Současný premiér v demisi Andrej Babiš začal dělat chyby. Přitom do nedávné doby šel za svým cílem sebevědomě a téměř bezchybně. Vycházel vstříc požadavku velké části společnosti po osobité personě vůdčího typu. Tak zvítězil ve volbách, tak ovládl politiku i vládu v České republice. Avšak od té doby, co podtrhl předsedu komise pro GIBS Ondráčka, komunistu, tedy potencionálního podporovatele hnutí ANO, to jde s Babišem z kopce. Ještě ani neví, kolik voličů ztratil a přitom žádné nezískal. Babiš sice udělal svými postoji k vydání Rusa Nikulina do USA, vyhoštěním ruských diplomatů a prvotní podpoře bombardování Sýrie mnoho radosti voličům rozpadající se TOP09, ale ti nakonec nepůjdou k Babišovi, ale k ODS. Babiš se tak ukazuje být vůdčí osobností směrem dolů, ke svým podřízeným občanům České republiky, ale vzhledem k vrchnosti z EU, Velké Británie, USA a Francie je jen úslužným lokajem. Vezměme to postupně

1) Kauza Ondráček

O kauze „Ondráček“ jsem psal v článku Perestrojkové médium a komunistická mlátička. Malá ukázka z článku:
 „Kdo byl větší oporou režimu? Prověřený vědec, kterého komunistická strana vyslala do země imperialismu, nebo řadový příslušník Veřejné bezpečnosti?“

A mohu dodat další otázky: Byl větší oporou režimu v zahraničí působící obchodní delegát Babiš, disponující diplomatickým pasem, nebo řadový člen policie Ondráček? Může-li Babiš vykonávat funkci premiéra, proč by nemohl Ondráček vykonávat funkci předsedy komise? Samozřejmě pro „demokrata“ Kalouska a jeho kamarády jsou nepřijatelní oba. Ale proč je pro Babiše nepřijatelný Ondráček?

2) Vyhoštění ruských diplomatů

Ruští diplomaté byli vyhoštěni na základě obvinění Velké Británie. Rusko bylo totiž obviněno z travičství ve velké Británii. Rusko nevysvětlilo, kde se vzal ve Velké Británii nejjedovatější jed zvaný Novičok, po jehož požití lidé přežívají, ale morčata domácí hynou bídnou smrtí hladem. O této kauze je hanba psát, něco tak pitomého mohl vymyslet jen nějaký céčkový scénárista Hollywoodu. Pro pana Babiše snad jen to, že pokud s argumentem loajality ke spojenci nectí presumpci neviny u ostatních, proč jí vyžaduje pro sebe? Schvaloval vyhoštění diplomatů bez důkazů, bude mu po zásluze slušet „vyhoštění“ celé rodiny na Bory. Vyšetřování a soudu netřeba. Podle Babišovy logiky by z loajality ke státnímu zástupci, jenž vznesl obvinění, už měl Babiš s celou rodinou dávno sedět v base, a ne v parlamentu, natož ve Strakovce.

3) Podpora napadení Sýrie

Argumenty podporující napadení Sýrie jsou opět tak hloupé, že jim může „věřit“ jen lokaj. Tady vzniká kardinální otázka. Co se stane s člověkem zdánlivě s mozkem v hlavě, když je jmenován do funkce premiéra nebo ministra zahraničí České republiky? Co se stalo svého času se Zaorálkem a co se stalo dnes s Babišem? To je preventivně na americké ambasádě v Praze podrobili humánnímu židovsko-křesťanskému waterboardingu? Nebo naši přátelé tentokrát nenasazují amerického brouka na pole, ale rovnou do hlavy?


Ne nikoliv. Pravděpodobnější je prosté vysvětlení, že jsme národem lokajů už několik set let a tak není divu, že ve svém čele máme zase jenom lokaje.

