Podívejte se, prosím, na heslo Opiové války na Wikipedii, abyste pochopili, proč Čína přímo miluje Západ za to, že se ji pokoušel fyzicky zabít dovozem opia v 19. století. Starší článek USA splácí dluh Číně potravinami a šrotem ukázal, co je 3. nejvýnosnější vývoz USA do Číny. A s tím je utrum. Od 1. ledna 2018 po Trumpově vyhlášení obchodní války se na terminálech v Hongkongu začínají hromadit plastové odpady z USA a částečně také z EU, které Čína odmítá převzít a zpracovávat jako dosud. Čína je hlavní zemí pro zemědělský export USA, ale také pro vývoz plastového a elektronického odpadu. Úměrně tomuto nárůstu v podílu exportu klesal podíl jiných druhů zboží. Vývoz odpadu a průmyslového šrotu z USA stále stoupá. Podívejte, co vyváží do Číny Kalifornie považovaná za centrum high-tech.



Jak vidíte, podíl vývozu odpadů je zhruba stejný jako všech následujících položek dohromady. A totéž platí pro USA jako celek. Odpady tvoří pátý největší artikl vývozu do Číny v hodnotě 7,6 miliard. Struktura vývozu USA do Číny se tedy podobá kolonii nebo struktuře zemí třetího světa: primární suroviny, potraviny a také průmyslový šrot. Podívejme se na statistiky vývozu plastových odpadů, kompletní přehled do roku 2014 máte zde.



Takže 3. největší byznys v USA je vývoz vlastního odpadu do rozvojových zemí. Jenže Čína už není a také nechce být rozvojovou zemí. A takto vypadalo celkové saldo obchodu s plasty v USA.



Čína tedy přestane být popelnicí Spojených států a ty si budou muset zpracovávat vlastní odpady. Čína je absolutně největší znečišťovatel oceánů plasty, takže si začne zpracovávat vlastní odpad. Jenže zpracovávat vlastní odpady to není americký eko-model, jak dobře víme. Podívejte se, co Spojené státy dělají se svými plastovými odpady.


Cyklus pohybu odpadů je asi 5 let, pak se usadí ve vortexech (mají rozlohu tří Francií), kde ničí život oceánů. Ekologové jsou zděšeni celkem logickým postojem Číny, která už nechce být popelnicí USA. Jenže USA si po přechodnou (a na hodně dlouhou dobu) udělají popelnici z Tichého oceánu, protože to tak dělají už 50 let. Tolik k obchodním válkám mezi USA a Čínou, které nás můžou stát život. Oceány vyrábějí od 50 do 85 % kyslíku planety, přesněji se to spočítat nedá. Zato pralesy produkují kyslík celkem málo, protože jej zase spotřebovávají. Zamoření oceánů plasty pravděpodobně v průběhu dalších pěti let dramaticky vzroste, protože Spojené státy své svinstvo jednoduše naházejí do moře, jako to dělaly doposud. Předtím se alespoň část odpadů zpracovávala v Číně, ale s tím už je zřejmě konec.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!