Centrální bankéři se stávají významnou politickou silou mimo USA i v Evropě. O tom už jsme psali na stránkách e-republiky několikrát, viz třeba článek Tiskaři nekrytých peněz vytvořili celosvětový kartel. Nyní vzkazuje šéf francouzské centrální banky Christian Noyer německým ženám, aby místo "neproduktivního trávení času s dětmi doma", šly vydělávat peníze, více utrácely, a tím zvyšovaly konzum. Je třeba prý posílit domácí poptávku, viz tento německý článek.

Pochopitelně je nezbytné nutit německou vládu, aby investovala do výstavby jeslí a školek, flexibilizovala víc pracovní trh a neomezovala nijak pracovní dobu v obchodech. Německá exportní lokomotiva je Francouzům trnem v očích. A nejenom jim. EU doporučuje Němcům, aby se krotili, co se týká exportu a posilovali domácí poptávku. Evropská centrální banka vyžaduje po Německu změnu kurzu a komise EU vyhrožuje sankcemi, budou-li Němci dále posilovat export a vytvářet obchodní přebytky. Že problém tkví v nastavení současného finančního systému, nebo že by evropskou komisi napadlo, že je potřeba se podívat také na platy pracovníků, a zejména agenturních pracovníků v subdodavatelských firmách východní a středoevropských kolonií, to lze těžko od oněch nikým nevolených mocipánů očekávat. A fakt, že sice roste produktivita, ale platy nikoliv, rovněž ne. Proč například ostatní výrobci automobilů nejsou vzhledem k německému automobilovému průmyslu schopní konkurovat, je uvedeno v rozboru Proč německý automobilový průmysl kraluje.

Po výkonu, který předvedli guvernér a viceguvernér České národní banky při odůvodňování oslabení koruny vůči euru, ztratila bankovní rada ČNB pro většinu veřejnosti svou důvěryhodnost. Škoda, že se tentokrát velmi snažící moderátor Václav Moravec ještě nezeptal guvernéra ČNB pana Singera, jaké dopady bude mít změna kurzu koruny na hodnotu devizových rezerv a hlavně jaké dopady bude mít změna kurzu na státní dluh a náklady jeho obsluhy. Vzhledem k tomu, že Česká národní banka hospodaří dlouhodobě s neuvěřitelnou ztrátou (v roce 2010 to bylo 162 miliard), měli bychom se dozvědět rovněž, jaké dopady bude mít tržní přecenění aktiv do výsledků hospodaření banky. Mají to hoši dobře spočítané? Pochybujeme o tom, viz článek Komu slouží současná monetární politika ČNB. Část českého státního dluhu (k 31. 12. 2012 je to 18%) je denominována v cizích měnách, především v eurech. My ženy v domácnosti, které máme čas přemýšlet, odhadujeme, že se nám státní dluh takto prodraží z části denominované v eurech zhruba o 7,5%. Co vy na to, pane guvernére? A tak si myslím, že by bylo na čase vyzvat všechny ženy, a nejenom ty německé.

e-republika wrote:
Ženy všech zemí, spojte se proti všem centrálním bankéřům světa! Nepřivedly jsme děti na svět, abychom je kvůli vaší chamtivosti, přesahující veškerou naši představivost, opouštěly. A taky máme strach kvůli vám o jejich budoucnost. Budeme bojovat!

Proto by bylo dobré vědět, jakou další morovou ránu nám naši přátelé, kteří to s námi myslí dobře, do budoucna připravili. Vyprodukovat ztrátu 162 miliard a nárokovat si plat 4 miliony ročně, je mravně nepřijatelné a není důvod, proč by měli mít guvernéři „nezávislých bank“ větší plat než předseda vlády nebo prezident republiky. Je vidět, že ekonomii studují především lidé se sociopatickými rysy, kteří tuto disciplínu využívají především k vlastnímu prospěchu.

Pokud se mezi čtenáři najdou ekonomové, kteří cítí společenskou odpovědnost a myslí si, že úspěšná ekonomika je ta, která slouží všem a chtějí se angažovat, tak se hlaste prosím v naší redakci!