Velká energetická firma se přiznala k zabití 84 lidí, její zástupce šel před soud a firma byla odsouzena. O PG&E jako dodavateli plynu a elekřiny v Californii jsme již psali ZDE, ZDE a ZDE.

Po ekologických katastrofách, jako byla bhópálská, kde obětí byla nejen příroda, ale i tisíce lidí, a kde přes veškerou publicitu a pokusy o nápravu tyto oběti neuspěly, by se dalo říci, že spravedlivost začíná konečně vítězit a my všichni hledíme k zářným zítřkům, kdy všichni tzv. velcí hráči si uvědomí svoji odpovědnost k přírodě a lidem.

Bill Johnson, generální ředitel společnosti PG&E, řekl u soudu obětem a všem, kteří sledovali on-line přenos, že jménem 23 000 mužů a žen PG&E osobně přebírá odpovědnost za životy lidí zabitých požáry. Společnost poskytující služby 16 milionům Kaliforňanů, kteří jsou na PG&E odkázáni, opakovaně nedokázala udržovat rozvodnou síť. Kriminální nedbalost společnosti způsobila požár trvající přes dva týdny, který zlikvidoval tisíce domů, způsobil výpadky energie do nemocnic a milionů domácností a také ...zabíjel.

Fakt, že šéf firmy převzal odpovědnost, je něco tak neslýchaného, něco tak hrdinného, že samozřejmě nikdo do basy nepůjde. Přece ho nezavřeme. A tak soud moudře rozhodl, že firma zaplatí pokutu. Společnost PG&E souhlasila s tím, že za své zločiny zaplatí kromě soudních výdajů
ve výši 500 000 USD i maximální pokutu 3,5 milionu USD.

Po verdiktu vydala firma toto prohlášení: „I když se velmi zaměřujeme na budoucnost, nikdy nezapomeneme na poučení z minulosti. Za téměř šest let od tragické nehody v San Bruno jsme dosáhli bezprecedentního pokroku a jsme odhodláni nadále se zaměřit na bezpečnost. Naši zákazníci a jejich rodiny vědí, že jsme odhodláni znovu získávat jejich důvěru čestným jednáním a nepřetržitě pracovat, abychom jim poskytli energii, která je bezpečná, spolehlivá, cenově dostupná a čistá.“

Není to krása? Za mého pobytu v kriminále bylo známé heslo „Přiznání je polehčující okolnost, ale plná sazba." Tady někdo hrabe miliardy na úkor zákazníků, a když to praskne, prostě se přihlásí k zodpovědnosti, zaplatí pár tisíc dolarů a je oslavován jako první vlaštovka spravedlnosti a lásky.

Doufám, že i k nám zavane tento osvěžující vánek právních názorů. Vždyť přece všichni chybujeme
a chceme být milováni. Již vidím, jak se hříšníci kají před soudem a říkají, ano, pane předsedo soudu, poučení jsme si vzali a naše padáky jsou již nejbezpečnější v NATO, nebo tak nějak. Ale zatím to vidím jinak, tak zvaně přes korunu či dolar.Tři a půl melounu na 84 lidí je 41 660 USD za jednoho.

A teď jeden příběh z druhé strany soudní mince:

Bývalý analytik zpravodajské služby Chelsea Manningová hovořila o pokračujících pokusech federálního soudu donutit ji vypovídat před velkou porotou. Dne 12. března 2020 státní zástupci ve východní části Virginie ukončili tajnou velkou porotu ve věci Juliana Assange a Wikileaks, ve které Chelsea Manningová odmítla svědčit. Výsledkem bylo, že soudce US okresního soudu Anthony Trenga nařídil sice propuštění Chelsea Manningové, ale Chelsea již nyní čelí pokutám více než 256 000 USD, které se hromadily rychlostí tisíc dolarů denně.

Chelsea se postavila proti systému zneužívajícímu trestní soudnictví a odhalila zkorumpovaný proces tajné velké poroty, který byl a je často používán k politickým účelům - od obviňování aktivistů z otroctví, přes Černé pantery až po politického vězně Juliana Assange za to, že byl redaktorem a vydavatelem, který vypověděl pravdu o amerických válečných zločinech, porušování mezinárodního práva a podstatě zahraniční politiky USA.

Ten rozdíl mezi 41 tisíci, které dostaneš, když jsi nevinně postižen a 256 tisíci, které zaplatíš, když neposloucháš, nevěští nic dobrého. Právních sporů, kde vyhrávají postižení a kde je závan snahy o nápravu, je skutečně pomálu.

Zdroj: teleSUR


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!