Nedávno vyšla na odborném serveru (www.academia.edu) věnovanému univerzitnímu výzkumu odborná studie o vraždění na Majdanu, která potvrdila předešlé nezávislé studie. Stáhli jsme ji na naše stránky, klikněte si zde na text v PDF (1,8 MB). Jejím autorem je Ivan Katchanovski, vyučující mimo jiné i politické vědy na univerzitě v Ottawě, Kanada. Závěry studie pro nás nejsou nijak překvapivé, protože se shodují s článkem Na Majdanu stříleli zločinci a zabíjeli demonstranty zezadu. Akademik prezentoval poprvé svůj dokument na konferenci politických věd v San Francisku v září 2015.

Autor používá Weberovu teorii instrumentální racionality a objektivně zkoumá pozice jednotlivých aktérů a klíčových hráčů: Janukovičovy vlády, různých policejních a bezpečnostních sil, politické opozice, extrémní pravice, oligarchických skupin. Ukazuje, jak ta či ona strana jednala a argumentovala během masakru z února 2014, který vedl k násilnému svržení demokraticky zvolené vlády proruského prezidenta Janukoviče.

Příspěvek analyzuje velké množství materiálu z různých zdrojů: asi 1500 videí a nahrávek z internetu a televize v různých zemích (cca 150 gigabytů), informační bulletiny a mediální sdělení sociálních sítí, zprávy asi sta novinářů z masakru v Kyjevě, asi 5000 fotek, téměř 30 GB rozhlasových nahrávek zachycujících hlášení odstřelovačů a velitelů jednotky Alfa z bezpečnostní služby Ukrajiny a Ministerstva vojska vnitra, nakonec i záznamy o soudním přelíčení masakru. Umístění a rozložení teroristů, kteří stříleli na demonstranty, ukazuje tento obrázek. Viz citovaná studie, strana 18. Schéma zachycuje rozložení sil při hlavním masakru dne 20. 2. 2014.



Tato studie je také založena na terénním výzkumu na místě masakru, bere jako svědectví hlášení obou stran konfliktu, velitelů speciálních jednotek a prohlášení současných i bývalých vládních úředníků. Provádí přibližný odhad balistických trajektorií, analyzuje, jaké kulky a zbraně byly použity, porovnává typy poranění na obou stranách. Autor vytvořil přesný časový plán pro různé události masakru, lokalizoval umístění střelců a přesné načasování a umístění smrti téměř 50 demonstrantů.

Odborná studie dospěla k závěru, že masakr byla typická operace pod falešnou vlajkou. Byla racionálně naplánována a provedena s cílem svrhnout tehdejší vládu a chopit se moci. Jak říkáme na e-republice ohledně Ukrajiny: Nic nového pod sluncem Nulandistánu.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!