Asociace bangladéšských textilek sdružující více než 4500 podniků v zemi (BGMEA) dnes oznámila, že zaměstnanci ve stovkách podniků ukončili stávku za vyšší platy, za humánnější pracovní podmínky a především za bezpečnost dílen. Důvodem stávky byly a jsou opakovaná neštěstí, která skončila poslední cifrou 1.127 mrtvých při požáru textilky na okraji Dháky. V některých průmyslových zónách se stávky zúčastnilo až 80 % podniků.

Do jisté míry také pokročila jednání ohledně pracovních podmínek. Západní obchodní řetězce byly donuceny rozhořčenou veřejností k jednání, ale až po velkých průmyslových neštěstích. Konfederace textilních odborů v Bangladéši IndustriALL a UNI Global Union v zásadě uspěly při prosazení dělnických požadavků. Dne 16. května byla podepsána smlouva se zástupci celkem 31 západních značek. Odboráři ovšem poznamenali, že dohoda se týká pouze tisícovky továren a pouze 3.500 zaměstnanců pracujících přímo pro dané firmy. Ty ovšem často využívají jiné dodavatele, kteří se k smlouvě odmítli připojit.

Je zajímavé, že dohodu s odbory odmítl podepsat i největší americký dodavatel Walmart. Pokud se podíváte na naše starší články, pochopíte proč. Řetězec se totiž chová ke svým zaměstnancům podobným způsobem jako v Bangladéši. Firma pouze oznámila, že si bude sama kontrolovat bezpečnost podniků, od nichž bere výrobky.