Dřív se tomuhle jevu říkalo šuškanda. Šířila se ústním podáním po hospodách, kavárnách a soukromých večírcích. A dokonce už i komunisti v 80. letech měli dost rozumu na to, aby kvůli tomu nikoho netahali po výsleších a soudech. Pak, po téměř 30 letech, přišla móda "fake news" a česká policie prověřuje seniora, který v soukromých e-mailech psal nehezké věci o prezidentském kandidátovi Drahošovi. Je pravděpodobně jen otázkou času, kdy budou občané postihováni za pobuřování a podvracení republiky, viz chystaná opatření Evropské komise proti "nezákonnému obsahu online", či poslech štvavých vysílaček, viz probíhající hon na RT.com v USA (ZDE a ZDE). Obojí se této neblahé a demokratickým světem kritizované praxi minulého režimu velmi blíží. Hezky to napsala eurokomisařka Věra Jourová, viz její twitterový účet:

Nelegální nenávistné útoky trolů a haterů nesmí omezit naše právo na svobodné vyjadřování. Za pomoci občanské společnosti a poskytovatelů online platforem bojujeme proti bezpráví na internetu. Tyto hodnoty jsou pro nás nedotknutelné.


Tuto političku pošpinila oficiální média a ona pak strávila více než měsíc ve vazbě po vykonstruovaném obvinění z jejich strany. Jourové se v té době zastaly pouze alternativní weby včetně našeho. Od ní bych to opravdu nečekal, ale funkce komisařky v Bruselu asi s člověkem leccos provede. Pro pochopení toho, co paní eurokomisařka svým výrokem myslela, stačí, když si správně rozklíčujeme slova "my" a "naše" v projevech pravicových politiků. Oni totiž, včetně Bruselem řádně ochočené Věry Jourové, tím "my" a "naše" myslí vždy a zásadně jen sebe a své rodiny. A jen ti nejdemokratičtější z nich ještě příslušníky své společenské vrstvy jednoho procenta nejbohatších.

Současně s protiprávními a protiústavními pokusy omezovat svobodu slova pokračují snahy mainstreamových médií o vyřazení nežádoucí konkurence. Dělají to prostřednictvím štvavých kampaní, které mají vykreslit alternativní informační zdroje jako dezinformační, nenávistné, protievropské, proruské apod. Na tyto kampaně pak navazuje snaha o jejich likvidaci ekonomickými prostředky, takže například internetový portál Seznam.cz nabídl svým inzerentům možnost neinzerovat na webech označených iniciativou Konšpirátori.sk jako dezinformační. V komisi, která kádruje alternativní weby pro slovenské "konšpirátory", přitom sedí současní či bývalí zaměstnanci mainstreamových médií, kterým jimi hodnocené alternativní weby přímo konkurují na reklamním trhu. Podobným způsobem se pokouší na české inzerenty působit i Evropské hodnoty v rámci svého programu Kremlin Watch.

Protiústavní útok na základní občanská práva

Vrcholem nekalých praktik v boji proti nežádoucí konkurenci je postup Bakalova vydavatelství Economia na serverech centrum.cz, atlas.cz a volny.cz a společnosti Tiscali Media na serveru tiscali.cz. Tato média přímo cenzurovala soukromé maily obsahující odkazy na Parlamentní listy a další vybrané alternativní weby (ZDE, ZDE, ZDE a ZDE). Soukromé maily obsahující odkazy či jenom zmínky o "nežádoucích" konkurenčních webech nedošly adresátovi, aniž se o tom odesilatel od provozovatele mailové služby vůbec dozvěděl.

V tomto případě se nejen podle mého názoru jedná o přímé porušení Listiny základních práv a svobod, článku 13 a článku 15, odst. 1 ze strany soukromých korporací a touto kauzou by se měly začít zabývat orgány činné v trestním řízení. Druhou stránkou věci je, že se tyto služby projevily jako nespolehlivé a jejich klienti by měli velmi zvážit jejich další používání. Opravdu velmi pikantně v této souvislosti působí tento článek na tiscali.cz hájící svobodu slova ...v Polsku.

A tak si na závěr pusťme alternativní rap z našeho staršího článku Předvolební politický punk.


Jak zní v éteru, a dosud nevymazáno na Youtube:

Jdem, proti vám všem...
lžem, furt jenom lžem,
týhletý zemi nepomůžem...
začíná groteska,
každý mi zatleská...
sice jsem dareba,
ale mám na chleba
a ty makáš rukama,
tak chcípni hlady.

A přesně o tom je dnes celá hysterie kolem tzv. "fake news".


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!