Podívejme se na fakta, o kterých se nemluví. V důležité železniční oblasti "Lugansk - Popasnaja" se zastavil pohyb vlaků. Jak je na Ukrajině zvykem, došlo k tomu v důsledku blokády organizované ukrajinskými dobrovolnickými prapory vojáků, tzv. veteránů ATO. Semjon Semjončenko napsal na svém facebooku toto.

Zřejmě lokální patrioty Ukrajiny unavilo čekat, až bude konec války, a rozhodli se ukončit financování okupantů.


Takže ukrajinští patrioti zorganizovali Majdan a nyní se pustili do totální války s rusky mluvícím obyvatelstvem Ukrajiny. Zastavení dovozu uhlí z Donbasu na Ukrajinu a odříznutí zásobování pitnou vodou bude mít fatální následky. Zmizel kilometr kolejí a doprava uhlí do koksovny v Avdějevce stojí. Škody už nikdo dávno nepočítá, nemá to smysl, když nelze dohlédnout konce.

K tomu viz náš nedávný článek Ukrajina padá volným pádem do propasti. Ničení hospodářské infrastruktury pokračuje. Psali jsem o podobné situaci v článku Ukrajina ničí sebe sama skrze blokádu Krymu. Devastační účinky jsou stejné jako v případě zničení stožárů elektrického vedení dodávající elektřinu na Krym. Okamžité škody byly v řádu milionů dolarů, došlo k přerušení obchodu s elektřinou do Ruska a k poškození i nucené odstávce jaderných elektráren. Ty už dlouho nejedou na plný výkon. Už dávno se zastavil rozběhnutý plán oprav a přestaveb atomovek, na který Ukrajina nemá peníze z vlastních zdrojů. Tak se jen posunují termíny a zatím se potichu testuje náhrada ruských palivových článků TVEL za palivo od Westinghouse. Tím se ukrajinské atomovky změnily na tikající bomby pro Evropu. I o tom jsme už psali, viz článek Kronika příští jaderné katastrofy na Ukrajině.

Ukrajina nemá pro své energetické zdroje v domácím hospodářství odbyt. Když výkon v hospodářství klesá, není potřeba elektřinu vyrábět. V březnu 2016 podepsaly Energoatom, Ukrenergo a Polenergia memorandum o projektu Energetický most, který zajistit export elektrické energie do Evropy. Je tu snaha vytvořit fondy na dokončení třetího a čtvrtého bloku Chmelnické jaderné elektrárny. Rusko trvalo na dodržování dohod, což zdejší janičáři nemají rádi. Dohody se mění podle počasí a z týdne na týden. Proto se dohody s Ruskem z ukrajinské strany prostě vypověděly. Čína možná Rusko nahradí, ale nikdo nedělá zadarmo. Model financování se zhroutil a export energie do EU je zatím pouhou chimérou. Elektromobily jsou v EU v plenkách, takže tyto zdroje zatím nejsou potřeba. Ukrajinská energetika čeká na příchod spásného investora. Ale realizace plánů se za tohoto katastrofálního hospodářského stavu jeví jako sci-fi. A je otázkou, co se stane v případě neudržovaných ruských reaktorů VVER, na nichž experimentuje Westinghouse a odkud odešli Rusové, kteří tuto technologii jako jediní skutečně znají a mají od ní klíče.



Krymští Tataři pomohli svým dílem k „restrukturalizaci“ ukrajinské energetiky, viz příslušný obrázek. V prosinci 2016 se přidaly i ukrajinské dobrovolnické prapory - veteráni z ATO. Vyhlásili obchodní embargo proti Doněcké a Luhanské lidové republice. Zablokování železniční dopravy znamená hrozbu výpadku proudu v celém regionu Luhansk. Kyjevský šéf bezpečnostní služby Ukrajiny Vasily Hrycak řekl, že země se nemůže obejít bez uhlí z Donbasu. Jenže veteráni ATO jsou váleční zločinci a čeká je soud, stejně jako jejich kamarády ve zbrani z již rozpuštěných praporů. A tak si chtějí zachránit život "službou vlasti", což je celkem pochopitelné. Tuto proměnu demokratů na zločince a zločinců na demokraty popsal i náš článek Překabátění teroristů na Ukrajině.

Všechny problémy, které dnes brání stabilnímu provozu největší koksovny v Evropě, nejsou
technické, ale jsou spojeny s válkou. Ruský oligarcha Rinat Achmetov drží nad vodou provoz závodu Avdiivka Coke. Porošenko po něm podle tohoto článku chtěl docela vysoké výpalné 200 mil. dolarů, ale zdá se, že neuspěl. Uvidíme, zda prapory Dněpr a další dostanou rozkaz zničit průmyslovou infrastrukturu Donbasu. Pokud ano, tak padne zatím poslední linie dohody a už nebude cesty zpět. Zničení průmyslu na Donbasu zničí Ukrajinu a automaticky povede k válce. Zatím tento rozkaz z Kyjeva asi nepřišel, alespoň podle slov bosse zdejšího průmyslu, Generálního ředitele společnosti Metinvest Group Jurije Ryženkova.

