Není snadné shrnout krátce o co se v těchto dnech bojuje na Ukrajině. Každá ze stran má svoje vysvětlení eskalace konfliktu. Strana tzv. mlčící většiny, což jsou civilisté trpící ve sklepích pod palbou těžkých zbraní, už dávno nevěří na žádné ideologické kecy. Nevěří ani na blízký konec konfliktu a snaží se z oblasti hlavního střetu podél frontové linie uniknout.

Smrt vojenských velitelů DNR a LNR

Za vraždami je vytrvalý tlak ukrajinských tajných služeb i zájem ukrajinských oligarchů, které děsí vyvlastnění jejich majetku. Profesionálové provádějí úspěšně teroristické útoky. Ukrajinská vláda vůbec nezačala realizovat minské dohody a nepřijala je jako výchozí podmínku pro trvalý mír v oblasti. Frontové hranice „Novoruska“ neuznala, zbraně z linie dotyku nestáhla, politická jednání s "teroristy“ nezačala. O vyplácení důchodů pro občany za frontovou linií a opravě zničených domů nezaznělo ani slovo. Civilisté usmrceni palbou z ukrajinských pozic armádu ani policejní orgány ukrajinského státu nezajímají. Jsou to totiž zastrašovací vraždy uskutečněné v rámci státního teroru proti vlastním občanům. Ti, co je záměrně nevyšetřují, tolerují nebo je dokonce přímým rozkazem k palbě nařizují v oblasti, kterou mají pod svým velením, jsou váleční zločinci. Mezinárodní společenství bude donuceno zločiny občanské války vyšetřit a soudit. Ruská strana se trvale stará, aby důkazů proti ukrajinské straně bylo dost.



Taktika likvidace velení protivníka, která se celkem dobře osvědčila v Sýrii proti silám ISIL, v této občanské válce zahraničním poradcům zjevně nepomohla. Ukrajinské prohry jsou na zablokované frontové linii dobře vidět. Pavel Dremov vyjádřil myšlenku odporu velmi stručně: "Lépe je zemřít jako svobodný, než žít jako otrok." Připomeňme si seznamem krátkých odkazů zabité „polní velitele“. Byli to lidé se schopností organizovat jednotky i s autoritou získanou v začátcích konfliktu:

4. 1. 2015 Státní zastupitelství LNR vydalo tiskovou zprávu, ve které bylo uvedeno, že ke Smrti velitele Alexandra Bednova alias Batmana došlo, když se údajně bránil zatčení, a tak byl zabit. V mnohých však vyvolalo zdůvodnění prokuratury pochybnosti, protože fotografie z místa vraždy verzi o odporu vyvracejí. Soudě podle těl spálených v kabině bylo přepadení náhlé a jakýkoli odpor odsouzených byl nemožný.

23. 5. 2015 Alexej Mozgovoj byl zabit až na druhý pokus. Spolu s ním zemřelo 5 spolupracovníků a výbuch miny a následná střelba na vozidlo zabila posádku nic netušícího protijedoucího auta, kde byla i těhotná žena. Viz náš článek In memoriam legendárního velitele brigády Přízrak

12. 12. 2015 Kozácký polní velitel Pavel Dremov (39 let, přezdívka Baťa) zahynul 12. prosince na silnici mezi Pěrvomajskem a Stachanovem. Příčinou byl výbuch bomby, která byla umístěna v jeho autě, jež prý dostal jako svatební dar. Pavel Dremov se podle oficiální verze den předtím oženil s ruskou novinářkou v Petrohradě. V sobotu 14. měla být v Luhanské oblasti svatební hostina. V kritický okamžik ale Dremov nejel na oslavu, ale byl povolán do štábu ve Stachanově. Cestou v autě vybuchla bomba, Dremov zahynul na místě, jeho řidič cestou do nemocnice. Viz náš článek RIP Pavel Dremov: Lépe je zemřít jako svobodný, než žít jako otrok

16. 10. 2016 V Doněcku byl zabit jeden z prvních velitelů DNR Arsen Pavlov, více známý jako "Motorola". Ve výtahu domu, kde Pavlov bydlel, vybuchlo improvizované výbušné zařízení. Motorola při atentátu utrpěl zranění neslučitelná s životem. Spolu s ním zahynul a jeho bodyguard.

27. 1. 2017 V moskevské oblasti zemřel první šéf separatistů LNR Valerij Bolotov. Podle dostupných údajů zemřel ve svém domě. Příčiny smrti zatím nejsou známy, přišel ze schůzky, udělalo se mu špatně a zemřel. Jeho manželka tvrdí, že byl otráven.

