Z politiky se u nás stal normální džob jako každý jiný, prodejná pracovní síla volně koluje poslaneckými lavicemi. Česká politika post-demokratické doby se vyznačuje svobodnými volbami nesvobodných partají, které nutně a programově produkují přeběhlíky. Začalo to Melčákem a Pohankou od socanů, pokračovalo bratry v triku modré straky (Raninec, Schwippel, Tlustý). Ti potopili vlastní vládu s přeběhlicemi od zelených (Zubová, Jakubková). Právě se potápí lidovecký Titanic s ostříleným kapitánem Svobodou, který na ledovce najíždí s železnou pravidelností. Dlužno říci, že loď přebral s podpalubím plným vody, takže příští srážka bude jednak měkká a jednak poslední. Mezitím krysy opouštějí stranu plnou nenaplnitelných ideálů. V první linii Kalousek, Severa a Parkanová, jedna pravicová podstata ve třech osobách. Sektu kalouskovců dále obohatilo několik <a href="http://www.lidovky.cz/kalousek-opousti-lidovce-bere-s-sebou-parkanovou-i-severu-pn2-/ln_domov.asp?c=A090609_085633_ln_domov_mtr">zhůvěřivých Moraváků</a>. Přeběhlictví tvoří jediný spolehlivě vypočitatelný jev české politiky, proto se na něj podívejme blíže.

Přebíhá se z důvodů ideových (zelení) nebo frakčních (ODS, lidovci) nebo finančních (socdem). O peníze jde vždy, ale teď mluvím o důvodech uváděných oficiálně. Defektní údy partají fungují ve dvou modech: jako software a hardware. Měkké produkty jako Melčák a Pohanka prostě hlasují s pozicí, protože nemohou snášet nesnesitelnou lehkost bytí v poslaneckých lavicích opozice. Představují jednorázový produkt na jedno volební použití, nelze je politicky recyklovat. O jejich zapojení do ekonomického řetězce různých prebend a úplatků oficiálně nic nevím. Zajímaví jsou ideoví přeběhlíci (zelení, demokrati s občanskou tváří, lidovci). Fungují jako hardware, montuje se z nich nová partaj. Hardwarový model je složitější a vypadá následovně.

<strong>1. Princip hot a čehý</strong>
Pár arivistů vystoupí a pár koníků zůstane uvnitř staré partaje, aby v ní mohlo efektivně škodit. Normální Novák stejně nerozliší, kdo je kdo. Navíc je to celkem jedno. O zbytek mlžení se postarají zmanipulované sdělovací prostředky. Ti přejí všem, kteří jsou u vesla a napravo (Bursík, Topolánek). Pak se mediálně nelze splést. A ve sporných věcech chvíli počkáme a budeme chvilku objektivní (Kalousek/Svoboda). Když to nedopadne, tak otočíme na obrtlíku. Nyní, po dobu vládnutí těch správných, jsme v mocenské pohodě, sloužíme a necháváme si sloužit. Normální lidi beztak mají pud sebezáchovy. Za týden spolehlivě zapomenou na všechny ty hlouposti, které jsme vytrubovali včera.

<strong>2. Pátá kolona</strong>
Interní nespokojenci za pomoci již přeběhnuvších individuí vytvoří uvnitř rodné partaje odbojnou frakci, čímž oficiálně ustanoví vnitrostranickou opozici k současnému vedení (<a href="http://www.demokratickavyzva.cz/">Demokratická výzva</a> u zelených) nebo alespoň nějakou dobu úspěšně mekotají (klausovci v ODS, kalouskovci u lidovců). Přeběhlíci tak dlouhodobě upozorňují na „závažné nedostatky“ vedení partaje. Ta má v jejich podání skoro vždy nedemokratický či ideově poskvrňující charakter. U zelených to byly mocenské manipulace Bursíkovy kliky a zrada volebního programu. Ódéeska si vylízala interní vydírání, které začala provozovat už i na vlastních členech (kauza poslance Moravy). U nabouraných lidovců zatím kraluje Kalouskův vtipný výpad, že levicové lidovce propadlé socialismu navíc ze zákulisí ovládá <a href="http://www.lidovky.cz/fokolare-nema-u-lidovcu-co-delat-dnm-/ln_domov.asp?c=A090607_121702_ln_domov_tai">Fokolare</a>, známé to katolické hnutí. Nějaký Severa k tomu notuje, že s těmi, kteří kradou, on už prý být nemůže.

<strong>3. Kdo z kola ven</strong>
Následuje vykalkulovaný odchod, který zaměstnává média a umožňuje proslovit srdceryvné prohlášení o tom, jak jsme to chtěli vydržet, zatínali jsme zuby, a nakonec nám ruplo v kalhotech. My jsme čistí a oni, jen se na ně podívejte... Defekce v liberální levici a u křesťanských duší se většinou řeší vynuceným odchodem (socani + lidovci) nebo přímým vyloučením, což je specialita ideologicky natvrdlé pravice a palice (zelení + ódéesáci).

<strong>4. Politické panenství</strong>
Pilnou prací páté kolony, nyní již konečně vyloučené, dostávají voliči jasný signál. V „naší“ straně (jíž jsme „my“ sloužili do posledního dechu) to neklape po stránce demokracie, ideovosti a zlodějny. A proto zakládáme nový subjekt, který vyzařuje ideovou čistotu a panenské politické úmysly: TOP 09 pro zklamané lidovce, Demokratická strana zelených pro rozhořčené antibursíkovce, správná pravicová strana libertinských antievropanů pro všechny prezidentovy muže.

Důsledek přeběhlictví je jasný. Voliči minimálně a určitě nevolí starou partaj. Každý ví, že na těch pomluvách či prohlášeních je něco pravdy, v každém případě. A navíc si někteří idealisté řeknou, že to zkusí s tou panenskou partají. Čistý trestní rejstřík je lákavá věc. Stranický úkol daný osobně nebo od opozice je tím splněn. Přeběhlíci si možná už politicky nezakopou, tím myslím na jejich současné poslanecké požitky. Ale toho by nedosáhli při příštích volbách tak jako tak. Prohráli frakční boj uvnitř dané strany a u nás vítěz bere vše. Korýtek nemnoho, přebývá lidovládců. A typicky české politické ego se vyznačuje mstivostí. Výsledek dnes? Bursík, jeho družka a kumpáni v revizní a vylučovací komisi (Ondřej Liška) se osobně pomstili oběma poslankyním a volebnímu manažerovi k tomu (Soukup). Ti pak založili novou stranu, která v současných EU volbách úspěšně zničila již tak zdevastovanou image bursíkovců. Jejich charismatický <a href="http://www.novinky.cz/domaci/170811-bursik-rezignoval-na-funkci-predsedy-strany-zelenych.html">vůdce to již zabalil</a>. Řekl bych, že antikoncepční lidovce čeká podobný konec. Ódéesáci jsou semknutější: jednak ví, že noví pravičáci se k nim po volbách musí vrátit pro prebendy a jednak je drží pud sebezáchovy proti chytrému Klausovi. Hradní přeběhlík hraje o všechno, čímž spojil pražáky i topolánkovce z krajů do křehkého souručenství nerozborné chtivosti a zpupnosti, nyní ohrožené zprava i zleva.