Historik Ben Urwand zveřejnil zajímavou knihu The Collaboration: Hollywood's Pact With Hitler ukazující, jak Hollywood na kolaboroval s Hitlerovskou propagandou prakticky až do začátku války. Psali o tom i naše deníky, viz tento článek. Mýtus chrabrého filmařského giganta natáčejícího pouze protifašistické filmy jako Casablanca a Diktátor skončil.

Citovaná kniha ukazuje na faktech, že filmová studia v USA podporovala nejen Hitlerovu propagandu, ale že se přímo podílela na spolupráci se samotným Adolfem Hitlerem. Ironické je, že například americkými židy vedená studia na žádost nacistů cenzurovala mnohé filmy a dokumentární filmy. Historicky první dokázaná kolaborace byla v roce 1930, kdy Carl Laemmle Jr jako šéf Universal Studios souhlasil s cenzurními úpravami filmu Na západní frontě klid (All Quiet On The Western Front), protože původní verze pobouřila nacistické kruhy v Německu. Navíc u některých filmařských studií jako MGM nacisté udělali ekonomickou výjimku v exportní politice, aby tato studia mohla svými zisky podporovat německou válečnou výrobu.

Je dobré i pro současnost vědět, že průmysl všeho druhu, včetně médií a filmu neměl a nemá s fašismem žádné problémy. Oba partneři si jdou ve všech zemích dobře na ruku, protože mají stejné zájmy: monopolizovat státní zdroje a zničit demokracii a odbory. Harmonicky se snáší až do doby, kdy jejich zájmy rozdělí válka.