Než se budeme zabývat letem MH17 a jeho tragickým koncem, je třeba pochválit analýzu ČT, která věcně informovala o podobných neštěstích a nevynechala ani rozsahem mrtvých téměř identické sestřelení íránského Boeingu americkou US-Navy a sestřelení civilního letadla ukrajinskou armádou nad Černým mořem. Kompletní přehled těchto neštěstí zveřejnily německé noviny zde, včetně trasy letounu. Mezitím vychladnou emoce a nepodložená obvinění. Experti přešlapující v Kyjevě snad konečně dorazí na místo činu. Povstalci dali oběti kvůli letním vedrům a blízkosti obydlených oblastí do chladicích vagónů. Černé skříňky odevzdají přímo mezinárodní komisi expertů, aby je předtím nedostal Kyjev.

Nevinní pasažéři letadla jsou první obětí studené války, kterou vede Západ proti Rusku přes kyjevské zastoupení. A dodejme, že bude-li Západ pokračovat tímto tempem, za chvíli bude vést onu "válku čtvrtého typu" proti polovině planety sdružené v zemích BRICS, které postupně likvidují dolar jako světové platidlo a vytvořily si vlastní rozvojovou banku postavenou mimo vliv MMF a Světové banky. Ve válce umírají hlavně civilisté, ale pokud je to Sýrie, Gaza nebo Doněck, nikoho to nevzruší. Jen za tento týden ostřelování kyjevské junty připravilo o život asi sto civilistů, ale o tom naše noviny a ČT zatím odmítají psát. Sestřelené letadlo plné západních civilistů, to je jiné kafe. Jejich život a smrt má úplně jinou mediální hodnotu. Otázka tedy zní: Jaký ekonomický scénář vyvolal válku na Ukrajině?

1. Klausovština v Rusku a na Ukrajině

Princip neoliberální ekonomiky praktikovaný skrze MMF za Jelcina v Rusku a za Kučmy na Ukrajině skončil ekonomicky stejně, totiž naprostým debaklem a rozvrácením ekonomiky. Právě o tom je náš článek Vyznání národohospodáře. Rusové ale žijí podle principu: Co tě nezabije, to tě posílí. K moci se dostal Putin, který rozpad země nejen zastavil, ale navíc z Ruska postupně dělá chytrou politikou bývalou velmoc, ale v úplně jiném stylu, než byl bývalý Sojuz. Ukrajinu dostala neoliberální politika Západu do neofašismu. Šlo to přes lidové bouře a nakonec do pučů organizovaných oligarchy. Viz heslo "Ukrajina" a následná jména v klíčových slovech článku. První graf ukazuje, jak se Rusko odrazilo ode dna po neoliberálním útoku na základy státní ekonomiky. Vidíte sami, že tzv. "ekonomické reformy" naordinované podle tzv. "Washingtonského konsensu" ničily obě země stejným způsobem, a to v návaznosti na krizi dolaru.



Graf MMF to ovšem pro Ukrajinu tečkuje jen jako zbožné přání. Rusko tento pokrok realizovalo, viz náš minulý článek Ruský státní dluh: mýty a realita.

Takže tzv. "Rehabilitation loan" vyjednaný roku 1994 přes MMF a Světovou banku skončil krachem a rozkradením stejně jako v Řecku. Podstatná část této půjčky byla vázána na NATO's Partnership for Peace program z roku 1994, který tuto zadluženou zemi smluvně připoutal k NATO, i když jen diplomaticky a nikoliv přímo vojensky. Ovšem Rusové tento akt chápali jako porušení tzv. Budapešťského memoranda z roku 1994. Podívejte se na všech 6 bodů a zjistíte, že podepsané velmoci, včetně Ruska, je nyní porušily úplně všechny, bez výjimky. A tomu se říká studená válka, protože se nevěří dohodám, ale jen zbraním.

Takže v této vykradené a totálně zadlužené zemi běží reálná válka, neofašisté ovládají klíčová silová ministerstva, v zemi byly beztrestně páchány pogromy, armáda plošně bombarduje civilní čtvrti. A do toho všeho demokratického a reformního úsilí přišlo sestřelené civilní letadlo jako třešnička na válečném dortu. Jaké má Ukrajina ekonomické vyhlídky? A proč pučistický režim v Kyjevě potřebuje válku?

2. Volba vnucená prozápadními oligarchy a neofašisty: umřít hlady nebo tzv. "pro vlast"

Shrňme ekonomické výsledky kyjevské junty pod vedením Jaceňuka a Porošenka:

  • Zemi vykradla (už potřetí v řadě) i se zásobami plynu na zimu;
  • banky, které oligarchové vytunelovali, bude sanovat stát, tedy ožebračený lid;
  • tentýž lid nese následky války;
  • přírodní zdroje a všechny produktovody budou privatizovány;
  • zničená země se hospodářsky odřeže od Ruska, na němž ekonomicky závisí přibližně z 25 % svého HDP;
  • a připojí se dluhem a půjčkami k EU a k USA, které si z jejího průmyslového potenciálu nevezmou nic, jen frackovaný plyn a trubky do západní EU. Viz článek O co jde na Ukrajině, mimo jiné.

Příčina této ekonomické sebevraždy má jediný bod: napakování prozápadních oligarchů na úkor jejich provýchodních konkurentů. Těm naopak většinově patří výrobní jednotky navázané na Rusko. Návod, jak ekonomicky zničit zemi, ukazuje tento graf MMF:



Ukrajina si tedy zničí ekonomiku odtržením od Ruska a zbude jí fašistická vláda s oligarchy, kteří vedou válku proti třetině vlastní populace ve státě. Všimněte si, že v krizových letech (viz horní graf) závislost na Rusku silně vzrostla, protože jedině ruský průmysl a převoz plynu a ropy držely ukrajinskou ekonomiku. Stát je už teď finančně zbankrotovaný, a proto přijdou o práci milióny lidí. To byl také důvod, proč poslední rozumný premiér Nikolaj Azarov asociační dohodu s EU odmítl. Viz náš článek Ukrajinský gambit: koloniální EU versus imperiální Rusko. Azarov sice sloužil ruským zájmům, ale jeho prohlášení citující důvody odmítnutí smlouvy stojí za citaci. EU prý neslíbilo Ukrajině fakticky nic, kromě per huba daného slova o pomoci jedné miliardy dolarů v rozmezí sedmi let. Azarov prohlásil, že adaptace země na poměry Evropské unie by přišla nejméně na 165 miliard euro během následných deseti let. Do toho započítal i ztráty plynoucí z omezení obchodů se svým hlavním obchodním partnerem Ruskem. Tuto cenu nyní Ukrajinci zaplatí - a zima je na krku.

Co zachrání prozápadní oligarchy, které Moskva postupně dává na seznam válečných zločinců a nechá je jednou stíhat mezinárodním tribunálem pro zločiny proti lidskosti? Jedině válka, do níž je třeba zatáhnout Rusko. Zbídačený lid se stane pověstnou třískou při kácení rusko-amerického lesa. A EU se svými hlupáky ve vedení tuto fatální eskalaci studené války přímo podporuje.