řadě problémů přispívají již zmínění hlodavci odolávající radioaktivitě a zcela neobeznámení se složitou situací zdejšího výkřiku jaderné techniky. IAEA speciálně upozornila firmu na to, že se nesmí opakovat výpadky chladícího systému a radioaktivních úniků, které trvale zamořují Tichý oceán.

Ze článku Návštěva města duchů u Fukušimy jen připomínáme, že po ukrajinském Černobylu a zamořeném městě Pripjať vzniklo na naší planetě další město duchů, kde nelze žít. Japonská oblast Mary Celeste a jeho okolí je zamořeno radioaktivitou z Fukušimy. Japonská vláda nařídila nucené vystěhování města Namie, kde bydlelo 21.000 obyvatel. Obyvatele po vystěhování rozptýlila do různých oblastí Japonska. Google umožnil virtuální prohlídku evakuovaného města.


Město je už dva roky zcela prázdné, domy, opuštěná auta a všechno zařízení se postupně rozpadá. A podle doby trvání dekontaminace elektrárny by toto město bylo neobyvatelné pro celou jednu generaci, tj. 30-40 let. A to je aktuální cena za jadernou energii. Kde je ochotný ji platit na náš úkor?