O tom, že centrální banky nehájí zájmy občanů a ekonomik svých zemí, jsme popsali již mnoho řádků. Jen málo informací se k nám dostává z médií o tom, co se děje v Polsku. Kromě toho, že je nám Polsko představováno jako věrný spojenec v USA, který je připraven vyhlásit válku ruskému medvědovi, když to neudělají USA, však existuje i jiné Polsko. Záběry ze včerejší demonstrace ve Varšavě jsou zde.

Mnohem lákavějším soustem pro média je však skandál, týkající se guvernéra polské centrální banky, který si vynutil vyhození ministra financí z polské vlády podle hesla: „Vládo, chceš dodatečné peníze? Tak se zbav ministra financí!“. Podle uveřejněné mediální informace měl nabídnout guvernér centrální banky Marek Belka ministru vnitra Bartoloměji Sinkiewiczovi pomoc na oživení ekonomiky a požadoval za to odstoupení ministra financí. Krátce na to opravdu se dnes už bývalý ministr financí Jacek Rostowski vzdal svého postu. Došlo k obměně ministrů a premiér Donald Tusk odůvodnil změny v kabinetu potřebou „nových impulsů“. Jak krásné a ušlechtilé.

Průběh jednání skandálu v jedné varšavské restauraci, které proběhlo v červenci loňského roku, byl uveřejněn na internetu zde. Uveřejněné nahrávky otřásají politickou scénou. Úroveň politiků mužského pohlaví se dá přirovnat hravě k Topolánkově toskánské aféře. Zdi oblíbeného VIP salónku restaurace Sova a přátelé se musely červenat studem, když se při bohaté žranici a za mohutného zalévání hrdel vodkou politici radili s poradcem guvernéra banky o možnostech, jak podpořit vládu Donalda Tuska a udržet státní dluh na uzdě šikovnými manévry, aby konzervativní opozice v příštích volbách utřela nos. Centrální banka by mohla oklikou financovat nárůst polského státního dluhu. Družný hovor byl natočen i se všemi sprostými nadávkami a odkazy na pohlavní orgány debatérů, jak komentuje s chutí bulvární Die Welt.

Zajímavé je, že nahrány byly až nyní, až po evropských volbách. Kdo všechno za touto pastí mohl stát? Donald Tusk odstoupit nechce, jak požaduje opoziční šéf Jaroslaw Kaczynski, předseda strany Právo a spravedlnost. Tusk je podezříván nejen opozicí, ale i pravicovými extremisty z účasti na komplotu proti Lechu Kaczynskému, který zahynul s celým 95členným doprovodem před 4 lety u Smolenska. A Tuskovi vyhrožují pomstou, která je adresována zejména jeho dceři, krásce, která propaguje luxusní drahou módu na svém úspěšném blogu, a pak dostává darem botičky za 400 eur zdarma.

A na to jsou Poláci velmi alergičtí, protože mají minimální měsíční mzdu uzákoněnu ve výši 400 eur a Lech Kaczynski se pro ně stal mučedníkem. Skandál podobného typu se bez reakcí na finančních trzích neobejde. Tak okamžitě spadl v pondělí kurz zlotého, investoři se raději části investovaných peněz zbavili. Podle polské justice o žádný trestný čin nejde. Jistěže, šlo pouze o oběd, jehož znění pravděpodobně odposlouchávaly nějaké zpravodajské služby, nejspíše ruské. Důvod by měly, viz článek Polská vláda podrazila Ukrajinu jako Stalin Polsko. Kdy si konečně politikové zvyknou, že jsou odposloucháváni stejně jako my, obyčejní kmáni...