Vysvětlit duševní pochody moderátorky Daniely Drtinové by zvládl pouze bůh sám nebo snad sibiřský šaman. Ve zpravodajské redakci ČT sedí od roku 1993. A celou dobu nedělá nic jiného, než právě zpravodajství. Jakou hru teď hraje? Za těch 20 let si vůbec nevšimla, že ČT manipuluje všechno, co je v jejím dosahu?

A to celou dobu neříkáme jen my na e-republice, ale její vlastní kolegové. Podívejte se třeba na článek Český novinář - ČT je veřejný symbol novinářské krize. Drtinová se najednou v posledních 3 měsících se utrhla z řetězu a kritizuje vlastní chlebodárce hlava nehlava. Co ji k tomu vede?

1. Česká Bobovize bez Bobošíkové

Od času Bobovize se maká v ČT pořád podle stejných pravidel, jen systém kontrol a cenzury je byrokraticky propracovanější. Podívejte se na toto video tak od 5. minuty.


Systém "držte hubu a dělejte, jinak vás vyhodíme" a tzv. "autorizované zpravodajství" je přece v ČT od komunistů a nových pánů po Klausově normalizačním uchopení politické a ekonomické moci běžnou praxí. Pokud vás zajímá, jak funguje systém autorizovaného zpravodajství, tak se podívejte na video tak od 8. minuty.

Jistěže, modří komsomolci se znakem ptáka na hrudi už nejsou v módě. Ale to není důležité. Veřejno-právní televizi futrovanou za naše peníze bude po sestavení vlády a po rozložení sil v parlamentu kontrolovat zase jiná klika. Že by Drtinová neskousla změnu kurzu, teď když bývalá pravice šla do kytek? To by se zkušené profesionálce přece nemělo stát.

2. Prohnilá ČT i s Radou pro TV a rozhlasové vysílání

Rozboru konkrétního hlavního zpravodajství jsme věnovali celé tematické číslo Komu slouží Česká televize (2013-08). Před půl rokem jsme seřadili a doložili minutu od minuty celý systém manipulace, který Drtinová aktivně prováděla po dvě desetiletí, ani nemrkla okem. Shrňme proto jen základní body nutné pro nápravu poměrů v ČT:

  • Rada nezávislá na politicích, nominace mimo sněmovnu
  • Veřejná kontrola rozpočtu ČT
  • Veřejná kontrola vysílání přes funkční radu.

Nebo se podívejte dole na sérii článků, kterou jsme k manipulaci médií publikovali. Televize je uzavřené ghetto služebníků a služebnic, které mají kamarády a ty mají zase své kamarády, a ti všichni chtějí sáhnout na rozpočet placený z našich koncesionářských poplatků a z dalších zdrojů. A tento balík peněz zase kontrolují hoši, co spolu mluví, již od nepamětných dob lidumila Vladimíra Železného. My všichni jako daňoví poplatníci jsme za jeho tunel zvaný "TV Nova" zaplatili americké společnosti CME 10,5 miliardy korun. A peníze hýbou světem i v dnešní ČT, kterou vedou lidé z Novy.

2. Novácký Dvořák a nové problémy

Bývalý novácký ředitel a současný ředitel ČT Petr Dvořák asi neví, kam se nyní vrtnout, protože to neví nikdo. Ani Babiš, který nemá partaj, jen spolek narychlo sebraných ochotníků, kteří mu kývli hlavou. Ani lidovci, kteří neví, čí jsou už asi 20 let. Ani socani, kteří se rozhodli vládnout přes vnitrostranický puč. Pak je holt pro přičinlivého Dvořáka a jeho spolek těžké, kam orientovat ono "autorizované zpravodajství". V těžkých časech jako jsou tyto povolební, je třeba nevystrkovat hlavu a mít klid v podniku. A to nyní nejde. Takže jak na to? Jako vždy? To jest, reorganizovat a vyhodit nepohodlné svědky pochybných praktik? Viz článek Drtinová: V ČT se chystá propouštění a velké úspory. Nespokojenci by se s tím mohli svézt.

zpravy.ihned.cz wrote:

Ředitel ČT Petr Dvořák sestavil komisi, která prošetří údajné ovlivňování zpravodajství. Iniciátorka stížnosti Daniela Drtinová považuje všechny členy za odborníky. Vadí jí ale, že výběr s nimi nikdo nekonzultoval. "Zřejmě navrhneme sestavu dalších pěti jmen, aby se komise rozšířila," říká.
Podle Drtinové je navíc důležité, aby auditoři mluvili s lidmi uvnitř redakce. "Aby zjistili, kde je zásadní problém. Za námi je tříměsíční práce, kdy jsme mluvili s lidmi, pozorovali situaci, a podnět jsme se nakonec rozhodli podat proto, že jsme došli k závěru, že v nitru redakce vznikla jakási šedá zóna, v níž šéfredaktor může realizovat i zadání, které mu skutečně neukládá zákon o České televizi," říká v rozhovoru pro IHNED.cz Drtinová, která si je vědoma rizika, že ji ředitel Dvořák může vyhodit.

Takže TV poměry jsou jako v bývalém totalitním ústavu pro výzkum totality. V komisi odmítli působit někteří známí producenti nebo režiséři jako např. Čásenský, Šmíd a Rupnik, kteří nabídku nepřijali. Takže o údajném ovlivňování zpravodajství ČT rozhodne pětičlenná skupina, kterou si vybral ředitel televize Petr Dvořák. Výborně, tak to má být. V komisi zasedne pražský zpravodaj BBC Rob Cameron, dánská novinářka českého původu Dana Schmidt, předsedkyně etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová, sociolog médií Jaromír Volek a pedagog na katedře žurnalistiky FSV Univerzity Karlovy Michal Šobr. Pochopitelně, komise dopředu souhlasila s tím, že bude pouze posuzovat reportáže a nebude mluvit s redaktory. Ale to není cenzura, to je pro jejich dobro, aby se jim lépe pracovalo. S redaktory pak promluví humanista a ředitel v jedné osobě, bývalý novácký Petr Dvořák.

3. Veřejno-právní TV, čínský klanový spolek za naše peníze

Všechny dlouhodobé pokusy o dialog s Radou ČT skončily zatím bez viditelného výsledku. Pokusy aktivistů naráží už léta na tlustou zeď precizně zbudované administrativní korektnosti. A zpolitizovaná Rada pod hlídacím psem demokracie Uhdem (v ODS snad od 1992, jeho osobní stránka nefunguje) má jediný trvalý politický úkol: odstínit veřejnost od vlivu na chod TV. A to se radě za naše daňové peníze výborně daří. Podívejte se na toto video.


Závěr je jasný, s Drtinovou nebo bez ní. Uvnitř ČT se mohou všichni zasvěcení hádat jako psi. Konec konců jde o vliv na miliardy a na oblbování občanů prakticky celého státu. Ale ven by nemělo jít nic (bohužel, ta Drtinová...). A hlavně: dovnitř nesmí nikdo. Ale pozor v době planetární vlády oligarchického jednoho procenta, je to podobné i jinde. Stačí se podívat na pád kdysi nezávislé britské BBC. Proto trvale sledujeme nově vzniklou RealNews v USA. Jde o zpravodajský kanál, který si platí a provozují samotní občanští aktivisté hnutí Democracy Now!.

Naše články v ČTV a k médiím