Definici biologické války najdeme na Wikipedii a z ní je zajímavá tato část.

Biologická válka (BW) je použití biologických toxinů nebo infekčních prvků, jako jsou bakterie, viry a houby, s úmyslem zabít nebo zneškodnit lidi, zvířata nebo rostliny jako způsob vedení války. V průběhu minulého století bylo vyvinuto několik prostředků, které zničí plodiny. Patří mezi ně rzi stvolu pšenice a žita, houba Magnaporthe grisea a jiné.


Vlastně nejde o nic převratně nového, protože biologické války tu byly už od doby bronzové a pak od středověku. Jen neměly tak zásadní globální dopad na všechny lidi, ale pouze na dobývaný hrad.

Vylejte kádě lejn a moči na hlavy nepřátel!

Když obhájci hradů lili moč a lejna z hradeb na hlavy dobyvatelů, byl to pro lidstvo začátek biologických zbraní. Obléhaní předpokládali rozšíření střevních onemocnění a tím oslabení vojsk nepřítele. Otrava studní nepřítele je starší Mojžíše a jeho zpráva o božím trestu skrze nemoci a mor je něco jak způsob dnešních fake news. S objevem mikroskopu se rozšířilo pole experimentů s houbami, bakteriemi a viry a nyní s možností genetických úprav je pole neomezené. Ostatně mnoho knih, seriálů a filmů napovídá, kam utíká obrovský tok peněz - k výzkumu a vojenskému využití původně přirozených přírodních aktérů.

Během studené války britská vláda používala širokou veřejnost jako nevědomého pokusného králíka v dříve nepředpokládaném měřítku. Ve více než 750 tajných operacích stovky tisíc obyčejných Britů podstoupili "falešné" útoky biologické a chemické války, které byly prováděny z letadel, lodí a silničních vozidel. Z dnešního pohledu je pikantní zpráva Ulfa Schmidta, profesora moderních dějin na univerzitě v Kentu, který doložil, že britská vojenská letadla shodila tisíce kilogramů chemické látky "velmi neznámého toxického potenciálu" na britské civilní obyvatelstvo v okolí Salisbury ve Wiltshire. Nic nového pod sluncem. Jen to, co spojenci z USA dělali dávno před tím, viz citovaný odkaz.

Offshore hromadného ničení

Biologické zbraně jsou zakázány podle Úmluvy o biologických zbraních Ženevského protokolu z roku 1972. Mnoho národů zničilo své zásoby biologických zbraní a zastavilo jejich výzkum a způsob šíření, přesto hrozba zůstává. Mnozí odborníci se domnívají, že podstatným zjednodušením genetické modifikace jsou tyto smlouvy ohroženy. S koncem studené války přestalo být v módě zkoušet vše na vlastním obyvatelstvu nebo vlastní armádě. Taky přibylo mnoho stran a vlád ochotných zavděčit se osvoboditelům a převzít za ně právní a morální odpovědnost. Když nechám své odpůrce mučit někým jiným za natištěný dolar, tak jsem z obliga. Toto dělání špinavostí za mocného chlebodárce se ve zpravodajském a vazalském slovníku jmenuje rendition. Podívejte se na heslo "rendition flights", kdy Západ nelegálně věznil a mučil unesené osoby pod odborným vedením USA ještě před pár lety.

Platnost dohody o biologických zbraních potvrzené naposled v roce 2017 se jednoduše obejde tím, že to nechám dělat soukromé firmy ve spřátelených zemích. A samozřejmě co nejdál od své vlastní země a co nejblíže k potenciálnímu nepříteli. A tímto nepřítelem v novém kole studené války je Rusko. A jsme biologicky doma. Rusko podalo USA oficiální žádost o informace s cílem vysvětlit experimenty s biologickými a chemickými zbraněmi v Gruzii, přičemž ruští úředníci dávají Washingtonu ultimátum, že Moskva nebude tolerovat experimentování s takovými zbraněmi v blízkosti svých hranic. (ZDE).



Toto vojenské zařízení je jen jednou z mnoha biologických laboratoří Pentagonu v 25 zemích po celém světě. Jsou financovány Agenturou pro snižování hrozeb v obraně (DTRA) v rámci vojenského Programu spojené biologické angažovanosti (CBEP) s rozpočtem ve výši 2,1 miliardy USD. Laboratoře jsou umístěny v zemích bývalého Sovětského svazu, jako jsou Gruzie a Ukrajina, na Blízkém východě, v jihovýchodní Asii a Africe. Na patentovém úřadu USA se hromadí nápady jak rozšířit chemické a biologické prostředky s minimální pořizovací cenou.
 
Obavy z bezprostředního ohrožení mají opodstatnění. Podívejme se na nedávný patent USA na systém vypouštění infikovaných komárů z dronů pod názvem Toxic Mosquito Aerial Release System. A když v těchto laboratořích něco potřebují, nebo najdou něco zajímavého, tak se to veze diplomatickou poštou, aby se náhodou něco neprozradilo (Instructions from The Pentagon’s Defense Threat Reduction Agency - DTRA). Tuto zajímavou historii pašování biologického materiálu diplomatickou poštou USA zveřejnila známá investigativní novinářka Bilyana Gaytandzhieva, která předtím vyšetřovala dovoz západních zbraní teroristům Islámského státu přes nastrčené aerolinky. Viz náš článek Český a bulharský boj s terorismem v Aleppu. A nyní zveřejnila seznam letů s diplomatickými zavazadly, které pak šly přímo do gruzínské biologické laboratoře vedené USA. Tady máte její Twitter, kde jsou jsou důležité odkazy na publikované články. Její TV reportáž o "diplomatických virech" najdete zde.


To už není domácké vypouštění svinstva, kdy sousedi musí čichat podivné smrady, vypouštěné nenápadně přes noc nebo brzy ráno. Teď máme studenou válku s Ruskem a horkou hybridní válku s Ruskem, která běží v Sýrii. Tak se nedivme předběžné opatrnosti Rusů a jejich oficiálním dotazům. Když by u státních hranic Ruska létal US-dron a cosi trousil, tak Rusové budou zcela jistě neklidní. A nejspíš tomu budou hledět zabránit, protože biologická válka se nepovede jen drony.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!