Minulá fakta č. 26 již z Blízkého východu se věnovala syrským bojištím. Zato předešlá Fakta o Blízkém východě XXV. aneb Od války za demokracii k teroru pojednávala expanzi ISILu. A u této organizace zůstaneme. ISIL je karta, se kterou tak či onak hrají všechny strany v Blízkovýchodním konfliktu, kromě Hizballáhu a Íránu.

USA mohou za vznik ISIL

ISIL se rozšířil v městě Fallúdža, kde vypuklo první povstání vedoucí k současnému zabrání celé provincie Mosulu. Toto město za bývalého šíitského premiéra Malikiho a předtím Američanů trpělo masakry civilního sunnitského obyvatelstva. Viz souhrnný článek Proč uspěli islamisté v Iráku. Druhá invaze Iráku z roku 2003 byla strategická a humanitární katastrofa. Saddámovi baathisté nikdy nedovolili Al-Kájdě a sunnitským formám terorismu a extrémismu, aby působily v Iráku. Zničení režimu Saddáma Hussejna a následné politické vakuum bylo navíc zhoršeno skrytou válkou proti sunnitskému obyvatelstvu, které vedla americká loutka, šíitský expatriot Maliki. Výsledkem byl trvalý teror, rozvrat a bombové útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Přesně totéž se nyní děje v Libyi, o které Západ odmítá mluvit. Zejména po tzv. "humanitárním bombardování" a ozbrojeném převratu, kdy podpořil islámské teroristy.

To všechno nyní v Iráku skončilo, protože v oblastech nyní ovládaných ISILem zavládl tzv. "mír". Ke správě území po dokonaných etnických čistkách sunnitů (které předtím skrytě dělal proamerický Maliki) viz toto video. Nyní sunnitské čistky v Mosulu jsou skryty v použitém termínu "repentance" tj. pokání (zaplacení výkupného, vydírání, vyhrožování smrtí, odchod z města či vesnice).


Západní propaganda je hloupá v tom, že ocejchovala bojovníky ISIL jako "teroristy". Za chvíli bude muset vysvětlit, jak to, že se najednou zmocnili třetiny Iráku a že je podporuje místní obyvatelstvo, které je například nadšeně přivítalo v Mosulu.

Pro normální irácké sunnity z tzv. "sunnitského trojúhelníku" je mnohem výhodnější žít pod ISILem než v rozvráceném státě, kdy na tržišti a před školami vybuchují bomby nastražené v automobilech. A po etnických čistkách, kdy byli z území vyhnány všechny menšiny jako jazídové, křesťané a šííté, je v podstatě možné udržovat polovojenský pořádek. Je otázkou, zda to ISIL dokáže tak, aby si nerozeštval baathisty a místní kmenové náčelníky. Pokud to zvládne, pak neexistuje moc, která by jej z tohoto území vyhnala, protože se za něj postaví místní sunnitské obyvatelstvo. Těm zajistil klid a pořádek, v němž neumírají jejich děti. A navíc ISIL inkasuje každý den kolem 3 mil. dolarů za ropu, kterou pašuje přes Kurdy a přes Turecko na Západ. A něco z toho je ochoten dát i místním, na rozdíl od EU a USA podporované zkorumpované vlády v dalekém Bagdádu. K tomu viz článek Nová vláda vítězné koalice v Mosulu.

Karta ISIL v rukou Sýrie a Izraele

Tam je to jednoduché, stačí se podívat na starší vydání článků "Fakta o Sýrii". Dejte si do hesel slovo "FSA" a "Al-Kájda" a "Al-Nusra". V oblasti Ragka nechali Asadovci ISIL působit, protože to bylo pro ně vojensky výhodné. Sektářský ISIL se nesnese s žádnou jinou teroristickou skupinou a všechny je ničil stejně efektivně jako Asadovu SAA. Pro SAA bylo výhodné nechat zpočátku zahraniční žoldnéře z ISILu na pokoji, aby vyřídily obě citované bojové skupiny, což se dnes už více méně stalo. Pak Asad minulý týden prohlásil, že boj proti teroru znamená boj proti ISILu, na což USA a EU-spolek nemohly říci ne. ISIL buď zničil nebo pohltil na území Ragky zbylé jednotky odporu a SAA nyní slavnostně vyráží do boje proti "terorismu", s čímž zdeptaný a politicky poražený Západ musí souhlasit.

Izrael je na tom dost podobně, také se mu ISIL hodil do krámu, ale z opačného konce. Důvod je dvojí. Izrael se v boji proti Hizballáhu, Hamásu a Sýrii takticky spojil s wahabitskými režimy Perského zálivu, které ISIL platí a drží nad ním ochrannou ruku. Proto Izrael přijímal a přijímá raněné bojovníky žoldnéřů všeho druhu (tj. i ISILu) ze Sýrie do svých nemocnic. Psali jsme, že tuto "humanitární pomoc" přímo platí zmíněné petrodolarové režimy. Tito teroristé efektivně bojují proti Asadovi, který chce zpět své Golany nyní nezákonně okupované Izraelem, což je hlavní důvod podpory.

Závěr

Západ podporuje tzv. "umírněné uřezávače hlav" a ve skutečnosti dal zbraně ISILu, který patří k uřezávačům spíše neumírněným. Povstalci se dostali k těžkým zbraním USA a vojenské technice z EU, kterou jsme jim "věnovali" za naše daně a díky blbosti našich politiků a generálních štábů Pentagonu a NATO. A nyní po nás stejné štáby chtějí další miliardy, aby mohly bombardovat povětšinou civilisty v těchto městech a na vesnicích. A tak vzniká začarovaný kruh nenávisti a teroru.

Znovu platí slavné přísloví Talleyranda po restauraci royalistů ve Franci po Revoluci: "Nic se nenaučili a nic nezapomněli." Západ se za deset let vraždění v Iráku a v Sýrii nic nenaučil a také nic nezapomněl. Nic se nenaučil, protože chce jen a jen bombardovat a střílet kohokoliv, kde se jím nenechá manipulovat. A nic nezapomněl, protože je stále stejně pomstychtivý proti všem "teroristům", kteří se staví proti nyní již zcela neoprávněným strategickým zájmům Západu, které se týkají ropy, zemního plynu a příslušných produktovodů vedoucích směrem na Západ. Teroristé spojení s ropou a plynem jako wahabitské režimy v Perském zálivu, ty Západu vůbec nevadí. Stačí se podívat, kdo provedl útok 11. září, který rozpoutal celou tzv. "válku proti terorismu".