V článku Vyplatilo se Západu zničení Libye? jsme popsali výslednou cenu za státní terorismus způsobený západními zeměmi, které rozvrátily funkční islámský stát. Francie, USA a Itálie potřebovaly zásoby zemního plynu a ropy této země, a chtěli je dostat pokud možno za facku. Nebylo nic jednoduššího, než inscenovat povstání proti "diktátorovi" Kaddáfímu a za pomoci opozičních islámských kmenů dospět k "demokratickému" převzetí země. I s žádanými ropovody a plynovody. A pokud jsou tito džihádisté ochotni navíc bojovat i v Sýrii, tím lépe pro nás.

Jenže kdo s terorem zachází, ten s ním také schází. Psali jsme, že ekonomika Libye závisela z 80 % na vývozu ropy a zemního plynu. Produkce, která za Kaddáfího běžela bez problémů na výši 1,6 miliónů barelů denně, od zničení země poklesla na pouhých 333 tisíc barelů. Ale místním povstalcům je to jedno, i tak jde o miliónové sumy, které nikdy předtím neměli v ruce. Proto začali vojensky okupovat vývozní terminály a ropu jednoduše dají komukoliv, kdo na místě zaplatí a zboží si ihned odveze. Rozpadlý stát, jehož občané za Kaddáfího studovali zadarmo na západních univerzitách, ten je nezajímá. Premiér Ali Zeidan pohrozil, že pokud tankery nebudou mít smlouvy s národní společností pro export, mohou být bombardovány libyjskou armádou. Jenže ta neexistuje a povstalci mezitím pokročili o krok dále. Ve spojení s teroristy, beduíny a všemi opozičníky si založili společnost Libya Oil and Gas Corp a naloupenou ropu začínají vyvážet tzv. "legálně".

Západ se na to nemůže dívat jen tak. Terminál Mellitah dodával ropu hlavně italské ropné společnosti ENI a nyní stojí, protože jej okupují povstalci. Ti si zřídili vlastní odbytiště, zcela neoliberálně, za pomocí kalašnikovů, účetního a konta v nějaké offshore bance. Asi je inspiroval příklad Západu, který tuto praxi provozuje od koloniálních časů, a nyní si to vyzkoušel i u nich doma.

Takže Francii, Itálii a USA nezbude nic jiného, než aby po dvou letech opět šly humanitárně bombardovat bývalé demokraty, předtím islámské teroristy a nyní opět islámské teroristy. Ropovody totiž stojí, a ty, které jedou, ty jim nepatří. Ale loutkového prezidenta a vládu mají v hrsti, takže celá okupační fraška bude tentokrát zcela legální, na pozvání. Jako to bylo v Československu 1968, v Afghánistánu pod akcí Trvalá svoboda od 2001 až dodnes, a všude jinde, kde je třeba. Jen v té zatrolené Sýrii se to nějak nedaří. Viz náš seriál Fakta o Sýrii.