Ne nemylte se, nemíním plivat na svůj národ. Je lépe být lokajem než vrahem. Jenže národ Komenského a Husa by mohl mít přeci jen vyšší ambice. Nebýt ani vrahem, ani lokajem. Můžeme stát na principech, které všichni známe, leč nedodržujeme. Pro začátek pěstujme dobré vztahy se všemi zeměmi. Tedy i se Sýrií, Ruskem či Čínou. Kdo po nás bude požadovat nepřátelství k jiným, nemůže mít naši loajalitu. Některé principy jsou prostě nadřazeny. Jen si představme, jak by zněla soudu výpověď spolupachatele, že loupil a vraždil jen z přátelství a loajality ke svým přátelům z gangu? Jaký soud by asi byl vyřčen nad takovým loajálním členem loupežnického paktu?

4) Tragikomické vyjednávání s ČSSD

Babiš sice podle svých slov pochopil, že lidé se vyslovili pro změnu politiky uplatňované v posledních téměř 30 letech, ale nekoná podle toho. Žebrá u ČSSD jako trucující školáček. Chvíli se urazí, ale za chvíli zase škemrá o autíčko. Proč? Protože Babiš není žádný Jánošík, Žižka nebo dokonce Hus. Babiš by sloužil „císaři pánu do roztrhání těla“ (samozřejmě nejlépe těch druhých), kdybychom nějakého měli. Takto bude sloužit těm nahoře, kteří jsou k dispozici. Volby sice dopadly vítězně pro ty strany, které se etablovaly jako strany protestní, strany změny, ale Babiš žebrá u zkorumpované, profláklé ČSSD. Proč? Pánům se nelíbí komunisté. To chápeme. Svaté soukromé vlastnictví je prostě svaté. Nu, a vrchnost nemá ráda rebelii, to také chápeme. Takže co s neřízenými střelami typu SPD Tomia Okamury? Určitě ne ke korytu. Jedině, až se naučí bezchybně zpívat tu naši.


Babiš není buřičem, nýbrž představitelem „mírného pokroku v mezích zákona“. Zákona nejen psaného, ale i toho nepsaného, kapitalisticko-demokraticko-liberálního. Zákona neviditelné ruky trhu, která chudým neomylně krade a rozdává bohatým. Zákona, jenž činí mocné mocnějšími a bezmocné bezprizornými. Babišova chyba spočívá v tom, že se chce, podobně jako Sobotkova ČSSD, zalíbit Američanům, EU, Kalouskovi a dalším asociálním hráčům pravého politického spektra. V Evropě, tedy v Merkelové Evropě, prostě takové SPD nemají rádi. Přitom většina našich voličů se vyjádřila pro změnu politiky posledních bezmála 30 let. Na tom se shodli představitelé ODS, TOP09, STAN, jakož i všichni jejich fans v řadách „nezávislých“ komentátorů v mainstreamu. Vsadili na to, co jim zbývá. Ulice. Ulice, kterou jinak tolik nenávidí, je jim najednou dobrá. Jen do té doby, než to zase po Babišovi převezmou. Pak bude zase „ulice“ v projevech těchto demokratů tak jako v minulosti pouze „lůzou a ochlokracií“.

Babiš se lekl, lekli se také jeho kolegové z ANO. Uvědomili si, že žádnou revoluci vlastně nechtějí. Nepotřebují hájit nějakého Ondráčka jen tak z principu, nepotřebují obhajovat dobré vztahy s Ruskem a Čínou, když těžiště jejich zájmů leží mnohem spíše v EU a USA. Jde jim totiž především o konkurenční výhodu, aby se měli lépe a urvali větší kus koláče pro sebe a své děti. Tím samozřejmě o část voličů přijdou, protože proč by měl člověk volit ANO, když může volit ODS? Nač pochybný byznysmen ze Slovenska, když máme krásného českého profesora Fialu? Nač je nám militantní Šlechtová z ANO, když máme stejně hezkou a neméně militantní Černochovou z ODS? A koneckonců nač je nám takový ministr zahraničí za ANO, který říká co na očích vidí šéfům z USA, když to samé může klidně dělat takový osvědčený Zaorálek? Všechny důvody pro volbu hnutí ANO postupně padly. Setrvačností voličských preferencí budou ještě chvíli profitovat, ale jejich pád je neodvratný, jelikož jejich hnutí se stalo zcela zbytečným. Babiš sice umí pěkné kotrmelce, ale pochybuji, že budou stačit. Cvičená ODS totiž takové kotrmelce umí taky, navíc s úžasnými veletoči.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!