Generálmajor Doněcké lidové republiky Igor Bezler, jeden z nejméně mediálně se prezentujících velitelů domobrany Novorossije, udělal výjimku a setkal se s novináři, aby vyvrátil lež, kterou publikují ukrajinská média.


Rádi bychom se od vás dozvěděli, jako od vysoce postaveného velitele, zda v Novorossiji působí ruská armáda, jak nás přesvědčují všichni na Západě?

Ne, ruská armáda zde nebojuje. Jsou mezi námi Rusové, ale s ukrajinskými pasy, ti, kteří zde žijí.

Co můžete říci ohledně obvinění Kyjeva, že novoruská armáda ostřeluje obce a města Donbasu?

Zkuste si sami představit, zda lidé, kteří tu žijí se svými rodinami a jejichž děti zde navštěvují školy, budou ostřelovat svá města. To je nesmysl. Když ve štábu ATO (tzv. zóna antiteroristické operace, pozn. překl.) říkají, že naše technika přijíždí k jejich opěrnému bodu, rozvine se do bojové sestavy a střílí po Gorlovce – je to hloupost. Moji vojáci ani nevystřelili, ale Gorlovku ostřelují (je míněna ukrajinská armáda, pozn. překl.) stále jak z ručních zbraní, tak i z Gradů. My palbou neodpovídáme, údaje o ostřelování hlásím do informačního štábu ATO. Za dobu „příměří“ mně zemřelo více vojáků než za celou aktivní fázi operace.

Znáte nějaké žoldnéře z trestných praporů, kteří se nepodřizují ukrajinské armádě?

Ano, znám některé. Jsou to prapory Ajdar, Donbas, Azov. Štáb ATO neví, kdo vede útočné operace.

Co můžete říci o katastrofě malajsijského Boeingu?

Nemám zbraň schopnou sestřelit Boeing ve výšce 10 000 metrů. Mohu sdělit, že Boing sestřelil 154. ženijně-raketový pluk VSU (ozbrojené síly Ukrajiny, pozn. překl.), dislokovaný v Artjomovce, z „Buku“. Moji rozvědčíci viděli, jak „Buk“ odlétal. Bývalý ministr obrany Geletej to velmi dobře ví. Byla to provokace. Den před katastrofou jsme sestřelili ukrajinský SU-25, dva letci se katapultovali a my jsme se vydali je hledat. Můj rozhovor zachytili a prezentovali ho jako rozhovor o sestřeleném Boeingu.

Nyní se budou konat volby. Mnozí obyvatelé Gorlovky a jiných oblastí se ptají, zda se jich zúčastníte?

Ne, nehodlám se jich účastnit, politika mě nezajímá. Máme premiéra Zacharčenka, pro něho mohu hlasovat. Kromě toho do Nejvyššího sovětu DLR kandiduje Svaz výsadkářů Donbasu, který zastupuje zájmy obyvatel Gorlovky a Makejevky.

Kdy se zde život vrátí do normálních kolejí?

Už se vrací do normálních kolejí a všechno se uklidní, pokud nás nebudou rušit.

Jak došlo k tomu, že proti sobě bojují dva slovanské národy?

Tady nebojují mezi sebou Slované. Můj osobní názor je ten, že zde bojuje Rusko se světovým oligarchátem. Zde bojuje Amerika s Ruskem do posledního Ukrajince. Rusko ovšem poskytuje humanitární pomoc v podobě humanitárních konvojů.

Vy obvykle neposkytujete interview, proč jste se s námi dnes setkal?

Ukrajinská média nyní vedou informační válku, o mně říkají, že jsem atakoval předvolební štáb Zacharčenka, odvedl vojska z Debaľceva, připravil vydání Gorlovky VSU. To všechno chci vyvrátit. Ohledně atentátu na Avakova hned uvedu, že o něj nemám zájem a nechci mu ublížit. Kdybych se však k tomu chystal, nemluvil bych o tom, ale dávno bych to udělal. Avakov je omezený, a čím více takových lidí zde bude, tím lépe pro nás.

Co byste chtěl říci občanům západních zemí, Ameriky?

U nás například bojují vojáci z USA. Nebojujeme zde s Ukrajinci, ale s fašismem, nad kterým naši dědové a pradědové zvítězili v roce 1945. Bojujeme s fašisty, potomky Bandery.

Jaký máte dojem z „příměří“?

Jakýkoli mír je lepší než jakákoli válka. Jestliže náš premiér Zacharčenko dokáže vybojovat mír, je to dobré pro Novorusko. Ovšem nehledě na příměří, za poslední týden u nás zahynuli čtyři vojáci, a to nemluvím o civilním obyvatelstvu, které umírá při ostřelování.

Jsou v armádě Novorossije konflikty?

Nemůžeme si stěžovat na vzájemné nepochopení. Mám 5 000 vojáků, mezi nimi jsou i kozáci, a všichni spolu dobře vycházejí.

Jaké povolání jste vykonával před válkou?

Pracoval jsem jako náčelník ochranky Kirovova strojírenského závodu v Gorlovce. Na Krymu jsem vzal do ruky zbraň, když se nacisté pokoušeli zabrat parlament.

Gorlovka je nyní obklíčena?

Ne, Gorlovka není obklíčena, máme pod kontrolou několik cest. Byla odblokována mým oddílem a brigádou Vostok: obklíčili jsme kolem 4 000 ukrajinských vojáků, a kdyby nebylo podepsáno memorandum o příměří, jejich osud v bojích by byl jasný.

Říkají, že armáda Novorossije měla pokračovat v útoku…

Já se podřizuji rozkazům, jsem voják, máme premiéra, ministra obrany, oni přijímají rozhodnutí.

V čem v daném momentě spatřujete hlavní problém Novoruska?

Je nutno pozvednout ekonomiku, čímž se zabýváme. Obnovujeme závody, šachty, vracejí se podnikatelé. Prvořadým úkolem ovšem je, aby byl na Ukrajině poražen fašismus. Až potom budeme moci uvažovat o budoucnosti Novoruska. Například v blízkosti Gorlovky jsou rozmístěny podstatné síly trestných praporů. Ukrajinská strana má zadržovací oddíly, které střílejí do svých, jestliže chtějí přejít na naši stranu.

Zdroj: http://dosie.su/politika/20742-my-voyuem-protiv-fashizma-i-oligarhata-general-mayor-bezler.html