Ústecký kraj vyniká nad jinými tím, že je nejhorší. Proto se stává jakousi politickou avantgardou republiky. Tak vznikly v Teplicích PPF fondy za přičinění pilných ruských podnikatelů, do čela ministerstva dopravy se vyšvihl pan Řebíček domovem tamtéž, z Teplic krmí pan senátor Kubera národ svými radostnými výkřiky, v témže městě udělal Bursík svůj stranický puč, jenž ho stál nepatrnou jednu stovku za hodinu vyplácenou pilným brigádníkům. Zato ústecký pan Gandalovič se potýká se stranickou kontrolou ODS, protože vzniklo jistě neoprávněné podezření, že do partaje verboval černé duše za tisícovku plus slušný oběd. Za takovou pozitivní pobídku se na severu vleze i do ODS. Veřejný zájem přece znamená, že jej ve svém zájmu výhodně prodám nebo i koupím. Stejnou korupcí si v ústeckém kraji obstarává zdejší lhostejné a prodejné voliče například hnutí Severočeši.cz, Bursíkovi zelení nebo vládnoucí ODS. Historky, jak za pivo vstupovali v hospodě lidé například do sociální demokracie, kolují po kraji jako místní politický folklór. Autorita politických stran v Ústeckém kraji nutí normální občany k cynickému úsměvu. Zato litvínovské sídliště Janov se mezitím dostalo do titulků novin. Občany dříve zcela normálního sídliště dostali do celostátní známosti především Rómové. Ale sami by to nezvládli, stála za nimi dlouhodobá neschopnost městské rady. Na severu bez mrknutí oka přijímali nepřizpůsobivé z celé republiky, nejen Rómy. Když za vysídlení Praha a další města vyplácela pobídkovou prémii, jen hlupák by tyto zoufalce za prachy nevzal. Slušní lidé šli ze zoufalství na demonstraci svolanou lidovými fašisty, aby upozornili na nemožnou situaci. Dopis obyvatel Janova ombudsmanovi Motejlovi si můžete přečíst zde. Zastala se jich pouze Dělnická strana, která má na svědomí nájezdy na janovské sídliště. Tito pilní politici plánují vyhrát v Litvínově příští komunální volby, jež budou za dva roky, aby konečně získali první křeslo starosty. Na další výbuchy je zaděláno na sídlišti Chánov u Mostu a ve třech dalších romských ghetech v Ústí nad Labem. O zdejší zdi postavené na Matiční ulici jednal i Evropský parament. Ve zdejším kraji už nejde jen o stranickou korupci běžného typu: existují zde místa, kde lidé nemohou žít ani normální život, který vedli za komunistů.

A politicky se situace v Ústeckém kraji ještě zhoršila po volbách 2008. Lidé měli korupce a neschopnosti plné zuby, proto volili opozici. Nepochybným vítězem voleb se stala jednička na kandidátce ČSSD, Jaroslav Foldyna. O Foldynově pověření jednat a sestavit vítěznou koalici rozhodli ti občané, kteří mu dali přes třicet procent hlasů a 9038 hlasů preferenčních. Nechci hodnotit osobní kvality tohoto bývalého boxera. V každém případě si zdejší občané mysleli, že by je zastupoval lépe. Nejspíš mají pravdu, protože jeho vlastní strana se rozhodla jednat ve vlastním zájmu a rychle. Krajští papaláši v čele s Petrem Bendou odstavili vítězného Foldynu stranickým podrazem. Za jeho zády si bleskem domluvili koalici s ODS, kde byli již předtím léta létoucí u koryta. Výsledek? V následujících čtyřech letech bude vládnout Ústeckému kraji koalice ČSSD, ODS a nezávislý Mirko Bernas, čili nekoupený přeběhlík z hnutí Severočeši.cz. Zbrusu novou hejtmanicí bude prakticky neznámá Jana Vaňhová, jinak místopředsedkyně ústecké krajské organizace, jíž šéfuje onen pilný muž jménem Petr Benda. Místa v radě kraje se rozdělily v poměru 7:3:1, prebenda se dostane na všechny. Proto stoupl počet placených funkcionářů v krajské radě o plných 75 procent, tj. z bývalých deseti členů na sedmnáct. Předseda ČSSD v Ústeckém kraji, nezkorumpovaný Petr Benda, obhajuje zvýšené platby z našich daní následovně: "Političtí partneři si to kladli jako podmínky a jako své nároky. Logicky tedy muselo k navýšení počtu uvolněných funkcí dojít." Tato logika platí však pouze pro ony vyvolené, například předseda komise nebo výboru má nárok na cca 60 tisíc měsíčně. Platy nových funkcionářů přijdou ročně daňové poplatníky na pět milionů korun navíc. Krajský zastupitel Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) reprezentoval hlas lidu: "Bylo zřejmě potřeba vytvořit pašalíky pro celou řadu kamarádů a spřízněných duší a něčím si je zavázat." V kraji vinou korupce a neschopnosti selhala sociální demokracie jako nesporný vítěz voleb.