Naši kolegové z Avdijevky vynakládají hrdinské úsilí k řešení situace. Samotné naše úsilí bez dohody se stranami zapojenými do vojenského konfliktu nepostačuje k řešení tohoto problému. Proto doufáme, že všechny strany se budou snažit okamžitě spolu mluvit, aby se zabránilo katastrofě. Zaměstnanci podniků skupiny Metinvest nezůstávají lhostejní k tomu, co se děje v Avdijevce. Krizová centra byla ustanovena v podnicích v Záporoží, Kryvém Rogu a Mariupolu, chceme pomoci Avdijevce. Úsilí se nyní zaměřuje na zajištění elektrických generátorů, stanů a topných zařízení. Snažíme se pomoci lidem v Avdijevce přežít možné přerušení dodávek tepla.


Obyvatelé Avdijevky se bez koksovny neobejdou. Pro připomenutí: od června 2014 vybuchlo v areálu koksovny 320 granátů, 9 zaměstnanců bylo zabito a více než 50 bylo zraněno. Situace je komplikována počasím, extrémní teplotou v oblasti (až do -16 °С ve dne, -20 °С v noci). Stačí několik hodin bez tepla a bude to mít fatální následky pro koksárenské baterie podniku. Bez koksovny se zastaví dodávky tepla do regionu a vychladnou vysoké pece. Tím skončí těžký průmysl na Ukrajině a celá země přijde o poslední zbytky průmyslové základny.

Kdo má zájem na obětování stovek vojáků proto, aby se zastavil životně důležitý průmysl Ukrajiny? Marná je snaha ukrajinských oligarchů podržet průmyslové struktury jako provozně provázané a funkční celky. Svoji šanci měli, ale už o ni natrvalo přišli. V EU, která má nadbytek těchto průmyslových kapacit, pro ně není místo. Takže válka vedená ke zničení donbaské infrastruktury se hodí do krámu všem, kteří potřebují zastavit dovoz oceli do EU i do Ruska. A takových dobrodinců je pochopitelně mnoho.

Jaká je to náhoda, že náhlé zesílení útoků nastalo při návštěvách prezidenta Petra Porošenka v zahraničí. Porošenko přišel o podporu Obamy a Clintonitů, tak chce ukázat, že je nepostradatelný, protože válka zde pořád trvá a nyní se stupňuje. Z Německa zaznívá názor, že je to především ukrajinská armáda, která zkouší změnit frontové linie ve svůj prospěch. V Berlíně se věří, že eskalace napětí je vědomá a vyprovokovaná.


Boje už mají intenzitu frontového útoku, který obě strany vedly před příměřím v Minsku. Počet mrtvých a zraněných stoupá ke stovkám, márnice a nemocnice na ukrajinské straně fronty jsou plné k prasknutí. Politické vedení a vojenské velení na Ukrajině není dlouhodobě schopno skrývat takové obrovské ztráty. Je jiná situace než v roce 2014, protože oficiálně platí Minské dohody a je příměří. Pravda vyjde na povrch a Porošenko i ukrajinský generální štáb budou postaveni před otázku. Proč vlastně byly stovky ukrajinských vojáků a důstojníků obětovány a za co?

Porošenko mluví o "humanitární katastrofě" v Avdijevce s cílem zavést příměří. Ve skutečnosti se Ukrajinci obávají ze všeho nejvíc vítězné protiofenzívy armády Doněcké lidové republiky. A tento kotel se s pomocí Rusů připravuje právě u Avdijevky, kde Ukropové začali ofenzívu a flagrantně porušili Minské dohody. OBSE mlčí, protože sleduje linii EU a vesele diskutuje s posádkami ukrajinských tanků v Avdijevce, které tam oficiálně nejsou. Novoruské vedení je obvinilo, že fungují jako návodčí a dodávají Ukropům koordináty palebných postavení jejich ozbrojených sil, viz toto video.


Podívejte se prohlášení mluvčího Basurina kolem 4. minuty. Tím je konec s pozorovateli OBSE a jejich neutralitou. Ať je to pravda nebo ne, minimálně půl roku mlčeli k navážení ukrajinských zbraní na frontu. Pokud válka začne, historie jejich roli posoudí jednou nestranně a bude to hodně smutné čtení. Nový prohraný kotel si ukrajinská armáda ani vláda Petra Porošenka nemůže dovolit. A připomeňme, že nyní vedle sebe svorně bojuje pravidelná armáda a neofašistické jednotky. A obojí demokraty, popřípadě další Černobyly, podporujeme a jistě také budeme podporovat z EU a z našich daní.


Psali jsme:
Ukrajina ničí sebe sama skrze blokádu Krymu
Jak se válčí za Porošenka, za naše peníze
Nezadržitelný pád ukrajinských oligarchů
Vraždění na Ukrajině, jeho aktéři a jejich cíle
Scénáře vývoje na Ukrajině
Velká ukrajinská loupež


Zdroj:
Закончатся ли бои в Авдеевке войной по всему фронту. К чему готовиться Украине


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!