Dnes začínají nebezpečné operace v elektrárně Fukušima. 1533 palivových článků, obsahujících po 60 palivových tyčích, má být vytaženo a převezeno k uložení do nových nádrží. Celá operace bude prý trvat déle než rok. To je důležitý krok na cestě k definitivnímu odstavení havarované elektrárny, které bude trvat nejméně 30 let. Viz článek Ve Fukušimě začne nukleární vabank.

Japonská vláda požádala sice mezinárodní společenství o pomoc, nakonec však nabídky mezinárodních firem odmítla z úsporných důvodů a celou citlivou a velmi riskantní operací pověřila provozovatele elektrárny – firmu TEPCO, kterou sanovali japonští daňoví poplatníci.

1. Prý je to rutinní záležitost – tvrdí TEPCO

Na zkoušku bude vytaženo nejdříve 202 nepoužitých palivových článků a postupně 1331 vyhořelých. Vyhořelé palivo bude pod vodou přemístěno do nádrží firmy Castor a odvezeno do nových chladících nádrží. Tam budou opět vytaženy z transportních nádrží a uloženy do vody. Prý je to rutina, říká Tepco. Kritikové však varují.

2. Stav palivových článků

Nikdo netuší, v jakém stavu palivové články jsou, poněvadž byly chlazeny dlouhou dobu slanou mořskou vodou a navíc do nádrže padaly trosky z poškozené elektrárny, které mohly články rovněž poškodit, tvrdí experti z Greenpeace. I když byly trosky z nádrže odstraněny, mohly uvnitř zůstat menší kusy, které by mohly články při vytahování poškodit.

3. Obavy z rozjetí štěpné reakce ze strany Arnie Gundersena

Jaderný fyzik varoval před tím, aby touto operací byla pověřena pouze firma Tepco a řekl, že firma nemá zdroje a odborníky pro tak riskantní operaci. Gundersen tvrdí, že má informaci od nejmenovaného zdroje z Tepca, že izolační vrstva bóru mezi jednotlivými palivovými články je údajně zničena kvůli chalzení slanou vodou. Pokud by došlo při vytahování článků k chybě, hrozí uvolnění obrovského množství radioaktivity do atmosféry se všemi důsledky pro Japonsko a celý svět.

4. Místo robota riskantní ruční ovládání jeřábu

Původní jeřáb byl při havárii poškozen a musel být postaven nový. Ten bude ovládán v bezprostřední blízkosti vany s vyhořelým palivem. Aby se jeřábníci nemuseli tak často střídat, budou pracovat v tlustém ochranném oděvu a ve třech vrstvách rukavic. To nejsou příliš dobré předpoklady pro přesné pohyby a bezchybnou motoriku.

5. Riziko při dopravě

Nikdy v minulosti se nekonala přeprava vyhořelého paliva za srovnatelných okolností. Rizika se nedají dopředu vyhodnotit navzdory ujišťování vedení firmy Tepco. Tato firma je ale naprosto nedůvěryhodná, protože až příliš často veřejnosti lhala a musela se potom omlouvat. Na práce rutinně najímá levné agenturní pracovníky a nejen tím zvyšuje potenciální rizika.

6. Mezinárodní společenství odvrací od problému hlavu

Jak říká expert Greenpeace: „U této firmy je potřeba počítat s nepříjemnými překvapeními“. Mezinárodní společenství je zticha. Slovo odpovědnost zřejmě nepatří do slovníku hochštaplerů a ideologů globalizace.

7. Na dekontaminaci se podílí japonské zločinecké podsvětí

Už letos v únoru psal světový i náš tisk o angažmá japonské jakuzy v tomto duchu.

Týden wrote:
V poslední lednový den zadržela japonská policie šéfa jakuzy na základě podezření, že nelegálně posílal dělníky do zóny katastrofy. Podle policie je Jošinori Arai šéfem zločineckého gangu operujícího v prefektuře Jamagata v severním Japonsku. Jeho gang je napojený na zločinecký syndikát Sumijoši-kai, který je s 12 600 členy druhý nejmocnější v zemi. Arai je obviněn, že posílal dělníky na projekt jaderné dekontaminace ve městě Date v prefektuře Fukušima. Dělníci dostávali jen polovinu ze slíbených 20 tisíc jenů (asi čtyři tisíce korun) denně. Zbytek peněz šel Araiho gangu.

Podle RT.com jsou na dekontaminačních pracích v JE Fukušima najímáni bezdomovci, včetně těch, kteří byli získáni prostřednictvím gangsterů z jakuzy a kteří nebyli obeznámeni se zdravotními riziky a neměli potřebné vybavení na práci v radioaktivním prostředí. Tito lidé tvrdí, že jejich šéfové s nimi zacházejí jako "s lidmi na jedno použití" a dostali za svou práci zaplaceno mnohem méně, než měli slíbeno.

9. Dobrá zpráva na konec

Podle všeho se podařilo úspěšně přemístit prvních cca 240 tyčí s nevyhořelým palivem.

Zdroje: DWN.de, 20 minuten, Týden, RT.com, Fukushima Update