4. 2. 2017 Plukovník Oleg Anaščenko, velitel Lidové milice Luhanské lidové republiky byl zabit, když bylo jeho auto vyhozeno do povětří pomocí nastražené dálkově řízené miny ve městě Lugansk.

8. 2. 2017 Tím posledním v řadě je velitel praporu Somali Michail Tolstych, známý jako Givi. Zahynul v důsledku teroristického atentátu ve své kanceláři 8. února. Raketa RPO PDM-A s termobarickou hlavicí nedala nikomu v prostoru zásahu šanci na přežití.

Z aktivních bývalých frontových obránců prvního dne už zbývá Alekxandr Zacharčenko, premiér DNR. Je politickým vůdcem a opravdovým reprezentantem lidu, už dlouho není aktivním vojenským velitelem.

V tomto odkazu si stručně připomeňme i další významné velitele, o kterých jme už podrobně psali.

Ukrajinští oligarchové se vyděsili a budou se mstít

Proč se to všechno děje? Připomínáme tento důležitý rozhovor Maxim Ševčenko: Ukrajinští oligarchové se vyděsili a budou se mstít. Novinář s detailním pochopením situace a téměř prorockou vizí budoucnosti poskytl rozhovor. Byl natolik zajímavým, že jsme ho uvedli ve zkrácenému překladu.

Oni bojovali za lidovou republiku, za národoveckou sociální myšlenku proti oligarchům, i když zde přímo nebylo heslo "všechno zabrat a rozdělit". Například, nikdo nehovořil proti Achmetovovi, který Donbasu během války opravdu pomáhal. A mimochodem: ti, kdo řídili jeho fond, nerozkrádali humanitární pomoc. Na rozdíl od správy těch dodávek, které přišly z Ruska.
Vzpomínám si na rozhovor s Dremovem, který říkal, že netrvají na znárodnění, pokud majitelé podniků budou adekvátně pracovat, přerozdělovat příjmy ve prospěch sociálního rozvoje. Oni jen chtěli, aby samosprávu vedli lidé z místa, lidé pracující ve zdejších městech, a ne ti jmenovaní Stranou regionů a oligarchové z Kyjeva. Bohužel, tato revoluce prohrála.
...
A přesto, pokud budeme mluvit o formální stránce problematiky, tak o nezávislých republikách Donbasu už řeč nebude?

Tato pravděpodobnost je velmi malá. Co bude s těmito územími, to je otázka dohody a záruky ze strany EU. Dnes vidíme, že i na Západě se debatuje zvláštní role Donbasu tak, že určitě budou existovat tzv. "specifické oblasti". Bohužel, nepodařilo se vytvořit plnohodnotné veřejné vzdělávání. Zcela jasně se to stalo po svržení předsedy parlamentu DNR Purgina, který byl ideologem doněcké suverenity. Krásná vize svobody byla opět poražena v kolizi s velkými systémy. Doněcká a Luganská oblast s počtem obyvatel 6-7 milionů a výkonnou infrastrukturou si samozřejmě zaslouží nezávislost úplně stejně jako Česká republika nebo Slovensko. Ale lidé nerozhodují o svém národním osudu, rozhodují ti, kdo s lidmi "obchodují". Například 40 milionům Kurdů neumožňují vytvořit svůj stát a prodávají si je navzájem z ruky do ruky. Donbas by byl bohatší než zbytek Ukrajiny, pokud by mu bylo umožněno stát se suverénním územím.

Ale to se jim nedovolí, proto musí bojovat za svou autonomii uvnitř Ukrajiny. Nesmí se sami mezi sebou rozdělit a nesmí rozpustit vojenské jednotky. Plotnickému není co věřit, ale Zacharčenko je statečný člověk. On a Chodakovskij jako tajemník hejtmana doněckého kraje si musí uvědomit, že i přes všechno, co jim Ukrajinci a oligarchové slíbili, je čeká osud Mozgovoje a Dremova, i když půjdou na velké ústupky. Jim neodpustí ani Iljovajsk, ani Doněcké letiště. Zabijí je všechny. Oligarchové jsou velmi mstivý gang a budou se mstít každému, kdo je i na jedinou sekundu zarazil v jejich rozletu. A loni v létě měli opravdový strach, když si mysleli, že se lidové povstání vymklo kontrole.

Závěr

Občanská válka neskončila, dohody nejsou plněny a mrtví stále plní hřbitovy i statistiky. Nenávist vytrvale roste. Za této situace lze jen velmi těžko mluvit o míru a usmíření. Přesto je to pro politiky jediné důležité téma, jinak se před dějinami ukážou jen jako váleční zločinci.

Psali jsme
Ukrajina před výbuchem, novoruský kvas
Maxim Ševčenko: ukrajinští oligarchové se vyděsili a budou se mstít


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!