Zajímavou reportáž o bídě části německých učitelů přinesl deník Südeutsche Zeitung. Úřady práce potvrdily, že kvóty nezaměstnanosti vždy vyletí do výše hned na začátku velkých letních prázdnin. Jak je to možné? Vinou nezaměstnanosti učitelů.

Učitelské svazy začaly nahlas volat po změně systému a označují současnou praxi jako "skandální". Například učitelka ZŠ po deseti letech praxe nemá pevné místo a pracuje na krátkodobou smlouvu. Tuto smlouvu škola pochopitelně před velkými prázdninami vypoví, aby ušetřila na nákladech. Marie Luise J. se tak už čtrnáctkrát v životě ocitla bez práce a musela jít na letní brigádu. Navíc vůbec neměla jisté, že ji škola v září zase vezme zpět. Nakonec školu zažalovala za porušení pracovních práv a soud jí dal za pravdu v březnu 2013.

Podobným způsobem se vede asi 200.000 dalších učitelů, kteří jsou zaměstnání pouze na krátkodobé úvazky. Mnozí z nich musí žádat o krátkodobou výpomoc v nezaměstnanosti (Arbeitslosengeld I) nebo musí z důvodů neplacení sociálního a důchodového pojištění okamžitě žádat o zařazení do sociálního programu (Hartz IV). Podle údajů Spolkového úřadu práce se každý rok hlásí jako nezaměstnaní kolem 5.400 učitelek a učitelů. Jejich letní nezaměstnanost stoupne v některých spolkových zemích o celých 1400 procent. Systém je naprosto nesmyslný a pro stát nevýhodný. Spolkový úřad spočítal, že to, co ušetří ministerstvo školství a místní komuny, to musí v mnohem větší míře doplatit stát.

Připomeňme ještě jednu kuriózní nezaměstnanost, a to profesionálních německých hokejistů s platem kolem 100.000 euro ročně. Díky chytře napsaným smlouvám s kluby tito hokejisté kasírují v létě podporu v nezaměstnanosti, a to zcela legálně.