Bývalý řecký ministr financí Yannis Varoufakis 9. února v berlínském divadle Volsbühne představil nové celoevropské levicové hnutí Demokracie v Evropě - hnutí 2025 (DiEM25).


Deklarovaným cílem nového hnutí, jehož manifest již podepsalo více než 10 tisíc signatářů z celé Evropy, je dostat Evropskou unii pod demokratickou kontrolu občanů. DiEM25 se podle svého Manifestu chystá omezit EU-byrokracii a zajistit transparentní rozhodování na unijní úrovni. Pokud se Evropa nedemokratizuje, hrozí ji dezintegrace, varuje DiEM25 ve svém úvodním prohlášení.

Manifest DiEM25 wrote:
Přes všechny starosti o globální konkurenceschopnost, migraci a terorismus existuje jen jedna vyhlídka, která opravdu děsí evropské mocnosti: Demokracie! Hovoří jménem demokracie, ale jen proto, aby ji v praxi popíraly, vymítaly a potlačovaly. Snaží se demokracii kooptovat, obcházet, korumpovat, mystifikovat, uzurpovat a manipulovat, aby zkrotily její energii a zadusili její možnosti.


Kromě Varoufakise, který byl v řecké vládě za krajně levicovou stranu Syriza, podporuje nové uskupení například španělské levicové protestní hnutí Podemos a slovenská levicová strana SEN. Při založení hnutí přednesli další projevy barcelonská starostka Ada Colau, poslankyně za britské Zelené Caroline Lucas, britský hudebník Brian Eno, slovinský filozof Slavoj Žižek, španělský europoslanec za hnutí Podemos Miguel Crespo a zakladatel WikiLeaks Julian Assange. Podle Varoufakise bude hnutí budováno na panevropských základech.

Manifest DiEM25 wrote:
Konfederace krátkozrakých politiků, ekonomicky naivních úředníků a finančně nekompetentních „expertů“ se otrocky podřizuje dekretům finančních a průmyslových konglomerátů, čímž silně poškozuje pověst Evropy a vyvolává nebezpečnou antievropskou reakci. Hrdé národy jsou poštvávány proti sobě. Nacionalismus, extremismus a rasismus se znovu probouzejí. V srdci naší rozpadající se Evropské unie najdeme jeden zlý podvod. Vysoce politický, hierarchický a neprůhledný rozhodovací proces je nám předkládán jako proces „apolitický“, „technický“, „procedurální“ a „neutrální“. Jeho účelem je zabránit Evropanům v tom, aby vykonávali demokratickou kontrolu nad svými penězi, pracovními podmínkami a životním prostředím. Cenou za tento podvod není pouze konec demokracie, ale rovněž špatná ekonomická politika...


Varoufakis požaduje transparentnější rozhodovací procesy v EU:

  • Živé vysílání ze schůzí Evropské komise
  • Zveřejňování zápisů z jednání Evropské centrální banky
  • Plné zveřejnění dokumentů z vyjednávání o obchodních dohodách TPP, TISA a TTIP
  • Povinný registr lobbistů

Manifest DiEM25 wrote:
Úzkost se stává soukromou záležitostí, roste strach z „jiného“, ambice se stávají věcí národa a politika se znovu nacionalizuje – to vše hrozí toxickou dezintegrací společných zájmů, která může být Evropě jenom ke škodě. Žalostné reakce Evropy na její bankovní a dluhovou krizi, na uprchlickou krizi, na potřebu soudržné zahraniční, migrační a antiteroristické politiky jsou příklady toho, co se děje, když se vytrácí smysl pro solidaritu.


DiEM25 navrhuje svolání ústavodárného shromáždění, které přijme evropskou ústavu. Ta by měla nahradit všechny současné evropské smlouvy do deseti let.

Zdroje:
http://www.theguardian.com/world/2016/feb/10/yanis-varoufakis-launches-pan-european-leftwing-movement-diem25
https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/anthony-barnett/introduction-to-diem25-manifesto
http://www.globalresearch.ca/the-diem25-manifesto-democratizing-europe-or-perpetuating-the-domination-of-the-eu-elites/5508950
https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/thomas-fazi/problems-with-varoufakis-diem25-manifesto

E-republika o Varoufakisovi:
http://e-republika.cz/article3199-Co-Varoufakis-svemu-lidu-ne%C5%99ekl
http://e-republika.cz/article3237-Varoufakis%C5%AFv-plan-B
http://e-republika.cz/article3222-Tsipras-kapituloval-Varoufakis-ode%C5%A1el-%C4%8Destn%C4%9B-%C5%98ecko-na-odpis
http://e-republika.cz/article3105-Varoufakis-o-%C5%99ecke-ekonomice-pro-Democracy-Now


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!