Ústecká avantgarda kontrastuje s jinými místy v Sudetech, tedy s krajem Libereckým a Karlovarským. Zde opozice skutečně zvítězila, sestavila novou koalici a veřejné věci se daly do pohybu. To se na severu pozná tím, že vyjdou najevo první zlodějny, například v karlovarském zdravotnictví. Viz veřejné upozorňování před volbami a následný audit objednaný vítězem voleb. Připravený holding už stačil udělat manko asi 120 miliónů, a to vše prosím i bez Julínkovy "reformy". Jistě, pak by to bylo legální, s čímž všichni zainteresovaní počítali. Ale občané byli o něco prozíravější. V Liberci zase zjistili, že ve stavebním pašalíku bylo vydáno firmě blízké ODS asi 125 miliónů na nesmyslný projekt. Další zajímavosti z těchto krajů budou možná následovat. Zato v Ústí nad Labem se "logicky" (Petr Benda dixit) neděje nic nepřístojného. Vtipný a zoufalý lid výsledek voleb okomentoval jako v dobách římské triumvirátní diktatury, viz nápis na této zdi.

A jsme u podstatného, totiž u selhání systému zastupitelské demokracie prováděné pomocí politických stran. Hoši, co spolu v parlamentu po mnoho volebních období mluví, přece ví, že se vždycky nějak domluví. Zato obecné referendum, kdy by voliči vyjádřili svou vůli přímo, a bez nich, to by byla pro placené politiky skutečná katastrofa. Proto je třeba celostátní referendum bojkotovat. Jak víte, jde o mé oblíbené téma. Poslední průzkum Transparency International ukázal, že Česko má třetí nejhorší politickou korupci na světě, pokud se týče politických stran a policie. Hůře dopadly jen Nigérie a Mexiko. Korupci hodnotili samotní podnikatelé, kteří se ucházejí o státní zakázky. Jeden brněnský podnikatel sálá spravedlivým hněvem: "Řekli jsme si jasná pravidla, jeden a půl procenta. Tak proč bych měl dávat víc?" Tuto řečnickou otázku kladl senátorovi Vlastimilovi Sehnalovi (ODS) odposlouchávaný stavbař pan Veselý. Do stranické kasy brněnských modrých strak předal v roce 2003 společně s ostatními podnikateli přes 62 milionů korun. V ústeckém kraji by mohla o stavbách vykládat napříkad paní Tomčová, v civilu nenápadná krajská úřednice. Její druh a shodou okolností i krajský manažer ODS Pavel Vilím vyjednal zajímavé obchody týkající se dálnice D 8. Stejný pán figuruje v kauze podvodně vytunelované norské firmy Rybenor, ale obvinění popírá. Liberecký soud sice poslal do basy správce konkurzní podstaty (ten pro změnu vydíral zahraniční majitele a žádal o vyšší úplatek), ale nikoliv samotné ústecké tuneláře. V mezinárodní arbitráži přijdeme asi o 300 miliónů korun. Takže stranami zastupovaná demokracie dostává na frak, a to nejen na severu. Téměř třetina lidí si myslí, že nemá cenu volit, protože se tím nic nezmění. Navíc je popularita stran kolem 10-15 procent a vstupují do nich lidé hlavně kvůli získání kontaktů, pozic a funkcí a finančním výhodám (viz průzkum CVVM ). Tyto názory se oproti obdobnému loňskému výzkumu téměř nezměnily. Závěrem. Co udělá zoufalý občan v ústeckém kraji, který jasně vidí, že jej žádná vládnoucí partaj nezastupuje? Bude volit radikální pravicové strany. Na toto nebezpečí již otevřeně upozorňují politicky aktivní občané z Ostravska a severních Čech. Na rozdíl od zkorumpovaných pseudokomunistů všeho severočeského druhu představují soukmenovci typu Dělnické strany pro znechucené ústecké voliče samé plus. Viz následující desatero objasňující důvody, proč nastupuje lidový fašismus nového typu.

