Už 15 let chodím sám po Alpách, pak se vrátím domů, pak peru, uklízím a odmrazuji ledničku. Přitom se vždy dívám na hlavní zprávy ČT, abych se asketicky a mentálně dorazil. Normálně tuto nevděčnou činnost, tj. čumění na zprávy četky dělají jiní kolegové z redakce e-republiky, dokonce neplaceně. Ale pak to ČT dávají odborně sežrat, viz analýzu hlavních zpráv v rozboru Lže nám Česká televize?. Čtu celosvětovou demagogii v několika jazycích; její český odvar by mne už poslal pod stůl. Ovšem píše se pondělí 21. července, šůruji podlahu místo pokání a z internetové ČT se na mne po 19.00 valí neuvěřitelné věci. V duchem chudé Strakovce se na vládním hnoji narodil Mesiáš v ženské podobě. Jmenuje se Jourová, vypadá takto a ještě takto, no a pak ještě takto. A stala se z ní naše nová kandidátka na eurokomisařku. A jak se máte, paní Jourová? Vy jste taková šikovná. My vám nechceme lichotit moc. Ale alespoň tolik, abyste si nás zapamatovala. Třeba nás budete jednou potřebovat, a třeba my vás. Tak to přece v Čechách chodí.

Odplivl jsem si a s dobrým hnusným svědomím jsem pro tentokrát zrušil plánované a nikdy nenaplněné večerní bičování za svou svobodomyslnost a za hříchy světa. Norma byla právě naplněna a kalich hořkosti přetekl. ČT, jaký odporný mediální sliz! Vraťme se zpět do roku 2009. Končí jeden příběh, který jsme poprvé v celém rozsahu analyzovali jako snad jediný nezávislý web v červenci 2009. Viz článek na umlaufovinách Kauza Podještědí aneb Osud jednoho projektu, který jsme přidali do archivu analýz na e-republice (najdete ho zde). Citujme ze závěru, kde je časová osa analýz.

13. 10. 2006 Policie obvinila z přijímání úplatku 2 mil. Věru Jourovou. Nařčení vzešlo od Marka Řičáře při svědecké výpovědi během vyšetřování v kauze Budišov. Jourová byla měsíc ve vazbě. Její stíhání bylo v lednu 2009 definitivně zastaveno, protože se žalovaný skutek nestal.

Vykonstruovaný proces, podvratná aktivita majora Kubiceho, nikdy nedošetřené machinace na MMR kolem čelního aktéra celé kauzy, kterým byl JUDr. Jaroslav Král, tehdy první náměstek MMR ministra Gandaloviče (ODS). Přečtěte si alespoň první díl celé detektivky, který se týká přímo Jourové. Je to česká mediální manipulace v kostce: mediální lži a policejní vyšetřování, jak za Kubiceho. Náš veřejný verdikt vzhledem k paní Jourové byl v roce 2009 následující.

4. Jourová, obětní beránek za cizí zlodějny
V lednu 2006 přichází Marek Řičář na MMR za tehdejším prvním náměstkem ministra JUDr. Králem. Oznamuje mu, že Věra Jourová dostala od budišovského starosty Ladislava Péti úplatek 2 mil. Kč. Sděluje, že mu to ona osobně potvrdila mezi čtyřma očima. Toto soukromé udání je doslovně doloženo ve výpovědi náměstka J. Krále při jeho výslechu. Na základě tohoto udání, čili pro ztrátu důvěry, Král oznámil paní Jourové, ať rozváže pracovní poměr. V únoru Věra Jourová odchází z MMR. Neshodla se ani s ministrem Martínkem a odešla ze státních služeb. Zakládá se svým synem společnost Primavera Consulting s.r.o. Zpracovává projekty pro čerpání dotací z fondů EU. Velkou část své kapacity vynakládá na práci v zahraničí, pracovala pro Rumunsko. Po jejím odchodu z MMR pokračuje tlak na bývalé podřízené. Z přijetí úplatku Marek Řičář obvinil i řadového pracovníka odboru SROP. Toto obvinění se řeší vnitřní kontrolou a odkládá se jako nepravděpodobné. Celé oddělení je pod tlakem podezření z korupce, práce úředníků je tím zásadně ochromena. Dodejme, že přesně v této době proběhl celý podvod v Podještědí. Cui bono?

Tak to jsme psali v roce 2009, kdy TV pod ideovým vedením ODS a na návod fantastického novináře Kroupy (fantastický je od slova "fantasma") vesele očerňuje Jourovou a další aktéry neexistující kauzy Budišov a dělá z nich obětního beránka za skutek, který se podle soudu nikdy nestal. Pak jsme se jménem lidu Jourové omluvili: za blbost nějakého majora Kubiceho a za celý systém české cesty k mafiánskému kapitalismu. Tehdejší ČT v něm hrála hlavní mediální roli. Pak jsme z našich daní za tyto politické a mediální kriply vyplatili statečné úřednici Jourové odškodné za neoprávněnou vazbu a za neoprávněné vyhození z práce. Alespoň ví, že se jí v těžkých časech někdo z nezávislého tisku zastal. A ona to ví.

Problém politických a mocenských řiťolezců je v tom, že musí z extrému do extrému, neb doba si to vyžaduje. Současný novácký ředitel ČT Dvořák to ví lépe než jiní. Doba je už tak složitá, že je třeba občas říkat ve zprávách i malý kousek pravdy. Ale nikdy ne pravdu celou. A nikdy ne v době, kdy ostatní na webu pravdu hledají a veřejně publikují. Sliz je to. Ale mám zase na rok pokoj, a to bičování si ještě promyslím. Třeba se místo toho budu dívat jednou za měsíc na hlavní zpravodajství ČT.