Když <a href="http://www.novinky.cz/domaci/164710-topolanek-ods-nepripusti-aby-vladu-sestavoval-nekdo-jiny-nez-ja.html">ODS ničí ODS</a>, je to úsměvná záležitost. Nechci si hrát na proroka, přesto bych se pokusil po dnešním vyslovení nedůvěře Topolánkově vládě tipnout další vývoj, v bodech.

1. Pražská ODS v sobě přežvykuje mohutný komplex méněcennosti. Jako jediná skupina v ODS vyhrála letošní senátní volby, a nic za to nedostala od Topolánkova vedení. To ovládají kraje, které naopak ve stejných volbách prohrály i poslední hejtmanské kalhoty. Závěr: naštvaní hoši pod Bémem a roztrpčeným Klausem se dali dohromady a pro Pražáky založí (vlastně už založili) novou pravicovou partaj. Dohromady jim to hodí hlasy tak na jednu frakci ve Sněmovně. To stačí, v klidu si pak prosadí všechny důležité zájmy kolem Prahy, a pochopitelně hlavně ty své vlastní.

2. Klaus se konečně pustí do brigádnické činnosti, kterou jeho ego miluje nade vše: sestavování vlády podle sebe a hradební piklení, také pouze na vlastní divokou kartu. Obojí, piklení i sestavování vlád, za desetiletí praxe ovládá mistrovsky, nikdo v republice to neumí lépe. Můj tip: jmenuje úřednickou vládu, kde nasadí takzvaně neutrální seriózní odborníky, kteří budou každý den vidět v médiích. Pak budou pochopitelně kandidovat za tu správnou partaj a volební úspěch nové strany je zaručen. Pár poslanců a senátorů už klausovci mají i tak.

3. Problém zůstává pořád stejný: kde vzít na rozběh nové partaje a nekrást? Ze středočeského kraje nedostanou nic, o to se Rath postará. Z magistrátu a rozpočtu města Prahy také ne, tam peníze hlídají různé frakce. Podnikatelé klausovcům mnoho nedají, protože je krize, i když prý není. Ergo kladívko: je třeba ovládnout důležitá ministerstva, jedinou dojnou krávu v tomto státě. Pak změnit finanční toky dotací, protože není možné, aby se kradlo do vlastních kapes jako dosud. Nyní je třeba myslet na obecné blaho, soudruzi.

4. Závěr: Klaus jmenuje úřednickou vládu složenou z jeho lidí. Z té dosavadní asi s velkou pravděpodobností vyrazí spravedlivého Pospíšila a vnitráckého Langera jako ústupek pro sociální demokracii. A nechá tam naoko šéfovat Topolánka, aby byl klid navenek v EU, a také uvnitř, v oné zatím nevytunelované ODS. Pak vyhodí i Bursíka a Lišku, protože za nimi už nestojí žádná partaj, neb si ji sami vlastní blbostí zničili. Peněz z EU je na těchto ministerstvech habaděj, něco bokem se jistě zařídit dá. A možná vyletí i Kalousek, protože ministerstvo financí drží klíč k pokladně a Kalousek není žádný zelenáč. Finanční toky si nastavil podle svého gusta, jenže na to teď není doba. Budou volby a Klausova nová partaj musí uhrát co nejlepší výsledek. Vždyť hradební pán tam má celou rodinu a potřebuje založit politickou a ekonomicky silnou dynastii jako Bushův klan USA. Tož tak.