  1. Noví lidovládci nejsou zkorumpovaní, protože zatím nevládli. A hned máme důvod k naději.
  2. Starají se o veřejné blaho tím, že všechny nepřizpůsobivé zmlátí. Aneb pořádek u nás na sídlišti bude zaručen. Teď je to horší než za těch blbých komunistů. Tehdy byl aspoň pořádek a všude byli policajti.
  3. Neofašisti mají v partaji pořádek a disciplínu, protože klidně zmlátí i vlastní členy. Tento objektivní a věcný přístup k problémům může mnohým imponovat svou přímočarostí.
  4. Šéfové se umí spisovně vyjadřovat do ochotných médií, jsou vkusně ostříhaní a chodí zásadně v obleku. Jejich věcný a úderný projev kontrastuje s blábolením současných partajníků.
  5. Lidoví fašisté chápou demokracii a volby jako přechodné stádium k trvalému převzetí moci. V tom se nijak neliší od současných vládnoucích partají, viz ústecká nerozborná koalice.
  6. Fašisté nepůjdou do koalice se žádnými korupčníky, protože idea rasově čistého pořádku je pro ně posvátná. Jsou primárně ideologové, až sekundárně zloději, čímž se zásadně odlišují od stávajících partají. To přitahuje občany, kteří věří, že nějaké hodnoty stále existují.
  7. Z téhož důvodu odmítnou jakákoliv humanitární řešení minorit. Ti "jiní" nás stojí jen prachy a strach, porušování nočního klidu a znehodnocené ceny nemovitostí v problémových sídlištích. Což je bohužel pravda, ale nikoliv celá. Ale koho dnes zajímají detaily.
  8. Reformovaní fašisté vstupují do komunální politiky s jasným programem, jenž imponuje zoufalým komunálním voličům. Když se nemůžeme odstěhovat my, protože naše byty již nemají žádnou cenu a nemáme kam jít, tak ať konečně táhnou "oni". Kdo budou ti "oni", o tom se rozhodne až dodatečně.
  9. Ze všech těchto důvodů volme konečně ty strany, které se o nás budou efektivně starat aspoň na komunální úrovni. Vždyť my jako občané víme, že stát se stal kořistí mocných. Proto chceme od veřejné moci jen málo: bezpečnost na sídlišti a klid v domě. Ale toto potřebujeme, abychom vůbec mohli žít.
  10. A tím zrušme polistopadovou demokracii, která jednak nefunguje a jednak nás do tohoto problému dostala.

Bohužel, trpká pravda německého a italského fašismu důtklivě varuje. Až zvítězí za pomoci zklamaných občanů a chtivých podnikatelů v této zemi neofašisté, pak budou pravidla hry určovat pouze a jedině oni. A už nikdo jiný.

Český neofašismus II. Český neofašismus III.