Výsledky letošních krajských a senátních voleb potvrdily jediné: Česká politika je mrtvá a její vzkříšení je v nedohlednu.

Co mě vede k takto kategorickému soudu? Začněme od volební účasti. Téměř dvě třetiny voličů zůstaly sedět doma, ve druhém kole senátních voleb hlasoval jen každý šestý oprávněný volič. A není to žádný exces, ale "normální" stav. Česká politika voliče netáhne, ale spíše odpuzuje.

Druhou příčinou mého neveselého uvažování jsou vítězové a poražení těchto voleb. Pomineme-li nereprezentativní senátní volby, v nichž pravidelně vítězí aktuálně opoziční strany, zvítězilo ideově a lidsky vyprázdněné hnutí ANO 2011, před stejně ideově a lidsky vyprázdněnými Piráty. Naopak propadly kdysi dominantní strany naší politické scény opírající se alespoň o jakýsi náznak ideologie: Liberálně-konzervativní ODS a reformně-socialistická ČSSD. A na smetiště dějin v tichosti postupně a potupně odcházejí kdysi radikálně-socialističtí komunisté, euro-liberální TOP09 i euro-křesťansko-konzervativní lidovci.

Třetím důvodem mých chmurných myšlenek jsou povolební koalice. Udělejme si krátký přehled o těch již ustavených:

  • Zlínský kraj: ANO, Piráti, ODS a ČSSD, hejtman Radim Holiš (ANO)

  • Ústecký kraj: ANO, ODS, JsmePRO!, TOP 09, Zelení, SNK-ED, LES, hejtman Jan Schiller (ANO)

  • Moravskoslezský kraj: ANO, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, hejtman Ivo Vondrák (ANO)

  • Královéhradecký kraj: ODS, STAN, Východočeši, TOP 09, HDK, LES, KDU-ČSL, VPM, Nestraníci a Piráti, hejtman Martin Červíček (ODS)

  • Jihočeský kraj: ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a Jihočeši, hejtman Martin Kuba (ODS)

  • Vysočina: ODS, Starostové pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu, hejtman Vítězslav Schrek (ODS)

  • Olomoucký kraj: Piráti, STAN, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a hnutí ProOlomouc, hejtman Josef Suchánek (STAN)

  • Středočeský kraj: Starostové, ODS, Piráti, TOP09, Hlas a Zelení, hejtmanka Petra Pecková (STAN)

  • Liberecký kraj: Starostové pro Liberecký kraj (SLK), Piráti a ODS, hejtman Martin Půta (SLK)

  • Pardubický kraj: ČSSD, Společně pro kraj, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, SNK-ED, Nestraníci a STAN. hejtman Martin Netolický (ČSSD).

  • Jihomoravský kraj: KDU-ČSL, Piráti, ODS, Svobodní a Starostové pro jižní Moravu, hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).


V Plzeňském kraji se rýsuje koalice ODS, TOP 09, STAN a Pirátů, v Karlovarském kraji je situace nepřehledná.

Ve všech krajích budou vládnout podivuhodné slepence koalic (4 - 10 stran, vezmeme-li to podle těch kandidujících), motivací pro jejich sestavení byla ve většině z nich "vzpoura" proti vítězi voleb. Jak asi bude takové vládnutí vypadat, když každá z vládnoucích stran bude chtít svůj "podíl na politickém zisku"?

Smrt pravice

Česká pravice těžce ochuravěla již v roce 1996, kdy z výroční zprávy za rok 1995 vyplynulo, že největšími sponzory ODS byli Radžív Sinha z Mauricia a Lájos Bács z Budapešti, kteří údajně darovali každý 3,75 milionu korun. Od té doby se choroba již jen zhoršovala, přes "sarajevský atentát" a "opoziční smlouvu" až ke Klausově amnestii, kdy už začalo být jasné, že nemoc je neléčitelná. V současnosti je pacient ve finální fázi a jediné, na co se zmůže, jsou občasné výlety na Tchaj-wan střídané výkřiky "Smrt komunismu" a "Babiš od válu".

Smrt levice

Česká radikální levice si svůj hrob vykopala za normalizace a pak se celkem obdivuhodně 30 let bránila všem, kdo jí do něj všemi myslitelnými prostředky postrkovali. A nebyli to jen její odpůrci ze všech ostatních odstínů politického spektra. Zdá se, že tichá koalice s miliardářem a "reformními" socialisty uzavřená po posledních volbách do poslanecké sněmovny jejich vedením se stala posledním hřebíčkem do rakve.

Další na řadě jsou stejně tak postižení reformní socialisté. "Nové bojovníky", kteří by nahradili své padlé soudruhy, nikde nevidím. Zato pozoruji jen bandu idiotů, kteří místo studia klasiků a aplikace jejich učení na současnou fázi společenského vývoje tančí v gay-parádách a bojují proti našemu (neexistujícímu) koloniálnímu dědictví. To, že bychom potřebovali dekolonizovat Česko a další země bývalého východního bloku, však tihle salonní levičáci z dobrých rodin se vzděláním na prestižních západních univerzitách nevidí. Jak by také mohli, když marxismus z ekonomických a filozofických kurzů těchto škol po pádu komunismu postupně zmizel.

Sláva protektorátu!

Protektorát, který se ustavil na ekonomické bázi, přirozeně hledá přiměřenou politickou formu. A podle formujících se koalic i podle integračních procesů na celostátní úrovni to vypadá, že se můžeme těšit na návrat starých dobrých časů "pravicových" koalic řízených ze zákulisí osvědčenými kmotry s vazbami na hlavní ekonomické hráče. Pokus Andreje Babiše o jiný typ vlády, při němž se bude dbát na to, aby i "plebs" dostal svůj chléb a hry, se zřejmě dostal do slepé uličky. Pokud v příštích parlamentních volbách nezíská alespoň 35 procent hlasů, čeká ho osud Jiřího Paroubka. Nás pak návrat k osvědčeným starým dobrým časům, v nichž české kompradorské elity inkasovaly své provize, za něž nechali své méně šťastné spoluobčany nasucho holit majiteli zahraničních montoven.

Existují české národní zájmy?

Jistěže ano, ale české elity je před svými váženými voliči, pardon "plebsem" a "lůzou" již třicet let utajují. Ještě že máme lidi, kteří o nich přemýšlejí všem služebným elitám navzdory, například na spřáteleném webu. Možná trochu schematicky a radikálně, ale zaplaťpánbůh alespoň za to.

Vezměme si zpět, co nám patří!

Možná už ale nastal čas přejít od slov k činům. Uvědomit si, že takhle to už dál nejde, a každý od sebe začít nekonat to, co nám škodí (například ožírat se v politických souvislostech, volit ty, co už prokázali, že nám vládnout neumí, nakupovat u zahraničních řetězců a nezajímat se o lokální problémy), a naopak konat to, co nám prospívá (například myslet globálně a konat lokálně, hodnotit a volit politiky podle toho, co dělají, a ne podle toho, co říkají a jak vypadají, a hlavně je při výkonu funkce přísně kontrolovat).

Pravice obecně, a ta česká zvlášť, se narodila s vrozenou genetickou vadou, nemůže národu nabídnout nic jiného, než korporátní fašismus, a proto je ji potřeba už jen tiše pohřbít. S levicí je to horší, tu bude třeba teprve počít, porodit a vychovat. Samo se to však neudělá.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!