Tichá obchodní a bankovní válka mezi USA a EU vesele pokračuje. USA nejprve potřebovaly zlikvidovat automobilovou konkurenci, viz aféra Volkswagen, která de facto zavedla ochranářské opatření v USA. Navíc Němci platili tučné odškodné vládě USA za reálné podvody. Testy na dieselové škodliviny manipuloval kde kdo, ale schytala to jedna určitá firma. EU kontrovala tím, že zavedla daň pro firmy jako Google a Apple, kteří v EU zemích vydělávají miliardy, ale platí za rok méně daní, než párkařský stánek ve Vídni. Načež vznikla další aféra typu Panama-leak, viz náš článek Panama Papers: Čím teď jsou, a čím mohou být. Tentokrát vznikly Bahama-leaks, aby se černé peníze z daňových rájů rychle dostaly do USA. Kupodivu nebyl na prvním místě hříšníků Putin, jako v prvním případě, ale bývalá EU-komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Kupodivu tam nebyl předseda EK Jean-Claude Juncker, který si praní nezdaněných peněz zařídil pro celou zemi, viz heslo Junckergate.

Neoliberálně na věc, aneb případ Deutsche Bank

Z EU bude hospodářská kolonie USA jen tehdy, pokud se EU banky dostanou pod přímou kontrolu amerických velkobanksterů. Když se chcete dostat v Česku k bohatství, tak necháte firmu jít přes legálně provedené zlodějny do insolvence. Přitom se napakujete a za drobný peníz z nakradeného si zbankrotovanou firmu koupíte, nejlépe přes uplaceného konkurzního správce a soudce. Tento neoliberální podnikatelský postup lze v malých obměnách použít i pro likvidaci velkých hráčů, jako je německá Deutsche Bank. A od toho máme ECB, aby to zařídila.

EU banky jsou známy tím, že mají minimální bankovní rezervy a po krizi let 2008/9 přišly v USA o značnou část kapitálu. To, co Němci sebrali doma lidem na platech a celé společnosti díky systému extrémně nízkého zdanění podnikatelů, bylo vyvezeno do USA a zde prošustrováno. V hypotéční krizi 2008/9 pochopitelně nikdo za špinavé kšefty zavřený nebyl a US-banky platily celkem směšné pokuty. Hezkým a povzbudivým příkladem pro bankéře je šéf Wells Fargo, kterého před bankovním výborem Senátu grilovala minulý týden Elisabeth Warrenová, viz tento přepis. Ta mluvila o "zlodějnách" (scum) a divila se, jak to, že John Stumpf není zatčený. On naopak odchází na zasloužený odpočinek s drobnou výslužkou 185 miliónů dolarů. Celý postup jeho zlodějen najdete v citovaném textu, právnička Warrenová se na senátní slyšení velmi dobře připravila. Viz náš článek Warrenová: Jak to, že žádný bankéř není v base? Selektivní spravedlnost v USA tedy netrestá své vlastní velkobanky, které jsou příliš velké na to, aby mohly padnout. A nyní se ukazuje, že jsou dokonce dostatečně vlivné na to, aby se vyhnuly i trestnímu stíhání. Zato na EU-banky, které jako Deutsche Bank jely v podobných kšeftech, na ty musí být přísnost. Co by znamenal pád Deutsche Bank, to ukazuje tento obrázek.



Banka má jako pokutu za nezákonné hypotéční kšefty v USA zaplatit celkem 14 miliard dolarů. Banka tyto peníze nemá, a pokud bude poker pokračovat, pak musí do konkurzu. Kdo ji bude zachraňovat, toť otázka, viz tento článek. V každém případě to budou v systému bail-in její střadatelé a nejspíš i daňoví poplatníci.

Vyloupit banky a koupit podnikatelská aktiva

USA vesele zkasírují banku a koupí si za babku její aktiva. Evropany v klidu a legálně ožebračí v rámci bail-in, který bude zařizovat za ECB Mario Draghi, bývalý zaměstnanec banky Goldman Sachs. Ten se v podobných operacích vyzná, protože podle stejného scénáře ničil banky a penzijní fondy v Itálii. A přitom ještě zbankrotují různé německé menší firmy, a to také není špatné. Američané si tisknou dolary přes enter a skrze tzv. "kvantitativní uvolňování" si přes banky skoupí všechny potřebné dluhopisy německých dlužníků a podniků.

A to je ideální stav pro udržení dolaru jako světové měny. Euro bude ožebračené, penzijní fondy a finanční rezervy zplundrované, díky výkupu dluhopisů tzv. "bad bank" jako je teď Deutsche Bank. Euro půjde na úroveň dluhového dolaru. Ten si FED natiskne stihnutím nuly na PC a za tento bezcenný papír si v EU koupí po bankrotu velkých bank, na co jen ukáže prstem. Už teď to za ně dělá ECB skupováním dluhopisů bank v rámci tzv. "kvantitativního uvolňování". A pak už ani nebude třeba podepisovat smlouvy typu TTIP a CETA, protože EU bude kompletní bankovní a ekonomická kolonie USA. Pád dolaru je třeba odvrátit za každou cenu. Spojené státy už ožebračené jsou. Teď je na EU, aby prokázala tzv. "transatlantickou solidaritu". Zatím se do této sebevražedné mise v Německu hrne jen bývalá svazácká aktivistka Angela Merkelová.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!