V polovině května tohoto roku jsme zveřejnili článek pod názvem Zpověď bývalého operátora zabijáckých dronů. Brandon Bryant (27) zabíjel ze svého klimatizovaného pracoviště někde na americkém Západě a drony řídil několik let. Nyní z armády odešel, žije částečně jako bezdomovec a jeho diagnóza zní "post-traumatic stress disorder". Článek o tomto způsobu zabíjení si můžete přečíst zde (Confessions of a Drone Warrior) a popisuje přímé zkušenosti tohoto "pilota". Navíc udělal zajímavý rozhovor pro nezávislou televizi Real News (zde s přepisem) a tady je video z vysílání.


Tento operátor dronů Predator aktivně sloužil v letech 2007-2011. Osobně zabil 13 lidí v sedmi nasazeních. Jeho jednotka se může pochlubit číslem 1,626 zabití. V průměru 80 % obětí těchto zabíjení jsou nevinní civilisté. Dejme slovo dalšímu svědkovi vládního teroru.

Bryant wrote:
Teď už vím, jak se cítí lidé, kteří ví, že porušili Ústavu USA.

Amnesty International (AI) obvinila USA z možného spáchání válečných zločinů v souvislosti s těmito útoky. Organizace pro lidská práva analyzovala 45 dokumentovaných útoků v severním Waziristánu od ledna 2012 do srpna 2013. Protože jsou zdokumentovány civilní oběti náletů a to bez vyhlášení války, jde o mezinárodní teror, popřípadě válečné zločiny. Vládě USA tak přibyla k odposlechům další nepříjemná aféra.

A občané USA na to reagují po svém, a kutilové dělají útočné drony doma. Podívejte se na článek Zabíjejte na dálku, jako vaše vláda.


Jak vidíte na proděravěných figurínách, střelba je vcelku jednoduchá i pro amatéra.