Julian Assange je v ohromném nebezpečí. Poznámky, které tento týden na jeho adresu učinila ekvádorská ministryně zahraničí, naznačují, že se její vláda chystá zrušit politický azyl, který tomuto vydavateli Wikileaks v roce 2012 poskytla, a předat jej britským a americkým úřadům.

Ekvádor 28. března tohoto roku pod velkým tlakem britské a americké vlády dal Assangeovi úplný zákaz jakéhokoliv internetového nebo telefonického kontaktu s vnějším světem a zablokoval fyzické návštěvy jeho přátel a příznivců. Během posledních 46 dní jsme o něm neslyšeli.

Ekvádorská ministryně zahraničí Maria Fernanda Espinosa ve středu 9. května uvedla, že její vláda a Británie "vyjádřily záměr a zájem, aby toto vše bylo vyřešeno." Řekla, že věci kolem dosažení "konečné dohody" v kauze Assange se daly do pohybu.

Pokud Assange padne do rukou britského státu, bude čelit možnosti, že bude předán do USA. Jeff Sessions, generální prokurátor USA, uvedl, že postavení Assange před soud pro špionáž je "prioritou". Mike Pompeo, bývalý ředitel CIA, který nyní vykonává funkci ministra zahraničí, trvá na tom, že WikiLeaks je "nestátní nepřátelská zpravodajská služba".

WikiLeaks v roce 2010 odvážně zveřejnily informace, které jim předal bývalý vojín Bradley Manning (nyní Chelsea Manningová), který odhalil válečné zločiny spáchané americkými jednotkami v Iráku a Afghánistánu. Společnost WikiLeaks také v partnerství s některými velkými světovými deníky zveřejnila desítky tisíc tajných diplomatických kabelogramů a odhalila běžné protidemokratické intriky amerického imperialismu a řady dalších vlád.

Obamova administrativa za to Assange neúnavně pronásledovala. V listopadu 2010 ustavila tajnou porotu a byl na něj vystaven zatykač s obviněním ze špionáže, jež pro něj může znamenat trest smrti. Vláda labouristů v Austrálii vedená premiérkou Julií Gillardovou pak nechala australského občana Assange na holičkách. Odmítla ho jakkoli hájit a prohlásila, že bude spolupracovat se Spojenými státy ve věci jeho zadržení a odsouzení.

Dne 19. června 2012, v době, kdy mu hrozilo vydání do Švédska, kde měl být vyslýchán kvůli vyfabrikovaným obviněním ze znásilnění s vyhlídkou na vydání do Spojených států, požádal Assange o azyl na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně.

Od té doby uplynulo téměř šest let a on byl většinou odkázán na malý pokoj bez přístupu slunečního světla. Nesměl vycházet, dokonce ani v případě zajištění lékařské péče, protože britská vláda trvala na jeho zatčení kvůli porušení podmínek kauce, jakmile opustí velvyslanectví.

Jak byl umlčen

Teď mu bylo odepřeno i právo komunikovat.

Jennifer Robinsonová, australská právnička žijící v Británii, která zastupovala Assange od roku 2010, v květnu 2018 to komentovala v interview pro deník London Times takto: "Jeho zdravotní situace je strašná. Dlouhodobý problém s ramenem vyžaduje vyšetření magnetickou rezonancí (MRI), které nelze provést v rámci velvyslanectví. Má problémy se zuby. A pak je tu dlouhodobý dopad toho, že není venku, jeho zhoršení zraku. Není schopen vidět dál než odtud až na konec této chodby. "

Snaha dostat Assange před americký soud se nedá oddělit od širší kampaně za rozšíření cenzury internetu, kterou společně se svými spojenci vede americký stát. Děsivě vypadající obvinění z "ruského vměšování" do amerických voleb v roce 2016 a pomluvy o "fake news" jsou používány k ospravedlnění požadavků na to, aby Google, Facebook a ostatní korporace zablokovaly přístup uživatelů k webovým stránkám typu Wikileaks, Consortium News či WSWS, které zveřejňují kritické komentáře a odhalení o vládnoucí třídě a jejích agenturách.

WikiLeaks dostaly absurdní nálepku "proruského webu", protože publikovaly úniky z vedení americké Demokratické strany, které odhalovaly protidemokratické intriky, jež vedoucí představitelé této strany podnikli, aby zmařili kampaň Bernieho Sanderse v presidentských volbách v roce 2016. WikiLeaks také zveřejnily úniky projevů presidentské kandidátky Hillary Clintonové, jež navíc odhalily její těsné vztahy ze společnostmi z Wall Streetu.

Americké zpravodajské služby jako součást ospravedlnění cenzury internetu tvrdí, a to bez jakýchkoli důkazů, že tyto informace byly hacknuty ruskými agenty a dodány Wikileaks proto, aby poškodily Clintonovou a pomohly Trumpovi, kterého prý měla Moskva považovat za "menší zlo".

V reakci na tato hysterická obvinění WikiLeaks porušily svoji vlastní tradici nekomentovat své zdroje. Veřejně popřely, že by zdojem jejich úniků bylo Rusko. Nezabránilo to však pokračování kampaně, v niž byl Assange v kruzích spojených s Demokratickou stranou dokonce označen za "užitečného idiota Kremlu". Porážka Clintonová není připisována tomu, že desítky milionů amerických zaměstnanců odmítly její pravicovou a proválečnou kampaň a odmítly pro ni hlasovat, ale WikiLeaks.

Mlčení bývalých příznivců, i Corbyn oněměl

V podmínkách, ve kterých ekvádorská vláda kapitulovala velkému mocenskému tlaku a spolupracuje s britskými a americkými agenturami na tom, aby Assange zlomila, rozhostilo se téměř všeobecné trestuhodné ticho ze strany desítek organizací a stovek jednotlivců, kteří předtím tvrdili, že stojí za Assangem a WikiLeaks.

Pracovní skupina OSN pro svévolné zadržování, která v únoru 2016 odsoudila pronásledování Assange jako "formu svévolného zadržení" a vyzvala k jeho propuštění, nevydala žádné prohlášení k jeho současné situaci.

Britská Labour Party a její šéf Jeremy Corbyn se k akcím Ekvádoru nevyjádřili, ani se nepostavili proti rozhodnutí konzervativní vlády zatknout Assange, pokud opustí půdu velvyslanectví.

Současná australská vláda liberálů a nacionalistů i vedení Strany práce jsou též spoluviníci. Zelení, kteří tvrdili, že se postaví proti pronásledování Assange, nevydali v parlamentu žádné stanovisko ani tiskové prohlášení, natož aby vyvolali nějaké veřejné protesty. Stovky redaktorů, novinářů, akademiků, umělců a právníků z celé země, kteří veřejně obhajovali WikiLeaks v letech 2010 a 2011, teď utichly.

Podobná situace převládá i v Evropě a ve Spojených státech. Tzv. strany levice i odbory mlčky podporují zlovolnou kampaň proti Assangeovi. Pseudolevicové organizace po celém světě se snaží, aby nenarušily své hanebné kšefty se stranami zastupujícími politický establishment a aparáty odborů, takže jsou také zticha.

Pokud bude Assange uvězněn, nebo pokud se stane ještě něco horšího - vypnou WikiLeaks, bude to vážná rána pro demokratická práva celé mezinárodní dělnické třídy.

James Cogan je národní sekretář Australské strany sociální rovnosti. (Socialist Equality Party Australia)

Zdroj: Consortium News

Překlad: Aleš M.