Intervence v Mali byl francouzský koloniální výboj. Pravděpodobně proto Němci vojensky nepodpořili ani francouzskou invazi do Libye, ani jejich koloniální zájmy v Mali (Němci se odmítají podílet na francouzských výbojích v Africe). Mnohem složitější situace nyní vládne ve Středoafrické republice (SAR), kde se nyní zcela sesypala vláda vinou náboženských a etnických konfliktů. Článek Francie funguje jako četník ve Středoafrické republice upozornil i na jeden důležitý rozdíl mezi Mali a touto intervencí.

Nyní oznámila německá vláda, že posílá do centrální Afriky asi 80 vojáků Bundeswehru, aby ochránili muslimské povstalce před rozzuřenými křesťanskými milicemi. Země se utápí po pučistickém povstání rebelů v totálním chaosu. Vraždy a plundrování ze strany povstalců nyní vyvolaly protiakce křesťanů. Musíme si uvědomit, že v zemi žije ze 4,1 milionů obyvatel 50 % křesťanů, 35 % animistů a 15 % muslimů. Od loňského roku bylo vyhnáno ze svých domovů 650 000 lidí. Francie má ve Středoafrické republice své zájmy a je zde umístěno trvale 2.000 francouzských vojáků. Evropská unie nasazuje vojáky do mise na půl roku. To bude něco stát. Německý personál zůstane v týlu v hlavním městě Středoafrické republiky Bangui. Kromě toho jsou Němci umístěni také v Řecku ve městě Larissa pro případ, kdyby se začali Řekové šikovat a vypukly nepokoje. Ale Merkelová pochválila Řeky, že se snaží, takže si to jejich ženy, děti a nezaměstnaní snad vezmou k srdci. Alespoň by nemuseli střílet z kalašnikovů na německá velvyslanectví v Řecku.

Co na to obyčejní Němci, kteří po zkušenostech II. světové války o žádném válčení už slyšet nechtějí? Stojí za to citovat jeden diskusní příspěvek ze sítě:

DWN.de wrote:
Kam se ještě posune zvrácené myšlení politiků? Takže nyní se použijí peníze německých daňových poplatníků na ochranu muslimů před křesťany. Všichni křesťané byli v Saúdské Arábii vyhubeni, také v Egyptě. Útoky na křesťany v Egyptě, který měl být očištěn od křesťanů, se udály právě v době, kdy bylo v severní Nigérii upáleno v kostele 100 křesťanů a křesťané tu jsou nadále zabíjeni. Boko Haram chce očistit severní Nigérii od křesťanů a hrůzy, které se tam dějí, ukazují snímky na internetu. Možná už politici v Evropě a EU zapomněli, že za své vysoké diety vděčí původně křesťanské zemi. Vyrostli v zemi s křesťanskými kořeny a nyní ji zničili uctíváním pohanských hodnot. Pro toto panstvo už žádné křesťanské ideály neexistují. Když se nyní křesťané bouří a odpovídají na nesmírné utrpení způsobené muslimy, tak jsou tam posláni němečtí vojáci. Když přišel v Súdánu o život jeden milion lidí v kmenových válkách, nikdo se nevzrušoval. Ptám se, v jaké to zemi vlastně žiji? Už jsem příliš starý na to, abych mohl emigrovat. Jinak bych vzal nohy na ramena a utíkal, co by mi síly stačily. To, co přijde, vidím černě.

Islámská fundamentalistická sekta Boko Haram působící hlavně v Nigérii je opravdu zajímavá, podívejte se na českou Wikipedii. Křesťanské děti upaluje i ve školách a vraždí civilisty jak na běžícím pásu. Ale v Africe nejde o muslimy a křesťany. Jde jako vždy o suroviny a obchodní cesty. Hlavním vývozním artiklem Středoafrické republiky je zlato a diamanty. Neokoloniální zájmy v režii západní civilizace, která tak ráda mluví o lidských právech, demokracii a spravedlnosti, proto hrají v konfliktu svou roli. Ostatně jako všude jinde, třeba na Ukrajině.

Rusnokova vláda se k účasti českých vojáků ve Středoafrické republice stavěla zdrženlivě, budiž jí to připsáno k dobru. Generální tajemník OSN nyní požádal o zapojení do mise také Ministerstvo obrany České republiky a zdá se, že Martin Stropnický bude vyslání mise českých vojáků nakloněn. Ostatně byli jsme v Afghánistánu, tak proč ne ve Středoafrické republice?